Η κυβέρνηση της ΝΔ διασφάλισε τις αγροτικές επιδοτήσεις. Άρθρο του Νίκου Καλάκου

24 Ιουλίου - 19:05 Τοπικά

Του Νίκου Καλάκου

Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας παρέλαβε από την κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ένα «οργανωμένο χάος» στη διαδικασία της κύρωσης των δασικών χαρτών, με συνέπεια να μπλοκαριστούν από το ΣτΕ οι εξαγορές των εκχερσωμένων εκτάσεων (γνωστές ως Δ/Α) και να μην μπορεί ο αγροτικός κόσμος να κάνει τίποτα με τις εκτάσεις που καλλιεργούσε και καλλιεργεί επί χρόνια, βάζοντας σε κίνδυνο και τις ευρωπαϊκές αγροτικές επιδοτήσεις.

Έπειτα από μεθοδική δουλειά, η σημερινή κυβέρνηση κατάφερες να βρει τη σωστή νομική φόρμουλα και να επιλύσει το πρόβλημα ψηφίζοντας τη σχετική διάταξη στη Βουλή. Πλέον οι εκτάσεις που αποτελούσαν δάση στο παρελθόν και εκχερσώθηκαν χωρίς άδεια με σκοπό την αγροτική εκμετάλλευση, θα αποδίδονται για αγροτική χρήση. Εφόσον οι εκτάσεις αυτές επιδοτούνται από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, θα διατηρήσουν τη συγκεκριμένη χρήση, για όσο διάστημα θα λαμβάνονται οι επιδοτήσεις και θα συνεχίζεται η καλλιέργεια.

Πρόκειται για πολύ σημαντική εξέλιξη, διότι απεγκλωβίζει δεκάδες καλλιεργητές στην Ηλεία, οι οποίοι είχαν καταθέσει αιτήσεις εξαγοράς, αλλά λόγω της απόφασης του ΣτΕ, έπειτα από προσφυγή, δεν μπορούσαν να κάνουν τίποτα.

Με τη συγκεκριμένη διάταξη, ουσιαστικά ολοκληρώνεται το πλαίσιο νομοθετικών διατάξεων που εξορθολογίζουν τους δασικούς χάρτες και βάζει την όλη διαδικασία σε τροχιά οριστικής ολοκλήρωσης, δεδομένου ότι και οι αντιρρήσεις ως το τέλος του έτους θα έχουν εξεταστεί στο σύνολό τους από τις αρμόδιες επιτροπές.

Με αυτόν τον τρόπο, η κυβέρνηση διασφάλισε στο ακέραιο τα δικαιώματα των πολιτών και ιδιαίτερα των αγροτών, ειδικά στις περιπτώσεις των δασωμένων αγρών και των οικιστικών πυκνώσεων, με τη γρήγορη διόρθωση των πρόδηλων σφαλμάτων, και ταυτόχρονα θωράκισε τον περιβαλλοντικό πλούτο της χώρας. Πλέον καμία επιδότηση δεν κινδυνεύει και κανένας αγρότης δεν θα αδικηθεί.

Περισσότερα Νέα