Η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας είναι η πλέον κοινωνικά ευαίσθητη Κυβέρνηση των τελευταίων ετών

24 Ιουλίου - 19:28 Τοπικά

Άρθρο της Δ. Αυγερινοπούλου για τη συμπλήρωση τριών ετών από τις εκλογές της 7ης Ιουλίου 2019

Τρία χρόνια συμπληρώνονται από τις εκλογές της 7ης Ιουλίου 2019. Η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, αν και ήρθε αντιμέτωπη με πρωτοφανείς διεθνείς κρίσεις, με σχέδιο συνεχίζει να λαμβάνει γενναία μέτρα για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, τη διασφάλιση της ενεργειακής ασφάλειας της χώρας και την οριζόντια στήριξη όλων των πολιτών και έχει επιτυχώς εκσυγχρονίσει σειρά τομέων, φροντίζοντας η ανάπτυξη να είναι συμπεριληπτική, ψηφιακά έξυπνη, περιβαλλοντικά βιώσιμη και με δίκαιους όρους προς όφελος της κοινωνίας και ιδιαίτερα των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων που χαίρουν της απαιτούμενης στηρίξεως.

Κεντρική προτεραιότητα της Κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας τα τρία αυτά χρόνια ήταν η γρήγορη ανάταξη της εθνικής μας οικονομίας με νέες θέσεις εργασίας και καλύτερους μισθούς, ενώ επίκεντρο όλων των δράσεων ήταν ο πολίτης. Σήμερα η Ελλάδα είναι μια άλλη Ελλάδα και η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας υπό τον Πρωθυπουργό, κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, είναι η πλέον κοινωνικά ευαίσθητη Κυβέρνηση που έχει υπάρξει στην Ελλάδα κατά τα τελευταία χρόνια. Η κοινωνική πολιτική δε της Κυβέρνησης μπορεί να χωριστεί σε τέσσερα μεγάλα κεφάλαια: την εργασία, την καταπολέμηση της ανεργίας, την κοινωνική ασφάλιση και την προστασία των πιο ευάλωτων συμπολιτών μας. Τομείς στους οποίους η Κυβέρνηση έκανε τολμηρές αλλαγές για τη βελτίωση της καθημερινότητας και της διαβίωσης των πολιτών.

Στον τομέα της εργασίας, κεντρικές τομές είναι η διπλή αύξηση του κατώτατου μισθού στα 713 ευρώ, η οποία συνεπάγεται και αύξηση στις τριετίες και στα επιδόματα, και η Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας, ένα νέο πρόσθετο εργαλείο για την προστασία των εργαζομένων που καταπολεμά τη μαύρη εργασία και την εργοδοτική αυθαιρεσία. Συμπληρωματικά, για την προστασία των εργαζομένων, τα στελέχη της Επιθεώρησης Εργασίας θα έχουν πια αυτόματη πρόσβαση στα δεδομένα του ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ, ενώ με τον νέο νόμο οι εργατοτεχνίτες απέκτησαν επιτέλους τα ίδια δικαιώματα με τους υπαλλήλους. Καθιερώθηκε, ακόμη, από την Κυβέρνηση η γονική άδεια για τον πατέρα και αυξήθηκαν οι μέριμνες στις νέες μητέρες στο πλαίσιο της εναρμόνισης της οικογενειακής και της επαγγελματικής ζωής, ενώ σε συμφωνία πια με τους εργοδότες, οι εργαζόμενοι μπορούν να ορίζουν οι ίδιοι τον χρόνο της απασχόλησης και των διακοπών τους. Ακόμη, η χώρα διαθέτει πλέον ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο λειτουργίας αλλά και προστασίας των εργαζόμενων στα delivery, και έχουν ρυθμιστεί κρίσιμα ζητήματα, όπως η τηλεργασία και το δικαίωμα αποσύνδεσης του εργαζόμενου.

Η μείωση της ανεργίας ήταν και ένα από τα μεγαλύτερα στοιχήματα της Κυβέρνησης, το οποίο και κερδήθηκε, καθώς με μια σειρά σημαντικών παρεμβάσεων στην αγορά εργασίας καθ’ όλη τη διάρκεια της πανδημίας καταφέραμε να μειώσουμε κατά σχεδόν 5 μονάδες την ανεργία και να έχουμε τα χαμηλότερα ποσοστά ανεργίας που είχαμε εδώ και 12 χρόνια. Με ουσιαστικά μέτρα τονώθηκε η απασχόληση και σε τρία χρόνια άνοιξαν και ανοίγουν 136.000 νέες θέσεις εργασίας μέσω της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης και με προγράμματα εστιασμένα στην απασχόληση των συμπολιτών μας άνω των 55 ετών. Στόχος της Κυβέρνησης ήταν δε η κατάρτιση και η εξειδίκευση των ανέργων, αλλά και η ενεργοποίηση των ιδίων για εύρεση εργασίας, το οποίο ενθαρρύνθηκε μέσα από στοχευμένα μέτρα.

Ιδιαίτερα σημαντικές ήταν και παρεμβάσεις στον τομέα της κοινωνικής ασφάλισης, ώστε οι συντάξεις να παρέχονται γρήγορα και δίκαια. Η Κυβέρνηση προχώρησε στη μείωση του εισαγωγικού φορολογικού συντελεστή από το 22% στο 9%, αλλά και σε αυξήσεις έως 7,2% στις κύριες συντάξεις για τουλάχιστον 225.000 συνταξιούχους, ακυρώνοντας παράλληλα τις περικοπές για άλλους 250.000 που λάμβαναν άνω των 1.300 ευρώ σε κύρια και επικουρική ασφάλιση. Επιστράφηκαν αναδρομικά σε πάνω από 1.200.000 συνταξιούχους, λύθηκαν εκκρεμότητες στο χώρο των συντάξεων, όπως συντάξεις χηρείας, και μέσα στους πρώτους πέντε μήνες του 2022 εκδόθηκαν όσες συντάξεις είχαν βγει όλο το 2019, κάνοντας σημαντικές παρεμβάσεις στον ΕΦΚΑ. Ειδική ήταν και η μέριμνα της Κυβέρνησης για τους συνταξιούχους του μέλλοντος, όπου καθιερώθηκε ένα καινοτόμο σύστημα επικουρικής ασφάλισης, όπου η πολιτεία εγγυάται στο ακέραιο την επιστροφή των εισφορών των ασφαλισμένων μετά την ολοκλήρωση του εργασιακού τους βίου, ενώ δίνεται, συμπληρωματικά, και η δυνατότητα οι ίδιοι να επιλέγουν τον τρόπο που θα επενδύσουν τις αποταμιεύσεις τους. Το μεταρρυθμιστικό έργο της Κυβέρνησης στον τομέα της κοινωνικής ασφάλισης, ωστόσο, δεν περιορίζεται στις προαναφερθείσες σημαντικές παρεμβάσεις, αλλά συνεχίζεται για την ελάφρυνση των πολιτών. Όπως ανήγγειλε ο Πρωθυπουργός, η Κυβέρνηση την 1/1/2023 θα καταργήσει την Εισφορά Αλληλεγγύης για όλους, για συνταξιούχους και για δημόσιους υπαλλήλους, ενώ την ίδια μέρα θα ξεπαγώσουν και οι συντάξεις για πρώτη φορά μετά από 12 χρόνια, μπαίνοντας σε μία τροχιά τακτικών και μόνιμων αυξήσεων.

Ειδική μέριμνα έδειξε, τέλος, η Κυβέρνηση, στα τρία χρόνια διακυβέρνησης, και στον τομέα της προστασίας των πιο ευάλωτων συμπολιτών μας, ευρισκόμενη εμπράκτως δίπλα σε κάθε πολίτη με γνώμονα να μην μείνει κανείς πίσω. Μόνο εντός του 2021 δαπανήθηκαν 4,8 δισεκατομμύρια σε επιδόματα στους χαμηλοσυνταξιούχους, στους ανασφάλιστους υπερήλικες, σε ΑμεΑ συμπολίτες μας, ενώ υπήρξε μία σειρά από έκτακτες ενισχύσεις ως άμυνα απέναντι στην ακρίβεια. Πάρθηκαν, ακόμη, σημαντικές πρωτοβουλίες, όπως η αύξηση των γευμάτων σε 276 σχολεία, η Κάρτα Αναπηρίας, η οποία θα διευκολύνει 180.000 συνανθρώπους μας και ο θεσμός του Προσωπικού Βοηθού που θα ενισχύσει την ανεξάρτητη διαβίωση 2.000 δικαιούχων. Καίριες ήταν και οι παρεμβάσεις στο δικαιϊκό σύστημα, όπου καθιερώθηκαν αυστηρότερες ποινές για τον βιασμό, την κακοποίηση και την παρενόχληση, ενώ εγκαινιάζονται καινοτόμα συστήματα, όπως το «panic button». Στα πολλά κυβερνητικά μέτρα με κοινωνικό πρόσημο, ξεχωρίζουν, τέλος, οι δωρεάν προληπτικές παρεμβάσεις, η κατάργηση της ρατσιστικής απαγόρευσης της αιμοδοσίας από ομοφυλόφιλους, αλλά και η πρόσβαση στους διεμφυλικούς στα προγράμματα εργασίας του ΟΑΕΔ.

Οι σπουδαίες αυτές παρεμβάσεις στους τομείς της απασχόλησης, της καταπολέμησης της ανεργίας, της κοινωνικής ασφάλισης και της προστασίας των πιο ευάλωτων συμπολιτών μας  συνθέτουν το κοινωνικό προφίλ της Κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, όπου στο επίκεντρο είναι ο πολίτης.

Περισσότερα Νέα