Η μεγάλη γιορτή του παιδικού και νεανικού Κινηματογράφου ξεκινά….

24 Ιουλίου - 17:11 Τοπικά

Με την παρουσία της Γενικής Γραμματέως του Υπουργείου Πολιτισμού, Μαρίας Ανδρεαδάκη Βλαζάκη, να υπογραμμίζει με τον πλέον χαρακτηριστικό τρόπο την στήριξη στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας, αλλά και του Προέδρου της ΕΡΤ, Διονύση Τσακνή, ανοίγει επίσημα η αυλαία του 19ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας και της 16ης Camera Zizanio για Παιδιά και Νέους. Αυτή είναι η δεύτερη φορά που η κυρία Βλαζάκη θα βρεθεί στην Ηλεία για το Φεστιβάλ, καθώς πριν από ένα χρόνο είχε επισκεφθεί πάλι τον Πύργο, για να δει από κοντά το Φεστιβάλ και είχε, τότε,  μιλήσει με θερμά λόγια για τον θεσμό , επισημαίνοντας την πρόθεση του υπουργείου να τον ενισχύσει ουσιαστικά.  Το Εθνικό Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο θα εκπροσωπήσει ο Γιώργος Πλειός, καθηγητής στο Τμήμα Επικοινωνίας και Μ.Μ.Ε. του Πανεπιστημίου Αθηνών, το μουσείο KAREL ZEMAN της Τσεχίας ο Ondřej Beránek ενώ το Zlin International Film Festival for Children and Youth η Barbara Cerna.

Από το θέατρο Απόλλων, στις 20:30  γίνεται η αρχή για ένα μαγικό ταξίδι στον χώρο του παιδικού και νεανικού κινηματογράφου, σε μια τελετή που παρουσιάζουν ο Iñaki Lamua και η Marina Muñoz, που για μια ακόμη φορά ταξίδεψαν από τη Βαρκελώνη στην Ηλεία και τον Πύργο, προκειμένου να συμμετάσχουν στις δράσεις του Φεστιβάλ, και η Δήμητρα Μυφτάρι, υπό τις σκηνοθετικές οδηγίες του Δημήτρη Μουτσιάκα. Αν και το πλάνο των σκηνοθετικών στοιχείων παραμένει μυστικό, ο ενθουσιασμός που επικρατεί την ομάδα, μας κάνει να υποψιαζόμαστε ότι οι εκπλήξεις θα είναι πολλές και ενδιαφέρουσες.  Στο μουσικό κομμάτι, συμμετέχουν η Έφη Παπαδοπούλου (σοπράνο) και ο Παναγιώτης Κριμπάς (κλασσική κιθάρα), με διασκευές οπερατικών και σύγχρονων μουσικών κομματιών, για φωνή και κιθάρα.

Για μια εβδομάδα, στην πιο χαρούμενη κινηματογραφική γιορτή της Ελλάδας, με οικοδεσπότη τον καλλιτεχνικό διευθυντή του Φεστιβάλ Δημήτρη Σπύρου, ο Πύργος και η Αμαλιάδα μεταμορφώνονται σε ένα απέραντο κινηματογραφικό εργαστήρι, ενώ με γλυκιά προσμονή οι μαθητές των σχολείων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του νομού ετοιμάζονται να μπουν στις κινηματογραφικές αίθουσες προκειμένου να παρακολουθήσουν ταινίες από το πρόγραμμα πρωινών προβολών, στον Πύργο, την Αμαλιάδα, τα Λεχαινά, την Γαστούνη, την Ζαχάρω. Η συμμετοχή των μαθητών σε όλες τις προβολές και τις δραστηριότητες του Φεστιβάλ Ολυμπίας και της Camera Zizanio είναι δωρεάν και έτσι όλα τα παιδιά μπορούν να έρθουν πιο κοντά στον μαγικό κόσμο του κινηματογράφου, κατακτώντας την μοναδική εμπειρία να παρακολουθήσουν επιλεγμένα έργα αναγνωρισμένων δημιουργών.

Η έναρξη των προβολών…

Με τις ταινίες «Οι θρύλοι του Βαρόνου Μινχάουζεν» και τρεις ακόμη ταινίες μικρού μήκους, στο Θέατρο Απόλλων στον Πύργο και με την ταινία «Ταξίδι στην αρχή του χρόνου», στο CINE CINEMA στην Αμαλιάδα, ανοίγει η αυλαία του 19ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους. Οι εναρκτήριες προβολές θα γίνουν ταυτόχρονα και στις δύο πόλεις, στις 11.00 το πρωί της Κυριακής.

Τα διαγωνιστικά τμήματα

Στο φετινό φεστιβάλ διαγωνίζονται 64 ταινίες (19 μεγάλου μήκους και 45 μικρού και μεσαίου μήκους), από 34 χώρες. Οι ταινίες αυτές συμμετέχουν στα διαγωνιστικά τμήματα Μεγάλου Μήκους, Μικρού Μήκους Μυθοπλασίας, Μικρού Μήκους Animation και Ντοκιμαντέρ/ Kids & Docs και καταπιάνονται με ζητήματα όπως: φιλία, φυσικό και σχολικό περιβάλλον, εθισμός στα ηλεκτρονικά παιχνίδια, παγκοσμιοποίηση, οικογενειακές σχέσεις, απώλεια,  οικολογία και ανοχή στην διαφορετικότητα.

Το διαγωνιστικό πρόγραμμα  που επέλεξε ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Ολυμπίας Δημήτρης Σπύρου, είναι αντιπροσωπευτικό των τάσεων που επικρατούν διεθνώς στον κινηματογράφο για την παιδική και νεανική ηλικία. Καλύπτει δε μια μεγάλη θεματολογική γκάμα: ο θάνατος αγαπημένων προσώπων, οι κίνδυνοι του διαδικτύου, η υιοθεσία, η εξαφάνιση των  εθνικών μειονοτήτων, ο πόλεμος, η ζωή στο σχολείο, οι συνθήκες φτώχιας, η ζωή στο χωριό, η κώφωση, οι φυλετικές ανισότητες,  η παιδική εργασία, το δουλεμπόριο παιδιών, οι διατροφικές διαταραχές… Και βέβαια η σύγχρονη προσφυγιά και οι συνέπειές της στην ζωή των παιδιών.

Φυσικά ένα πλήθος ταινιών υμνούν, συχνά με χιούμορ, και την χαρά της ζωής: τον πρώτο έρωτα, την φιλία, την αγάπη προς τα ζώα, την αδελφική αγάπη, την συντροφικότητα και την χαρά του παιχνιδιού και της εξερεύνησης,…

Δώδεκα ταινίες συμμετέχουν στο Διαγωνιστικό Τμήμα Ταινιών Μυθοπλασίας Μεγάλου Μήκους,  δεκαέξι ταινίες διαγωνίζονται στο Διαγωνιστικό Τμήμα Ταινιών Μικρού Μήκους μυθοπλασίας, ενώ άλλες δεκαεννέα  διαγωνίζονται στο Διαγωνιστικό Τμήμα Ταινιών Μικρού Μήκους Animation. Το διαγωνιστικό πρόγραμμα ταινιών μεγάλου μήκους μυθοπλασίας ξεκινά στον Πύργο («Απόλλων»)με την ταινία  «The Little Mountain Boy» («Ο μικρός ορεσίβιος»), του Ελβετού Ξαβιέ Κολέ. Παρόντες θα είναι ο παραγωγός της ταινίας Ditti Brook και ο (ενήλικας) πρωταγωνιστής της ταινίας Leonardo Nigro.

Το διαγωνιστικό τμήμα ντοκιμαντέρ Kids & Docs μετακομίζει στην φιλόξενη Αμαλιάδα, που σημαίνει πως το φεστιβάλ Ολυμπίας ουσιαστικά απαρτίζεται πλέον από τρία φεστιβάλ: Το φεστιβάλ στον Πύργο (κινηματογράφος «Απόλλων») που φιλοξενεί τα διαγωνιστικά τμήματα ταινιών μυθοπλασίας και animation, την γιορτή του ντοκιμαντέρ στην Αμαλιάδα (Cine-Cinema), και την Camera Zizanio που υποδέχεται  εκατοντάδες παιδιά από την Ελλάδα και όλον τον κόσμο στα κινηματογραφικά της εργαστήρια στο Συνεδριακό Κέντρο Π.Δ.Ε., στον  Πύργο. Τα βραβεία του τμήματος ντοκιμαντέρ KID’S & DOCS διεκδικούν επτά ταινίες μεγάλου μήκους και δέκα μικρού μήκους. Το τμήμα έχει την δική του ξεχωριστή πενταμελή διεθνή κριτική επιτροπή καθώς και πολυμελή παιδική κριτική επιτροπή.

Αλλά και στο πλαίσιο της δημοφιλούς Camera Zizanio θα διαγωνιστούν πάνω από διακόσια πενήντα ταινιάκια που έχουν δημιουργήσει μαθητές σχολείων της Ελλάδας και της Ευρώπης. Εκτός από τις διεθνείς κριτικές επιτροπές των ενηλίκων θα υπάρχουν και παιδικές κριτικές επιτροπές οι οποίες θα απονείμουν τα δικά τους βραβεία.

16η CΑΜΕRA ZIZANIO 2016

Δημοφιλής θεσμός, η Ευρωπαϊκή Συνάντηση Νεανικής Οπτικοακουστικής Δημιουργίας Camera Zizanio, που επιμελείται ο Νίκος Θεοδοσίου, στην  16η διοργάνωσή της  θα προβάλλει νεανικές δημιουργίες από την Ευρώπη και τον κόσμο. Οι ανησυχίες, τα όνειρα και οι δημιουργικές αναζητήσεις των παιδιών και των εφήβων από την Ελλάδα, την Ευρώπη και τον κόσμο βρίσκουν για μια ακόμη χρονιά δίαυλο έκφρασης μέσα από την αυτή. Η έναρξη έγινε το απόγευμα της Παρασκευής με τις ταινίες που δημιουργήθηκαν από παιδιά του Νομού Ηλείας να ανοίγουν την αυλαία της.

Η φετινή χρονιά συνοδεύεται από ρεκόρ σε σχέση με το 2015, καθώς οι ταινίες του ελληνικού τμήματος φτάνουν τις 131. Στα διαγωνιστικά προγράμματα της 16ης Camera Zizanio συμμετέχουν 266 οπτικοακουστικές δημιουργίες παιδιών, εφήβων και νέων μέχρι 20 ετών.  Ευρωπαϊκό Τμήμα: 98 ταινίες από 27 χώρες, Ελληνικό Τμήμα: 143 ταινίες, Διεθνές Τμήμα: 25 ταινίες από 11 χώρες. Ο συνολικός αριθμός των αιτήσεων συμμετοχής ξεπέρασε τις 1.400!

Μεταξύ των εργαστηρίων της Camera Zizanio είναι το εργαστήριο κινουμένου σχεδίου Zizanimation -το μακροβιότερο του Φεστιβάλ- αλλά και το Mythos Project, με φανατικούς φίλους σε Ελλάδα και εξωτερικό: Τα παιδιά, χωρισμένα σε 8-10 πολυεθνικές ομάδες, συζητούν, ανταλλάσουν απόψεις και με όπλα τις κάμερες και τους υπολογιστές, φτιάχνουν σενάρια και γυρίζουν ταινίες. Η θεματολογία τοποθετεί πάντα στο επίκεντρο τους νέους απέναντι στο σημερινό κόσμο. Μέχρι σήμερα έχουν δημιουργηθεί δεκάδες ταινίες μιας εξαιρετικής δυναμικής.

Θα συζητηθούν…

* Η ελβετική ταινία  «The Little Mountain Boy» («Ο μικρός ορεσίβιος»), φέρει την υπογραφή του Ξαβιέ Κολέ, ο οποίος το 1990 πήρε Όσκαρ για την ταινία του «Journey of Hope» και έχει συνεργαστεί με την Ντίσνεϊ.

*Το Φεστιβάλ Ολυμπίας μεταγλώττισε στην Αραβική μικρές ταινίες κινουμένου σχεδίου και θα πραγματοποιήσει ειδικές προβολές για τα παιδιά του κέντρου προσφύγων της Μυρσίνης Ηλείας. Επίσης θα πραγματοποιήσει ειδική προβολή για κωφούς θεατές.

* Ένα από τα πιο συναρπαστικά εργαστήρια φέτος τιτλοφορείται: Δημιουργώντας ταινίες με κινητό τηλέφωνο. Πολλοί νέοι κινηματογραφιστές δεν έχουν πρόσβαση σε επαγγελματικό εξοπλισμό εξ αιτίας του κόστους και πιστεύουν ότι δεν είναι δυνατό να παρουσιάσουν αξιοπρεπείς δουλειές χωρίς τέτοια μηχανήματα. Όμως σήμερα, οι περισσότερες συσκευές κινητών, έχουν τη δυνατότητα λήψης εικόνων υψηλής ευκρίνειας, ενώ, με μερικές εφαρμογές, μπορείς ακόμα και να μοντάρεις και να προσθέσεις ειδικά εφέ.

* Στην ταινία «Offline– Έτοιμος για την επόμενη πίστα;» του Γερμανού Φλόριαν Σνελ, πρωταγωνιστεί ένας νεαρός gamer, από τους καλύτερους παίχτες ενός διαδικτυακού παιχνιδιού φαντασίας, που συνειδητοποίει ότι τον έχει «χακάρει» ένας άλλος παίχτης. Στο ταξίδι για την ανάκτηση της ψηφιακής του ταυτότητας συνειδητοποιεί πως μέσα του έχει μπλεχτεί ο πραγματικός και ο ψηφιακός κόσμος…

* Στην Camera Zizanio επιστρέφει φέτος με ταινία του ο 8χρονος Τόμπι Λιτλ που ξεκίνησε να γυρίζει ταινιάκια στα 4 χρόνια του, ενώ τις εντυπώσεις  αναμένεται να κλέψουν οι εννέα δεκάχρονοι σκηνοθέτες της φετινής διοργάνωσης με μερικές πολύ ευφάνταστες ταινίες που γύρισαν μόνοι (κι όχι στο πλαίσιο κάποιου εργαστηρίου).

Όπως υπογραμμίζει ο Νίκος Θεοδοσίου, «δεν πρόκειται για παιδιά θαύματα. Είναι η νέα γενιά που μας αποκαλύπτεται. Αυτή που μπορεί να αδράξει την πραγματικότητα, να μιλήσει γι αυτήν, να παρέμβει. Όπως η Stanislawa που με την ταινία της καλωσορίζει τους πρόσφυγες και τους ξεναγεί στην πόλη της, στην καρδιά της Ευρώπης, τις Βρυξέλες».

Περισσότερα Νέα