Η μέριμνα για το θαλάσσιο περιβάλλον από την Εκκλησία και την Πολιτεία – Ομιλία της Δ. Αυγερινοπούλου στην εκδήλωση της Γ.Γ. Περιβάλλοντος

2 Ιουνίου - 07:37 Τοπικά

Τη Δευτέρα 28 Μαΐου 2025, στην Αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου Κεντρικής Μακεδονίας, η Δρ Διονυσία-Θεοδώρα Αυγερινοπούλου, Πρόεδρος της Μόνιμης Ειδικής Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής και Βουλευτής Ν. Ηλείας, τόνισε τη σημασία της συνεργασίας Εκκλησίας και Πολιτείας για την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος. Η ομιλία της δόθηκε στο πλαίσιο εκδήλωσης της Γενικής Γραμματείας Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής της Νέας Δημοκρατίας, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος (5 Ιουνίου) και τα 60 χρόνια από την ίδρυση του Πατριαρχικού Ιδρύματος Πατερικών Μελετών.


Βασικά σημεία ομιλίας
Η Δρ. Αυγερινοπούλου συνεχάρη θερμά τον Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Αμορίου και Πρόεδρο του ΠΙΠΜ, κ.κ. Νικηφόρο, για την τιμητική πλακέτα που του απονεμήθηκε, καθώς και για το εξαίρετο έργο του Πατριαρχικού Ιδρύματος Πατερικών Μελετών.Επισήμανε ότι το Ίδρυμα, ως ο πιο ιστορικός εκπαιδευτικός και επιστημονικός φορέας του Οικουμενικού Πατριαρχείου, με την έρευνα και τη σπουδή των συγγραμμάτων των Πατέρων της Εκκλησίας, υπηρετεί την αρχή της βιώσιμης ανάπτυξης, προβάλλοντας την ορθή και ισόρροπη διαχείριση του δώρου του Θεού, της ζωής στη Γη. Υπογράμμισε μάλιστα τον κεντρικό ρόλο που διαδραματίζει ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος, γνωστός ως «Πράσινος Πατριάρχης», ο οποίος διοργανώνει επί περισσότερα από τριάντα χρόνια ετήσια περιβαλλοντικά συμπόσια στη Θεολογική Σχολή της Χάλκης και προώθησε την καθιέρωση της 1ης Σεπτεμβρίου ως Ημέρα Προσευχής για το Περιβάλλον. Η ομιλήτρια αναφέρθηκε ακόμη στην πρόσφατη παρέμβασή του στην 9η Διάσκεψη για τους Ωκεανούς στην Αθήνα (Απρίλιος 2024), όπου τόνισε την ιερότητα του νερού και υπογράμμισε ότι «η υψηλή διακύβευση είναι να προστατεύσουμε το περιβάλλον και τα νερά, κυρίως για να κληροδοτήσουμε στις επόμενες γενιές εκείνο το μερίδιο που αναλογεί από το περιβαλλοντικό κεκτημένο».Αναφορικά με τη δράση της Πολιτείας, η Δρ. Αυγερινοπούλου παρουσίασε το ειδικό πρόγραμμα που υλοποιεί το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας για την επίτευξη της καλής περιβαλλοντικής κατάστασης στους κόλπους του Κορινθιακού, του Σαρωνικού, του Παγασητικού και του Θερμαϊκού (2024–2026) με προϋπολογισμό 1,5 εκατομμυρίου ευρώ από το Ταμείο Συνοχής. Επισήμανε επίσης ότι στις 8 Μαΐου 2025 η Βουλή των Ελλήνων κύρωσε ομόφωνα τη Συμφωνία BBNJ για τη Διατήρηση και τη Βιώσιμη Χρήση της Θαλάσσιας Βιοποικιλότητας Πέραν της Εθνικής Δικαιοδοσίας, μία διεθνή συμφωνία υπό τη Σύμβαση του Δικαίου της Θάλασσας του ΟΗΕ που διαπραγματεύτηκε επί είκοσι χρόνια και καλύπτει σχεδόν το 50 % των θαλασσών του πλανήτη.

Σημασία για το μέλλον
Η ομιλήτρια τόνισε ότι η προστασία των θαλασσών είναι καθοριστική όχι μόνο για την κλιματική ρύθμιση —καθώς δεσμεύουν πάνω από το 25 % του διοξειδίου του άνθρακα— αλλά και για την επισιτιστική ασφάλεια, τη βιοποικιλότητα και την παγκόσμια οικονομία, μέσω της αλιείας, της ναυτιλίας και του τουρισμού. Επεσήμανε ότι οι θαλάσσιες «γαλάζιες» υποδομές όπως οι ποσειδωνίες, τα μαγκρόβια δάση και οι κοραλλιογενείς ύφαλοι προστατεύουν τις ακτές από καταιγίδες και διάβρωση, ενώ η θάλασσα παρέχει το 97 % του νερού του πλανήτη και φιλοξενεί δεκάδες χιλιάδες είδη που υποστηρίζουν την ιατρική έρευνα και τη βιοοικονομία. Η προστασία των θαλασσών είναι κρίσιμη για την κλιματική ρύθμιση (μέσω της δέσμευσης διοξειδίου του άνθρακα), την επισιτιστική ασφάλεια και τη βιοποικιλότητα, την οικονομία (αλιεία, ναυτιλία, τουρισμός) και την ανθρώπινη υγεία (πηγή βιοδραστικών ενώσεων και φαρμάκων.) Κυρίως όμως παράγει το 50% του οξυγόνου που αναπνέουμε, περισσότερο και από τα δάση του Αμαζονίου.

Υπογράμμισε τέλος ότι η Σύμβαση BBNJ εισάγει για πρώτη φορά εργαλεία χωρικής διαχείρισης στις ανοιχτές θάλασσες και απαιτεί τον καθορισμό θαλάσσιων προστατευόμενων ζωνών και «no-take» περιοχών, καθώς και ειδικές Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, διασφαλίζοντας έτσι ότι οι ωκεανοί θα παραμείνουν πηγή ζωής και πνεύμονας του πλανήτη για τα επόμενα χρόνια.

Η Συμφωνία BBNJ, για να τεθεί σε ισχύ, απαιτεί 60 επικυρώσεις. Μέχρι σήμερα την έχουν υπογράψει 112 κράτη και την έχουν επικυρώσει 23. Στόχος είναι η συμπλήρωση των απαιτούμενων επικυρώσεων πριν από την έναρξη της 3ης Διάσκεψης του ΟΗΕ για τον Ωκεανό (9–13 Ιουνίου 2025, Νίκαια, Γαλλία).


Δηλώσεις

«Η Εκκλησία μάς παρέχει το πνευματικό υπόβαθρο για να υιοθετήσουμε βιώσιμους τρόπους ζωής, σεβόμενοι την ιερότητα της κτίσης», υπογράμμισε η Δρ Αυγερινοπούλου.
«Με την κύρωση της BBNJ, η Ελλάδα ασκεί ουσιαστική ηγεσία στην παγκόσμια διακυβέρνηση των ωκεανών», πρόσθεσε.


Κάλεσμα σε δράση
Η Δρ. Αυγερινοπούλου απηύθυνε έκκληση στην Εκκλησία μας, σε κυβερνήσεις, διεθνείς οργανισμούς και την κοινωνία των πολιτών να ενώσουν τις δυνάμεις τους για την ταχεία εφαρμογή και τήρηση της Συμφωνίας BBNJ, διασφαλίζοντας έτσι την υγεία των ωκεανών και τη βιώσιμη διαβίωση των μελλοντικών γενεών.

Παρόντες στην εκδήλωση
Στην εκδήλωση, εκτός από τον Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Αμορίου, κ.κ. Νικηφόρο, τον Πανοσιολογιώτατο Αρχιμανδρίτη κ.κ. Κωνσταντίνο και τον Θεοφιλέστατο Αρχιμανδρίτη κ.κ.  Βαρθολομαίο, παρέστησαν ο Υπουργός Μακεδονίας-Θράκης κ. Κωνσταντίνος Γκιουλέκας, ο Βουλευτής και Πρόεδρος της Επιτροπής Έρευνας και Τεχνολογίας κ. Στράτος Σιμόπουλος, ο Πρύτανης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, κ. Χαράλαμπος Φείδας, ο καθηγητής κ. Νικόλαος Μουσιόπουλος, ο Αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Κεντρικής Μακεδονίας κ. Κώστας Γιουτίκας, η κα Κιουρμουτζίδου, Συντονίστρια για την Περιφέρεια Μακεδονίας, καθώς επίσης εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης, των σωμάτων ασφαλείας και πλήθος μελών της Νέας Δημοκρατίας και φίλων του περιβάλλοντος.

Περισσότερα Νέα