«Η Πατριαρχική Μεγάλη του Γένους Σχολή»: Σήμερα η εκδήλωση στην αίθουσα εκδηλώσεων του 1ου Γυμνασίου

2 Μαρτίου - 08:52 Τοπικά

  Ο Πολιτιστικος Συλλογος Τραπεζικών Υπαλλήλων του Νομού Ηλείας σε συνεργασια με την Ιερά Μητρόπολη Ηλείας αυτό το Σάββατο το απόγευμα στις 2 Μαρτίου 2024 και ώρα 6,30μμ,στην Αίθουσα Εκδηλώσεων του 1ου Γυμνασίου Πύργου [Γυμν.Δούκα 20] πραγματοποιούν την εκδήλωση της προβολής του πολυβραβευμένου ντοκιμαντέρ, σε σκηνοθεσία του δημοσιογράφου της ΕΡΤ και παραγωγού ντοκιμαντέρ κ. Θωμά Σίδερη με τίτλο «Η Πατριαρχική Μεγάλη του Γένους Σχολή» παραγωγής του εν Αθήναις Συνδέσμου Μεγαλοσχολιτών[Βραβείο Ακαδημίας Αθηνων].    Στην εκδήλωση που θα προλογίσει ο Παν/τος Αρχιμανδρίτης Νεκτάριος Μπακόπουλος  και θα λαβουν μέρος η Χορωδία του Λυκείου των Ελληνίδων Πύργου με τη συνοδεία του π.Γεωργίου Αναγνωστοπούλου και παραδοσιακών οργάνων οργάνων  και η Σχολή Βυζαντινης Μουσικής της Ιεράς Μητρόπολης Ηλείας με αναλογους Υμνους.

.
        Πριν από την προβολή της ταινίας θα μιλήσει ο διαπρεπής  κ. Σταύρος Αρβανιτοπουλος, Δρ. Βυζαντινής Αρχαιολογίας, με θέμα ”Οι συνθήκες της Ιδρυσης της Πατριαρχικής Μεγάλης του Γένους Σχολής το 1454” και  θα αναφερθεί στην ιστορία της Σχολής που είναι το αρχαιότερο εκπαιδευτικό ίδρυμα του Ελληνισμού, το οποίο συνεχίζει να λειτουργεί ακόμα μέχρι της μέρες μας στο Φανάρι της Κωνσταντινούπολης.
   Στην ταινία, παρουσιάζεται η σύγχρονη ιστορία της Πατριαρχικής Μεγάλης του Γένους Σχολής.
Μεταξύ άλλων, στην ταινία μιλούν για το εκπαιδευτικό ίδρυμα ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος, ο Ακαδημαϊκός Πασχάλης Κητρομιλίδης, ο Σχολάρχης της ΠΜΓΣ Δημήτρης Ζώτος, o Αρχιτέκτονας Δρ. Σάββας Τσιλένης, Ιστορικοί, μαθητές και δάσκαλοι της Σχολής.  ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥ Ι. ΑΡΒΑΝΙΤΟΠΟΥΛΟΥ
Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1970. Σπούδασε Ιστορία και Αρχαιολογία στα Πανεπιστήμια Αθηνών και Birmingham. Είναι Διδάκτωρ Βυζαντινής Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών. Δίδαξε Ιστορία και Ιστορία της Τέχνης στο Γυμνάσιο και τοΛύκειο του ιδιωτικού εκπαιδευτηρίου “Θετική Αγωγή-Αποστολοπούλου”, Ιστορία Πολιτισμού στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο, Βυζαντινή Αρχαιολογία στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου (Π.Δ. 407/80), Αρχιτεκτονική της βυζαντινής περιόδου στο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα του Ινστιτούτου Βυζαντινού Πολιτισμού του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου. Διδάσκει Βυζαντινή και Μεταβυζαντινή Αρχαιολογία και Τέχνη στη Σχολή Ξεναγών Αθήνας. Εργάστηκε στο Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων και Απαλλοτριώσεων, στο Μ. Μπενάκη, στο Μουσείο της Πόλεως των Αθηνών-Ίδρυμα Βούρου-Ευταξία, την εν Αθήναις Αρχαιολογική Εταιρεία. Από το 1993 έχει πραγματοποιήσει περισσότερες από 500 ξεναγήσεις μαθητών, φοιτητών(Ελλήνων και ξένων), αρχαιολόγων, αρχιτεκτόνων, αρχαιοφίλων σε μουσεία καιμνημεία της Ελλάδας, της Κωνσταντινουπόλεως, της Ιταλίας, των Βαλκανίων, τηςΤουρκίας και της Αιγύπτου και περισσότερες από 250 διαλέξεις και κύκλους μαθημάτων για τη βυζαντινή, μεταβυζαντινή, οθωμανική και νεώτερη τέχνη κα ιαρχιτεκτονική και για τον καθημερινό βίο στην ύστερη αρχαιότητα και το Βυζάντιο.Έχει λάβει μέρος με ανακοινώσεις σε ελληνικά και διεθνή συνέδρια. Έχει δημοσιεύσε μονογραφίες, πολυάριθμες μελέτες και άρθρα σε επιστημονικά περιοδικά και τιμητικούς τόμους στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Στα ερευνητικά του ενδιαφέροντα περιλαμβάνονται η κοσμική αρχιτεκτονική του βυζαντινού κόσμου, η πολιτισμική όσμωση Λατίνων και Βυζαντινών, οι αλληλεπιδράσεις στην τέχνη Αράβων και Βυζαντινών, ο περιηγητισμός στον ελλαδικό χώρο, η μεταβυζαντινή κοσμική αρχιτεκτονική, η ιστορία και η αρχιτεκτονική στην πόλη των Αθηνών κατά το 19ο καιτο α ήμισυ του 20ού αι.

Περισσότερα Νέα