Η Συμπολιτεία Ολυμπίας τίμησε Έλληνες δρομείς του Στίβου και τον υπεραθλητή Εμίλ Ζάτοπεκ με εικαστική Έκθεση και Ημερίδα

24 Ιουλίου - 19:37 Τοπικά

Η Συμπολιτεία Ολυμπίας τίμησε την Παγκόσμια Ημέρα Αθλητισμού για την Ανάπτυξη και την Ειρήνη, σε εκδήλωση που πραγματοποίησε χθες (Τετάρτη 6 Απριλίου),στο Πολεμικό Μουσείο της Αθήνας στο πλαίσιο των δράσεων του «Δρόμου Εκεχειρίας 2022», με τίτλο «Εὐοῖ ὠκύποδα!» (Εύγε γοργοπόδαρε!)– «Από τον Κόροιβο, στον Εμίλ Ζάτοπεκ».

Η εκδήλωση ξεκίνησε με χαιρετισμό της κας Σοφία Χίντζιου Κοντογιάννη, προέδρου της Συμπολιτείας Ολυμπίας, η οποία παρουσίασε τις δράσεις της Οργάνωσης. Παράλληλα αναφέρθηκε στην ανάγκη εφαρμογής της Εκεχειρίας στη σύγχρονη εποχή, συνδέοντας το νόημά της, ως πανανθρώπινη αξία, με όσα συμβαίνουν στην Ουκρανία. «Όταν στην Ουκρανία αναζητούν μια ανάσα ζωής για να θάψουν τους νεκρούς τους ή για να εξασφαλίσουν ανθρωπιστική βοήθεια η έννοια της Εκεχειρίας ως αξία και ως αναγκαιότητα, αποκτά άλλη διάσταση. Γιγαντώνεται. Και μας κάνει να σκεφτούμε, όχι αν, αλλά πώς θα μπουν διεθνείς κανόνες για την υλοποίησή της, όπως τα κατάφεραν οι αρχαίοι ημών πρόγονοι…”.

Ο διευθυντής του Διεθνούς Κέντρου Ολυμπιακής Εκεχειρίας, διεθνολόγος Δρ. Κωνσταντίνος Φίλης, αναφέρθηκε στην ανάγκη να εμφυσήσει το Ολυμπιακό Κίνημα στην παγκόσμια κοινότητα την κουλτούρα ειρήνης που εμπεριέχεται στις αξίες της Εκεχειρίας, σημειώνοντας ότι μέσα σε αυτό το πλαίσιο το Κέντρο αγκάλιασε και στηρίζει τις πρωτοβουλίες της Συμπολιτείας Ολυμπίας

Ο πρέσβης της Τσεχικής Δημοκρατίας PhDr. Jakub Karfik στον χαιρετισμό του τόνισε ότι η Ελλάδα τιμά τον θρύλο Εμίλ Ζάτοπεκ για τα 100 χρόνια από τη γέννησή του και ότι η εκδήλωση συνδέει τον αθλητισμό και την τέχνη που είναι δύο έννοιες οι οποίες δεν γνωρίζουν σύνορα και είναι διεθνής γλώσσα.

Ο Δημοσιογράφος, Ιστορικός και Συγγραφέας κ. Τίτος Αθανασιάδης ανέπτυξε το θέμα: «Ο ελληνιστικός αθλητικός δρόμος ως στοιχείο της πολεμικής αρετής των Ελλήνων». Έκανε αναφορά στους Έλληνες πολυολυμπιονίκες της αρχαιότητας και τους συνέκρινε με τον Εμίλ Ζάτοπεκ. Σημείωσε ότι ο αμυντικός πόλεμος στην αρχαιότητα ήταν θεμιτός και ιερός εφ’ όσον αφορούσε στην υπεράσπιση της πατρίδας και επισήμανε ότι στις νικηφόρες μάχες των Ελλήνων, ιδιαίτερα στον Μαραθώνα, η εκπαίδευση των στρατιωτών στον οπλιτικό δρόμο, που ήταν ένα από τα ολυμπιακά αγωνίσματα, έπαιξε καθοριστικό ρόλο.

Ο Διευθυντής του ΑΣΕΑΕΔ Σπύρος Ανδριόπουλος  τόνισε ότι το Συμβούλιο εμπνεύστηκε από την ιδέα της Συμπολιτείας για τον Δρόμο της Εκεχειρίας και για το λόγο αυτό κάθε χρόνο μετέχει στις εκδηλώσεις ως συνδιοργανωτής.

Η Διευθύντρια του Τσεχικού Κέντρου Αθήνας κα Lucie Kuligová μίλησε με θέμα: Εμίλ Ζάτοπεκ: «Αν δεν μπορείς άλλο, τρέξε πιο γρήγορα», αναφερόμενη στον θρυλικό δρομέα, “άνθρωπο ατμομηχανή” όπως είχε χαρακτηρισθεί και στη δράση του  από την πρώτη του εμφάνιση σε Ολυμπιακούς (στο Λονδίνο το 1948) που συνοδεύτηκε από την κατάκτηση ενός ακόμη χρυσού μεταλλίου στα 10.000 μ., αλλά και του αργυρού στα 5.000 μ. Ο Ζάτοπεκ ήταν ο μεγάλος πρωταγωνιστής των Ολυμπιακών Αγώνων του Ελσίνκι το 1952, αφού κέρδισε 3 χρυσά μετάλλια (στα 5000μ., 10.000μ. και στο Μαραθώνιο δρόμο) με ολυμπιακά ρεκόρ, σε διάστημα 8 ημερών.

Τέλος η κα Kuligová αναφέρθηκε στην προσωπικότητα του Ζάτοπεκ δίνοντας έμφαση στην αντικομμουνιστική του δράση σε μια εποχή που ακόμα και πρωταθλητές στέλνονταν για τιμωρία στα ορυχεία.

Η Ιστορικός της Τέχνης & Επιμελήτρια της εικαστικής έκθεσης, που παρουσιάστηκε στο Φουαγιέ του Μουσείου, κα Αννίτα Πατσουράκη αναφέρθηκε στο περιεχόμενο και τους καλλιτέχνες της έκθεσης με τίτλο: «Εὐοῖ ὠκύποδα!» (Εύγε γοργοπόδαρε!), τονίζοντας ότι οι 56 συμμετέχοντες καλλιτέχνες με ποικιλία εκφράσεων, συνευρέθηκαν σε κοινό διάλογο δημιουργικού πνεύματος και κοινών οραμάτων, εκεί όπου γίνονται κατανοητές οι πανανθρώπινες έννοιες, συντελώντας ως αναπόσπαστο κομμάτι της πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Με εφαλτήριο τη μοναδικότητα της ιστορίας μας και της πολιτιστικής μας μνήμης, έχοντας παρακαταθήκη αξιών εμπνευσμένη από το πνεύμα που μεταλαμπαδεύει ο ολυμπισμός σε ολόκληρο τον κόσμο,  με γνώση της ιστορίας και τον πνευματικό θησαυρό της τέχνης και του πολιτισμού μας, έπλασαν όμορφα ιδανικά διαχρονικής πορείας.

Όλοι οι καλλιτέχνες αποδίδουν με υψηλό καλλιτεχνικό οραματισμό τον πνευματικό πολιτισμό μας, δηλώνουν ένα ισχυρό πολιτιστικό μήνυμα, ενισχύοντας τα συναισθήματα δέους, της ηθικής υποχρέωσης προς το ιστορικό παρελθόν μας και την αποταμίευση του πολιτιστικού μας πλούτου, επιβεβαιώνοντας ότι «το ήθος προσδιορίζει την τύχη του ανθρώπου», μεταφράζοντας τη ρήση του Ηράκλειτου «Ήθος ανθρώπω δαίμων».

Η Υφυπουργός κα Σοφία Βούλτεψη παρέδωσε στον πρέσβη της Τσεχικής Δημοκρατίας PhDr. Jakub Karfik το τιμητικό βραβείο για τον θρυλικό Τσέχο δρομέα Εμίλ Ζάτοπεκ, το οποίο θα παραδοθεί στο Ίδρυμα Ντάνα και Εμίλ Ζάτοπεκ.

Η Υφυπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Σοφία Βούλτεψη είπε ότι είναι απαράδεκτο να μη τηρούνται οι κανόνες εκεχειρίας από την παγκόσμια κοινότητα και τους μετέχοντες στους Ολυμπιακούς Αγώνες και τόνισε ότι  πρέπει να αναδειχθούν οι αξίες της εκεχειρίας και να σταλεί διεθνώς ένα μήνυμα ότι δεν μπορεί να γίνονται Ολυμπιακοί Αγώνες και να έχουμε ταυτόχρονα πόλεμο.

Προβλήθηκε μήνυμα του Περιφερειάρχη Αττικής κ. Γιώργου Πατούλη ο οποίος αναφέρθηκε στις αξίες που εμπεριέχει η έννοια της Εκεχειρία, τονίζοντας ότι 3.000  χρόνια μετά η ανθρωπότητα φαίνεται πώς έχει απωλέσει τη σοφία των αρχαίων προγόνων μας και έχει χάσει το δρόμο της προς την ειρήνη. Αυτόν τον δρόμο έρχεται να μας θυμίσει το «Μονοπάτι της Εκεχειρίας». Μία πολύπλευρη διοργάνωση που επιχειρεί να στήσει για ακόμη μία φορά τη γέφυρα μεταξύ του αρχαίου με το σύγχρονο, μεταξύ του αθλητισμού και της πολιτικής, μεταξύ των ανθρώπων για την ειρήνη και την ευημερία. Η παγκόσμια ημέρα Αθλητισμού για την Ανάπτυξη και την Ειρήνη είναι μία μοναδική ευκαιρία για να στοχαστούμε πάνω στις αξίες που έχουμε παραβλέψει και που σήμερα είναι πιο επίκαιρες  και αναγκαίες από ποτέ.

Ο πρόεδρος του Πολεμικού Μουσείου κ. Αναστάσιος  Λιάσκος επισήμανε την ανάγκη, αξιοποιώντας τις ολυμπιακές αξίες, να πορευόμαστε σε συνθήκες αρραγούς ενότητας για να θωρακίζουμε την Ελλάδα στη δύσκολη σύγχρονη εποχή.  Και όπως σημείωσε, μέσα από τη διαδρομή θυσιών επιδεικνύουμε το χρέος μας προς την πατρίδα για να έχουμε ως χώρα τη θέση που μας αξίζει στον σύγχρονο κόσμο.

Στην εκδήλωση παρέστησαν και τιμήθηκαν τόσο για τις διακρίσεις τους και για την προσφορά τους στο ολυμπιακό ιδεώδες όσο και για το ήθος τους, οι αθλητές δρομείς του στίβου:

Εκπροσωπώντας τον Κύπριο αθλητή κ. Χάρη Αϊβαλιώτη που δόξασε την Ελλάδα παραβρέθηκε η κόρη του κα Σάρα Αϊβαλιώτη και την τιμητική πλακέτα έδωσε ο Διευθυντής του Διεθνούς Κέντρου Ολυμπιακής Εκεχειρίας, διεθνολόγος Δρ. Κωνσταντίνος Φίλης.

Τον Σπήλιο Ζαχαρόπουλος που κατάφερε το ακατόρθωτο το 1972 στη Γκρενόμπλ στα 1.500 μ. τίμησε ο πρώην βουλευτής και υπουργός κ. Γιώργος Κοντογιάννης

Τον Σπύρο Κοντοσώρο έναν από τους μεγαλύτερους Έλληνες αθλητές στα 3.000 στιπλ και στα 5 και 10 χλμ στη δεκαετία του ’70, τίμησε ο εκπρόσωπος του Περιφερειάρχη Αττικής κ. Γ. Πατούλη, ο αντιπεριφερειάρχης Κεντρικού Τομέα Αθηνών κ. Γιώργος Δημόπουλος,

Η σύζυγος του Κούση Μιχάλη, κα Καλλιόπη Σούλα – Κούση, η οποία ήρθε από τη Θεσσαλονίκη παρέλαβε το τιμητικό βραβείο από τον Γενικό Διευθυντή του ΟΑΚΑ κ. Κ. Χαλιορή, ο οποίος συνέδεσε το πείσμα του δρομέα με τους στόχους του τόνισε ότι «ίσως να μην ήταν τυχαία η επιλογή μου εδώ γιατί και εγώ ήμουν πεισματάρης και με εντολή του πρωθυπουργού και του Υφυπουργού Αθλητισμού έχουμε ως στόχο να καταστήσουμε το ΟΑΚΑ κύτταρο αθλητισμού και πολιτισμού της χώρας».

Ο Σπύρος Καβουνίδης γιός της πρώτης γυναίκας που έλαβε μέρος σε Ολυμπιακούς Αγώνες Λανίτη Καβουνίδου Δομνίτσα, παρέλαβε την τιμητική πλακέτα από την Υφυπουργό κα Σοφία Βούλτεψη. Ο κ. Καβουνίδης αναφέρθηκε στη δράση της μητέρας του στη δεκαετία του ’30 είχε όλα τα γυναικεία ρεκόρ σε ό,τι αγώνισμα υπήρχε τότε σε δρόμους και άλματα. Τόνισε ότι η Δομνίτσα Λανίτη υπηρέτησε και την προσπάθεια για ανύψωση της θέσης των γυναικών στην κοινωνία. Είτε αδιαφορώντας για τα αισχρόλογα των διαφόρων γιατί φορούσε σορτσάκι (σπάνιο για γυναίκες τότε), είτε δημοσιογραφώντας αργότερα για τον γυναικείο αθλητισμό.

Η Σοφία Βούλτεψη αναφέρθηκε στη θέση της γυναίκας την εποχή εκείνη και την πρωτοπορία της Λανίτη, αν λάβουμε υπ’ όψιν μας ότι οι γυναίκες στην Ελλάδα άρχισαν να ψηφίζουν το 1956.

Τον Στέλιο Μπίσμπα, έναν εκ των κορυφαίων αθλητών στα 60 και 110 μέτρα με εμπόδια τίμησε ο Γενικός Γραμματέας του Δήμου Πύργου κ. Γιάννης Βαρελάς. Ο κ. Μπίσμπας έχει σχεδιάσει και το πρώτο μετάλλιο στη διοργάνωση του 2016 στον «Δρόμο Ολυμπιακής Εκεχειρίας».

Τον εξαίρετο Χάρη Παπαδιά που κατατάσσεται μέσα στην πρώτη τετράδα σε εθνικό επίπεδο μεταξύ των δρομέων των 100 μ. βράβευσε ο πρόεδρος του Πολεμικού Μουσείου, πρ. υπουργός κ. Αναστάσιος Λιάσκος.

Την πολλάκις πανελληνιονίκη κα Δήμητρα Παπασπύρου βράβευσε η πρόεδρος του Μοντέρνου Πεντάθλου και υποδιευθύντρια του Διεθνούς Κέντρου Ολυμπιακής Εκεχειρίας κ. Ντόρα Πάλλη.

Η κα Βούλα Πατουλίδου έστειλε μήνυμα το οποίο προβλήθηκε κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης.

Τον Άγγελο Παυλακάκη, τον πιο γρήγορο Έλληνα -όπως έχει χαρακτηρισθεί-  και τη δυναμική και συνεπή δρομέα ταχύτητας, σύζυγό του Κατερίνα Κόφφα βράβευσε η πρόεδρος των Ελλήνων Ολυμπιονικών κα Βούλα Ζυγούρη.

Μέσα σε έντονο συγκινησιακό κλίμα οι Σπύρος Ανδριόπουλος, Μαρία Χριστοφορίδη και Γιώργος Τζελίλης βράβευσαν τον δάσκαλό τους Σταύρο Τζιωρτζή.

Τέλος η πρόεδρος της Συμπολιτεία Ολυμπίας κα Σοφία Χίντζιου Κοντογιάννη τίμησε τον Διευθυντή του ΑΣΑΕΔ και δρομέα Σπύρο Ανδριόπουλο όχι μόνο για τη δράση του ως αθλητής, αλλά και για τη συνεχή στήριξή του στις δράσεις της Συμπολιτείας Ολυμπίας και την ανάδειξη του Μονοπατιού της Εκεχειρίας.

Κλείνοντας τιμήθηκε ο κ. Γιώργος Τσακατούρας για τη διαρκή και απλόχερη στήριξη της Avance Car Rental, στις δράσεις του Δρόμου Εκεχειρίας.

Μετά το πέρας της ημερίδας και των βραβεύσεων (στις 8.30 μ.μ.) θα προβλήθηκε σε πανελλήνια πρεμιέρα η ταινία:  «ΖΑΤΟΠΕΚ». Η ταινία αφορά τη συναρπαστική βιογραφία του θρυλικού δρομέα και Ολυμπιονίκη και αποτελεί την πρόταση της Τσεχίας για Όσκαρ ξενόγλωσσης ταινίας. Παραγωγή: 2021, Διάρκεια προβολής: 130’

Το Συντονισμό της εκδήλωσης και την παρουσίαση έκανε η δημοσιογράφος Σπυριδούλα Ίριδα Σπανέα.

Στην εικαστική έκθεση, με τίτλο «Ευοί ωκύποδα» (Εύγε γοργοπόδαρε!) – «Από τον Κόροιβο, στον Εμίλ Ζάτοπεκ» συμμετείχαν 56 καλλιτέχνες: Αγγελίδης Πασχάλης, Αγγελίδη Αγγελική, Βαλυράκη – Παπαθεοδώρου Μίνα, Vassiliki, Βενιέρη Λυδία, Βορδώνη Εριέττα, Βουτσινάς Μάριος, Γκίζας Βασίλης, Γκούμας Χαράλαμπος, Γουλανδρή Όλγα, Γουλής Φάνης, Δαββέτας Δημοσθένης, Δέρβου Μαριάννα, Διβάρη Εύα, Δρίτσας Γιώργος, Ευαγγελάτος Κώστας, Ζήβας Νίκος, Ηλιακοπούλου Βασιλική, Καισαρίτη Αθηνά, Κανέλλου Εβίτα, Kelly, Κλουβάτος Λευτέρης, Κοκκίνη Μαρία, Κοντέλλης Ανδρέας, Κοροβέση Αγγέλικα, Κουβάτσου Δέσποινα, Κούρκουλου Μάγδα, Κτιστοπούλου Μαρία, Λάβδας Απόστολος, Λαζαρίδης Κυριάκος, Λυραράκη Έλλη, Μανωλίδης Θεόδωρος, Μήτσου Ευάγγελος, Μιμίκου Στέλλα, Μουστάκας Αλέξανδρος, Μπακοπάνος Δημήτρης, Μπαράκου Νάντια, Μπάρδης Γιάννης, Μπλιάτσου Γεωργία, Μπούζα Φένυ, Ξενούλης Γιώργος, Παλάσκα Αλεξάνδρα, Παναγιωτίδης Άγγελος, Παπουτσίδης Νίκος- Γιώργος,  Πατσόγλου Αριστείδης, Πάφου Άννα, Πιάνα Σίσσυ, Ρούσσης Γιώργος, Ρούσσης Εμμανουήλ, Σάμιος Παύλος, Σιάγκρης Παναγιώτης, Σπυρόπουλος Κώστας, Σταθόπουλος Γιώργος, Ταλαγάνης Δημήτρης, Τζιάρα Άγγελος, Χριστογιάννης Δημήτρης

Υπήρξε επίσης παρουσίαση ζωγραφικών δημιουργιών από τους μαθητές του  Δημοτικού Σχολείου «Ντάνα και Έμιλ Ζάτοπεκ» της πόλης Τρίνετς της Τσεχίας καθώς και δημιουργίες παιδιών της Ηλείας από τις σχολές ζωγραφικής Καλλιτεχνικό Εργαστήριο της κας Ελένης Σταθοπούλου και του κ. Kristo Defrim Hasa.

 

Τέλος έγινε παρουσίαση του βιβλίου/κόμικ «ΖΑΤΟΠΕΚ» (Γιαν Νόβακ, Γιάρομιρ 99, εκδόσεις Καστανιώτη, 2022).

Όλες οι δράσεις διοργανώνονται από τη Συμπολιτεία Ολυμπίας, συνδιοργανώνονται με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος, τους Δήμους Ήλιδας, Πύργου και Αρχαίας Ολυμπίας και το Ανώτατο Συμβούλιο Αθλητισμού Ενόπλων Δυνάμεων, Συνεργαζόμενο Φορέα Υποστήριξης το Διεθνές Κέντρο Ολυμπιακής Εκεχειρίας και το Τσεχικό Κέντρο Αθήνας, με την υποστήριξη της Περιφέρειας Αττικής και του #BEACTIVE, υπό την αιγίδα των Υπουργείων Εθνικής Άμυνας, Πολιτισμού και Αθλητισμού Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Τουρισμού, του CISM, της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας, του ΕΟΤ, της ΕΘΝΟΑ, της Ένωσης Συμμετασχόντων στους Ολυμπιακούς Αγώνες, Τεχνική Υποστήριξη Πολεμικό Μουσείο Αθηνών, χορηγούς επικοινωνίας τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Αθλητικού Τύπου (ΠΣΑΤ), την ΕΡΤ, ΕΡΤ-3, Πρώτο Πρόγραμμα, ΕΡΑ ΣΠΟΡ, ΕΡΤ Πύργος, ΑΘΗΝΑ 9,84, RunningNews.gr,  OVImagazine, apopseis.gr, Greekteachers.

Κύριος Υποστηρικτής: Turbomed – Yiannis Paraskevopoulos s.a., Επίσημοι Υποστηρικτές: ΑΜΚΕ ΑΙΓΕΑΣ, λούξ, Avance Car Rental, nosti most, Hellenic Gyros, Προμηθευτές- Υποστηρικτές: Biolis, Αγροτικός Συνεταιρισμός Κορυφής Ηλείας, Ένωση Αγροτών Ηλείας ΙΚΕ, FarGeco Hellas, ΚΑΛΟΜΟΙΡΗΣ ΗΛΙΒΙΓΑΛ, Κτήμα Μερκούρη.

Στις εκδηλώσεις παρέστησαν η Υφυπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου κα Σοφία Βούλτεψη, οι βουλευτές κ.κ. Ανδρέας Νικολακόπουλος, Χάρης Θεοχάρης, Νόνη Δούνια, οι πρέσβεις της Τσεχικής Δημοκρατίας PhDr. Jakub Karfik και της Κύπρου Κυριάκος Κενεβέζος, ο Αντιπεριφερειάρχης Κεντρικού Τομέα Αθηνών Γιώργος Δημόπουλος, ο πρόεδρος του Πολεμικού Μουσείου Αναστ. Λιάσκος, ο πρ. βουλευτής Γιώργος Κοντογιάννης, ο Γ.Γ. του Δήμου Πύργου Γιάννης Βαρελάς, ο Γενικός Διευθυντής του ΟΑΚΑ Κ. Χαλιορής, η Αντιπρόεδρος του ΕΛΓΟ Δήμητρα κα Γεωργία Μπόκα, το μέλος του Δ.Σ. European Physical Education Association Ιωάννης Γρυπάρης, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Avance Car Rental Γιώργος Τσακατούρας, η πρόεδρος των Ελλήνων Ολυμπιονικών κα Βούλα Ζυγούρη, οι διακεκριμένοι αθλητές Καλλίνικος Κρεάνγκα, Γιώργος Φράγκος, Στέλιος Σωτηρίου, Μαρία Χριστοφορίδη, Όλγα Βασδέκη, Γιώργος Τζελίλης, Μαρία Καρπαθάκη, Γιάννης Κούρος, οι κυρίες Αριστέα Παπαδοπούλου και Γιάννα Λουρίδα πρόεδρος του Συλλόγου Ολυμπιάδα, ο κ. Ν. Καλάκος, διευθύνων σύμβουλος του ΕΣΥΠ, κ..α.

www.routeoftruce.com

Τηλέφωνα Επικοινωνίας: 6942088015 & 6974455288

Περισσότερα Νέα