Η συνέντευξη τύπου για το 1ο Διεθνές Προσκήνιο Σπουδαστών και Νέων στην Αρχ. Ολυμπία

24 Ιουλίου - 17:19 Τοπικά

Ανοίγοντας τη Συνέντευξη Τύπου ο κ. Απόστολος Βέττας, Αρχιτέκτων, Σκηνογράφος, Ομότιμος Καθηγητής του             Τμήματος Θεάτρου της Σχολής Καλλών Τεχνών- Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο         Θεσσαλονίκης, μέλος της Συμβουλευτικής Επιτροπής του προγράμματος “Το Αρχαίο Δράμα στο σχολείο του 21ου αιώνα” , αναφέρθηκε στην ανάγκη να συντονίσουν τα βήματά τους Μουσεία, Ιδρύματα, και Περιφέρειες ώστε να συναρμολογήσουν θέματα πολιτισμού και παιδείας. Σημείωσε ότι  το αρχαίο δράμα πέρασε μέσα από την παιδεία μας και άφησε ίχνη. Επεσήμανε ότι η πρωτοβουλία του ΙΜΚ μέσα από αυτή τη μορφή του προγράμματος έρχεται να επιβεβαιώσει, να υπογραμμίσει και να καθορίσει κάτι το οποίο σύμφωνα με τον ίδιο είναι η μεγάλη ανάγκη που έχει αυτός ο τόπος στο να πραγματοποιήσει μια σειρά πράγματα που έχουν σχέση με την κληρονομιά μας… Τα ιδρύματα, τα μουσεία και κάθε είδος πολιτιστικού τύπου δράσεις και εγκαταστάσεις έχουν αυτή τη σοβαρή υποχρέωση να παράγουν ένα μεγάλης αξίας και ποιότητας πνευματικό έργο το οποίο επειδή είναι θέμα παιδείας πρέπει συνεχώς να ανανεώνεται όπως το νερό που τρέχει σε μια πηγή.  Ολοκλήρωσε επισημαίνοντας πως πρόκειται για ένα συγκροτημένο πρόγραμμα που δεν ανακαλύπτει μεν την Αμερική αλλά πρόκειται για ένα πρόγραμμα που ονειρεύτηκαν, σχεδίασαν και οργανώνουν νέοι άνθρωποι που έχουν καταλάβει τι θα ήθελε ο Μιχάλης Κακογιάννης να βλέπει να φυτρώνει μέσα σε αυτό το χώρο.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Ηλείας κ. Γεώργιος Γεωργιόπουλος, δήλωσε πολύ ικανοποιημένος και πολύ χαρούμενος για τη συνεργασία με το Ίδρυμα Μ. Κακογιάννης, η οποία ξεκίνησε μόλις τον περασμένο Αύγουστο και σε αυτή την παρουσίαση μπαίνει μία σφραγίδα για γόνιμη και εποικοδομητική συνεργασία φέτος αλλά και τα επόμενα χρόνια, με αυτόν το σπουδαίο θεσμό σύγχρονου πολιτισμού και παιδείας, του Διεθνούς Προσκηνίου Σπουδαστών και Νέων στην με “βαρύ” όνομα Αρχαία Ολυμπία. Χαιρέτισε την κοινή συμπόρευση Περιφέρειας, Δήμου και Ιδρύματος, με την υποστήριξη του ΕΣΠΑ, που προσφέρει και άλλες ευκαιρίες/προγράμματα στην περιοχή, ευχόμενος να ξαναχτιστούν σωστά και με γερές βάσεις οι γέφυρες ανάμεσα στον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό και το σύγχρονο, ως μία τεράστια ευκαιρία για τον πολιτισμό, τον τουρισμό, την αγορά τον τόπο της Αρχαίας Ολυμπίας και της Ηλείας ευρύτερα, όπως πρώτα και κύρια σε μαθητές και εκπαιδευτικούς της χώρας. Και απεύθυνε ανοικτό κάλεσμα σε όλους να παρακολουθήσουν 6-10 Μαΐου το 1ο Διεθνές Προσκήνιο και να γνωρίσουν από κοντά τη φιλοξενία των κατοίκων της Αρχαίας Ολυμπίας.

Ο Πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου Αρχαίας Ολυμπίας Πανάγος Παντελάκος, μετέφερε τον χαιρετισμό του Δημάρχου της Αρχαίας Ολυμπίας κ. Ευθύμιου Κοτζά ο οποίος λόγω έκτακτων υποχρεώσεων δεν μπόρεσε να ταξιδέψει στην Αθήνα, αλλά και ολόκληρου του Δημοτικού Συμβουλίου της πόλης που ομόφωνα υποδέχεται το 1ο Διεθνές Προσκήνιο, πιστεύοντας ότι ένα όραμά του γίνεται πραγματικότητα. Η Αρχαία Ολυμπία, εκεί που ανάβει η φλόγα των καλοκαιρινών και χειμερινών Ολυμπιακών αγώνων θεωρεί το 1ο Διεθνές Προσκήνιο ένα πολύ σημαντικό ραντεβού θεάτρου και είναι σίγουρη για τα άριστα αποτελέσματα της διοργάνωσης που θα μετατρέψουν επισκέπτες και συμμετέχοντες στους καλλίτερους πρεσβευτές της πόλης!

Ο Εμμανουήλ Κουτσουρέλης, Σκηνοθέτης, Πρόεδρος του Ελληνικού Κέντρου  του Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου, μέλος της Συμβουλευτικής Επιτροπής   του προγράμματος “Το Αρχαίο Δράμα στο σχολείο του 21ου αιώνα”, αναφέρθηκε στη διαχρονικότητα της Αρχαίας Ολυμπίας και του Αρχαίου Δράματος για τις δυτικές πολυπολιτιστικές κοινωνίες, και τις αξίες που εμπεριέχονται στα κείμενα της Αρχαίας Γραμματείας, η έμπρακτη απόδοση των οποίων, επί σκηνής, προσφέρει σε μαθητές, εκπαιδευτικούς και κοινό, μία καλύτερη κατανόηση αυτών των αξιών και μία ευρύτερη παιδεία. Και αυτό είναι μία μεγάλη και αναγκαία προσφορά του Αρχαίου Δράματος αλλά και του 1ου Διεθνούς Προσκηνίου.

Ο Δημήτρης Γιολάσης, Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής του προγράμματος “Το Αρχαίο Δράμα στο σχολείο του 21ου αιώνα”, παρουσίασε το συνολικό Πρόγραμμα του Διεθνούς Προσκηνίου, αλλά και ολόκληρης της Δράσης “Το Αρχαίο Δράμα στο σχολείο του 21ου αιώνα”, η επεξεργασία της οποίας έχει ξεκινήσει από το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης από το 2010. Επισήμανε ιδιαίτερα τόσο την εικαστική εγκατάσταση που προετοιμάζουν οι μαθητές της Αρχαίας Ολυμπίας, στις παράλληλες εκδηλώσεις και τη συμπόρευση του κινηματογράφου με το Αρχαίο Δράμα,  όσο και την εξαιρετική ποιότητα της συνεργασίας με όλους τους φορείς της Αρχαίας Ολυμπίας και της Περιφέρειας όσο και με την αρμόδια διεύθυνση Μουσείων του Υπουργείου Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων και την κ. Μπαζίνη. Πιστεύοντας ότι προγράμματα όπως το “Αρχαίο Δράμα στο σχολείο του 21ου αιώνα” αφήνουν μεγάλες παρακαταθήκες για το μέλλον σε μία χώρα που ενώ γνωρίζει μεγάλη συνέχεια στην ποίηση, ταυτόχρονα αδικεί το σύγχρονο πολιτισμό της ο οποίος έχει τεράστια σημασία για την εξέλιξή της και δήλωσε βέβαιος για τη συνέχεια του Προγράμματος και στα χρόνια που έρχονται.

Η κ. Ελένη Μπαζίνη, Αρχαιολόγος Διεύθυνσης Μουσείων Υπουργείου Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων, Χειρίστρια του Προγράμματος “Σχεδιασμός και παραγωγή παιδαγωγικών εργαλείων για την ανάδειξη της σημασίας του Θεάτρου στην αρχαιότητα και σήμερα” της Διεύθυνσης Μουσείων του Υπουργείου Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων, ευχαρίστησε με τη σειρά της για την άψογη συνεργασία με το Ίδρυμα Μ. Κακογιάννης τονίζοντας τους κοινούς στόχους  και τις κοινές αγωνίες που τη χαρακτηρίζουν και οδηγούν σε πιο σύνθετες προσπάθειες εξοικείωσης των νέων με το αρχαίο δράμα και την πολυσημία του. Επίσης, ευχαρίστησε τους παριστάμενους και ως δημόσια υπάλληλος για τα καλά τους λόγια σχετικά με την αποτελεσματικότητα και το ήθος αυτής καθεαυτής της συνεργασίας και στη συνέχεια παρουσίασε το έργο της Διεύθυνσης Μουσείων του Υπουργείου Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων όσον αφορά στα παιδαγωγικά εργαλεία που προτείνει σε μαθητές και εκπαιδευτικούς ώστε οι νέες γενιές να γνωρίσουν και να αγαπήσουν το Αρχαίο Δράμα.

Περισσότερα Νέα