Η τοποθέτηση του Αν. Νικολακόπουλου στη συνεδρίαση της επιτροπής νομικών υποθέσεων και ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Παρίσι: “Επίτροπος και Συμβούλιο να αναλάβουν ρόλο στην καταπολέμηση της λαθρομετανάστευσης”

2 Δεκεμβρίου - 11:33 Τοπικά

Οι Δημοκρατικοί θεσμοί, η δικαιοσύνη, η ειρήνη, ο σεβασμός και η προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, μαζί με την εκλογή Επιτρόπου ανθρωπίνων δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης,  ήταν τα ζητήματα που κυριάρχησαν στην συνεδρίαση της μόνιμης επιτροπής Νομικών Υποθέσεων και Ανθρώπινων Δικαιωμάτων που πραγματοποιήθηκε στις 30 Νοεμβρίου και την 1η Δεκεμβρίου στο Παρίσι με την συμμετοχή και του βουλευτή Ηλείας κ. Ανδρέα Νικολακόπουλου.

Ο κ. Νικολακόπουλος συμμετείχε στη νέα συνεδρίαση της Επιτροπής με τον ρόλο του μέλους της ελληνικής αντιπροσωπείας στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης και ως μέλος της Επιτροπής Νομικών Υποθέσεων και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Ισορροπία στην προστασία των συνόρων

και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων

Τα θέματα που απασχόλησαν την συνεδρίαση άπτονται της εφαρμογής αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων  και του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Αναδείχθηκαν επιμέρους θέματα όπως η διαδικασία αποκατάστασης και αποζημίωσης των θυμάτων μετά από συγκρούσεις που έχουν ως αποτέλεσμα παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Στόχος είναι η προστασία της αξιοπρέπειας και των δικαιωμάτων του ανθρώπου, στο πλαίσιο λειτουργίας δημοκρατικών κοινωνιών, όπου κυριαρχεί η ειρήνη και η δικαιοσύνη.

Ουσιαστική ήταν η τοποθέτηση του κ. Νικολακόπουλου στη συνεδρίαση, ο οποίος έθεσε θέμα προς τους υποψήφιους Επιτρόπους ανθρωπίνων δικαιωμάτων την ανάγκη να υπάρχει ισορροπία μεταξύ της προστασίας των συνόρων και της προστασίας των δικαιωμάτων των μεταναστών.

Τόνισε δε ότι ο Επίτροπος ανθρωπίνων δικαιωμάτων αλλά και το Συμβούλιο της Ευρώπης, πρέπει να αναλάβουν σοβαρό και καθοριστικό ρόλο στην λαθραία διακίνηση μεταναστών.

Παράλληλα η Επιτροπή συζήτησε και την εφαρμογή των αποφάσεων που είχαν ληφθεί στην προηγούμενη συνεδρίαση στο Ζάγκρεμπ, στην διάρκεια της οποίας είχε τονιστεί ιδιαίτερα ο ουσιαστικός ρόλος που καλούνται να διαδραματίσουν τα εθνικά κοινοβούλια στην εφαρμογή των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Σε αυτή την κατεύθυνση ο ρόλος του κ. Νικολακόπουλου θα είναι καθοριστικός, καθώς πρόσφατα ορίστηκε και μέλος της αντίστοιχης Ελληνικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής, που ελέγχει την εφαρμογή των αποφάσεων του ΕΔΔΑ.

Περισσότερα Νέα