Ιατρικός Σύλλογος: "οποιοσδήποτε ασθενής με οξεία λοίμωξη του αναπνευστικού που διαμένει ή επισκέφθηκε την Π. Ε. Ηλείας, θεωρείται ύποπτο κρούσμα"

24 Ιουλίου - 16:36 Τοπικά

Ο Ιατρικός Σύλλογος Πύργου-Ολυμπίας ενημερώνει τους κατοίκους της περιοχής μας ότι πλέον οποιοσδήποτε ασθενής με οξεία λοίμωξη του αναπνευστικού (αιφνίδια έναρξη νόσου, πυρετός, και τουλάχιστον ένα από τα παρακάτω συμπτώματα: βήχα, δύσπνοια) πουδιαμένει ή επισκέφθηκε την Π. Ε. Ηλείας όπως και τις Π.Ε. Αχαϊας και Ζακύνθου, θεωρείται επισήμως και αυτός ύποπτο κρούσμα με βάση το νέο ορισμό κρούσματος του Ε.Ο.Δ.Υ. Συνεπώς θα πρέπει να υποβάλλεται άμεσα σε εργαστηριακό έλεγχο για το νέο κορωνοϊό. Επομένως αρκεί πλέον μόνο η παρουσία των ανωτέρω συμπτωμάτων χωρίς να είναι απαραίτητο το ιστορικό επαφής με επιβεβαιωμένο κρούσμα ή επίσκεψης σε χώρα με μεγάλο αριθμό κρουσμάτων για να χαρακτηρισθεί ένας κάτοικος της περιοχής μας ύποπτο κρούσμα. Προς αποφυγή πανικού οφείλουμε να διευκρινίσουμε ότι κάθε τέτοιος ασθενής δεν είναι υποχρεωτικό να φέρει το νέο κορωνοϊό καθώς είναι εξαιρετικά πιθανό να πάσχει απλώς από την εποχική γρίπη ή ακόμη και από κοινό κρυολόγημα. Ωστόσο η λοίμωξη από κορωνοϊό αποτελεί πλέον μια πιθανότητα και θα πρέπει να διενεργείται ο σχετικός έλεγχος.

Επαναλαμβάνουμε επίσης ότι ασθενείς με τα παραπάνω συμπτώματα δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να σπεύδουν αυτοβούλως στα ιδιωτικά ιατρεία ή στα ιδιωτικά διαγνωστικά εργαστήρια , τα οποία άλλωστε δεν διαθέτουν την υποδομή διαχείρισης τέτοιων περιστατικών, αυξάνοντας έτσι τον κίνδυνο περαιτέρω διασποράς της νόσου, αλλά πρέπει να επικοινωνούν τηλεφωνικά με τον θεράποντα ιατρό τους (Παθολόγο, Γενικό Ιατρό, Πνευμονολόγο, Παιδίατρο) ο οποίος στην συνέχεια σε συνεννόηση με τον ΕΟΔΥ θα τους κατευθύνει στην κατάλληλη δημόσια δομή (Νοσηλευτική Μονάδα Πύργου ή Περιφερειακό Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Πατρών). Ωστόσο ούτε τις ανωτέρω δημόσιες δομές πρέπει να επισκέπτονται με δική τους πρωτοβουλία. Σε περίπτωση κατά την οποία ο ασθενής δεν έχει θεράποντα ιατρό (π.χ. νέοι σε ηλικία ασθενείς χωρίς χρόνια νοσήματα ) ας επικοινωνήσει ο ίδιος απευθείας με τον ΕΟΔΥ στο τηλ. 1135

Ακόμη υπενθυμίζουμε ότι κάθε συμπολίτης μας, έστω χωρίς συμπτώματα αλλά με ιστορικό στενής επαφής με επιβεβαιωμένο κρούσμα της νόσου οφείλει να παραμείνει στο σπίτι του και να αποφύγει τις κοινωνικές επαφές για 15 τουλάχιστον ημέρες , να θερμομετρείται τουλάχιστον ανά 12 ώρες και εφόσον εμφανίσει συμπτώματα να επικοινωνήσει με τον ιατρό του. Υπενθυμίζουμε επίσης ότι στενή επαφή σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ σημαίνει επαφή με σωματικές εκκρίσεις κρούσματος (πχ σάλιο), άμεση σωματική επαφή (πχ χειραψία και πολύ περισσότερο ασπασμός) με κρούσμα, παραμονή στον ίδιο κλειστό χώρο με κρούσμα για τουλάχιστον 15 λεπτά και σε απόσταση κάτω από δυο μέτρα, ή παραμονή σε ανοιχτό χώρο πρόσωπο με πρόσωπο επίσης για τουλάχιστον 15 λεπτά και σε απόσταση κάτω από δυο μέτρα. Ακόμη στενή επαφή θεωρείται η συγκατοίκηση με κρούσμα και υπό προϋποθέσεις, το κοινό ταξίδι στο ίδιο μεταφορικό μέσο.

Τέλος, σε συμφωνία και με τις οδηγίες του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου προτρέπουμε για μια ακόμη φορά τους συμπολίτες μας να αποφεύγουν κατά το δυνατό τις συναθροίσεις, ιδίως σε κλειστούς χώρους.

Για το Διοικητικό Συμβούλιο

Ο Πρόεδρος                     Ο Γεν. Γραμματέας

Νίκος Κατσαρός              Χρήστος Γιαννικούλης

Περισσότερα Νέα