Ηλεία: Μεγάλη έλλειψη από εργατικό δυναμικό. Έκτακτη σύσκεψη στην Π.Ε Ηλείας υπό του Β. Γιαννόπουλου.

24 Ιουλίου - 19:20 Τοπικά

Υπό τον Αντιπεριφερειάρχη Ηλείας Β.Γιαννόπουλο και  την συμμετοχή από Επιμελητήριο , συνεταιρισμούς, ομάδες παραγωγών και επιχειρήσεις   για την καταγραφή αναγκών  σε εργατικό δυναμικό από τρίτες χώρες με τη διαδικασία της μετάκλησης 

Έντονος ήταν  ο προβληματισμός αναφορικά   με την   έλλειψη  εργατικού δυναμικού  για τις αυξημένες  ανάγκες της  αγροτικής  παραγωγής στην Περιφερειακή Ενότητα Ηλείας κατά την διάρκεια της  σύσκεψης  που πραγματοποιήθηκε στο συνεδριακό κέντρο την Τετάρτη 12 Οκτωβρίου 2022 με σκοπό την καταγραφή θέσεων και ειδικοτήτων που θα  πρέπει καλυφθούν από πολίτες τρίτων χωρών με τη διαδικασία της μετάκλησης. 

Η καταγραφή γίνεται βάσει νόμου, καθώς με Κ.Υ.Α, που εκδίδεται το τελευταίο τρίμηνο καθορίζεται ο ανώτατος αριθμός θέσεων για εξαρτημένη εργασία (άρθρο 12 του Ν.4251/14), για εποχική απασχόληση (άρθρο 13 του Ν. 4251/14), απασχόληση αλιεργάτη (άρθρο 14 του Ν. 4251/2014) η απασχόληση υψηλής ειδίκευσης (άρθρα 109-27 του Ν. 4251/2014), που χορηγούνται σε πολίτες τρίτων χωρών ανά περιφέρεια και ειδικότητα απασχόλησης.  Με την ίδια απόφαση μπορεί να προβλέπεται προσαύξηση του ανώτατου αριθμού θέσεων έως δέκα τοις εκατό (10%),ώστε να καλύπτονται απρόβλεπτες και έκτακτες ανάγκες.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε Ηλείας κ. Βασίλης Γιαννόπουλος  στην αρχική  τοποθέτησή του αφού πρώτα ευχαρίστησε όσους ανταποκρίθηκαν στην πρόκληση επεσήμανε την ανάγκη εποικοδομητικής συνεργασίας  για  την καταγραφή των  αναγκών  σε εργατικό δυναμικό  από συνεταιρισμούς, ομάδες παραγωγών και επιχειρήσεις ώστε διαμορφωθεί η τελική πρόταση  προς  τα συναρμόδια Υπουργεία. Μεταξύ άλλων τόνισε: « Θα πρέπει να υπάρξει ουσιαστική στήριξη του πρωτογενούς τομέα, μέσα από την διαμόρφωση ενός ευέλικτου νομοθετικού πλαισίου για τους εργάτες γης.  Για πολλοστή φορά πληρώνουμε  τις παθογένειες του συστήματος αφού  το νομοθετικό πλαίσιο  δεν επιτρέπει ομαλές συνθήκες παραμονής για την κάλυψη από πολίτες τρίτων χωρών με τη διαδικασία της μετάκλησης.  Αυτή τη στιγμή  τα προϊόντα μας κινδυνεύουν να μείνουν ασυγκόμιστα εξαιτίας της έλλειψης εργατών οι οποίοι φεύγουν μαζικά προς άλλες χώρες (Ιταλία Ισπανία).  Οι θέσεις εργασίας  ανά Περιφέρεια στον πρωτογενή τομέα ορίζονται από σχετική ΚΥΑ, ανά διετία και είναι αδιανόητο να μην συνδέονται με τις δηλώσεις καλλιέργειας (ΟΣΔΕ), όπου φαίνονται ξεκάθαρα οι ανάγκες σε εργατικό προσωπικό. Επίσης είναι επιτακτική η επικαιροποίηση των ΜΑΕ (Μονάδες Ανθρώπινης Εργασίας) ανά καλλιέργεια καθώς η σημερινή λίστα απέχει κατά πολύ από τις πραγματικές ανάγκες σε ανθρώπινο δυναμικό.»

 Από την πλευρά του ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης Θεόδωρος Βασιλόπουλος τόνισε  ότι  με την ενεργειακή κρίση  την αύξηση του κόστους παραγωγής και την έλλειψη εργατικών χεριών θα εγκαταλειφθούν  δυναμικές καλλιέργειες με ότι αυτό συνεπάγεται για τις τοπικές οικονομίες και πρόσθεσε: «Ο βασικός  λόγος που διαλέγει αυτή τη στιγμή να φύγει ένα μεγάλο ποσοστό εργατών γης από την περιοχή μας  δεν είναι το αυξημένο μεροκάματο σε άλλες χώρες  είναι γιατί η Ιταλία και  η Ισπανία έχουν  φτιάξει μια διαφορετική διαδικασία στην έκδοση νομιμοποιητικών εγγράφων. »

Ακολούθησαν τοποθετήσεις από τους εκπροσώπους των αγροτικών φορέων και επιχειρήσεων ενώ  μοιράστηκαν σχετικά έντυπα για να σταλούν  με τις  προτάσεις τους μέχρι και την Δευτέρα 17 Οκτωβρίου στην Δ/νση Ανάπτυξης Π.Ε Ηλείας στο e-mail: [email protected].

Στην σύσκεψη συμμετείχαν  ο εντεταλμένος σύμβουλος Βοηθός Περιφερειάρχη με αρμοδιότητες Προγραμματισμού, Μελετών και Αναπτυξιακών Προγραμμάτων Αγροδιατροφής Παναγιώτης Σακελλαρόπουλος,  o Βοηθός Περιφερειάρχη με αρμοδιότητες σε θέματα Εγγείων Βελτιώσεων Γιώργος Κοντογιάννης, ο Προϊστάμενος  της Δ/νσης Ανάπτυξης Αριστομένης Μανιάτης, ο αντιπρόεδρος Επιμελητηρίου Ηλείας Αντώνης Παρασκευόπουλος  εκπρόσωποι συνεταιριστικών οργανώσεων και ομάδων παραγωγών κ.α.

Περισσότερα Νέα