Ηλειακός Οίνος: Γνωστός από την αρχαιότητα. Τα ωφέλη του στην υγεία. Άρθρο του Χ. Κωνσταντόπουλου

2 Νοεμβρίου - 20:00 Ηλεία

Άρθρο του Χάρη Κωνσταντόπουλου

Ο άφθονος ηλειακός οίνος, μιας και το αμπέλι ευδοκιμεί σε κάθε μέρος της Ηλείας, ήταν γνωστός από την αρχαιότητα. Η λατρεία των Ηλείων στο Διόνυσο, θεό του κρασιού, το καταδεικνύει. Τα «Θυία» ήταν γιορτή προς τιμήν του, η οποία λάμβανε χώρα κοντά στην Ήλιδα: Σε αυτή, σύμφωνα με τον Παυσανία, κάθε βράδυ οι ιερείς άφηναν μέσα σε ένα σφραγισμένο οίκημα τρείς λέβητες άδειους, τους οποίους το πρωί, μετά από θεϊκή παρέμβαση έβρισκαν γεμάτους κρασί.

Αλλά και η ποσότητα κατανάλωσής του από τους Ηλείους ήταν επίσης φημισμένη. Μάλιστα οι αρχαίοι Έλληνες τους αποκαλούσαν χλευαστικά «οινόφλυγες» δηλαδή μέθυσους.

Και στις μέρες μας όμως τα ηλειακά κρασιά διατηρούν την αίγλη τους σε πανελλαδικό αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο. Αυτό που λίγοι ίσως γνωρίζουν είναι ότι και η Ηλεία έχει τον δικό της «δρόμο του κρασιού». Πρόκειται για μία πρόταση προς τον επισκέπτη να ακολουθήσει μία προκαθορισμένη, επιλεγμένη διαδρομή, η οποία διασχίζει τα πιο γραφικά σημεία μιας αμπελουργικής ζώνης, να επισκεφτεί επιλεγμένες οινοπαραγωγικές μονάδες, να γευτεί κρασιά τυπικά της περιοχής σε συνδυασμό με πιάτα της τοπικής γαστρονομίας, να θαυμάσει τους χώρους με φυσικό, αρχαιολογικό ή άλλου είδους πολιτιστικό ενδιαφέρον. Στην Ηλεία αυτός ο δρόμος ενώνει το Κτήμα Μπριντζίκη, το Κτήμα Μερκούρη και το Κτήμα Σταυρόπουλου.

Είναι σίγουρο λοιπόν πως το κρασί είναι συνυφασμένο με την κουλτούρα του Ηλείου και αποτελεί κομμάτι της καθημερινότητάς του. Είναι όμως αυτή η καθημερινή συνήθεια και ωφέλιμη;

 Τα τελευταία 20 χρόνια έχουν γίνει πολλές επιστημονικές μελέτες, οι οποίες δείχνουν ότι το κρασί και κυρίως το κόκκινο, έχει ιδιαίτερα ευεργετική επίδραση στην υγεία όταν πίνεται σε καθημερινή βάση με το φαγητό και με μέτρο. Βρέθηκε ότι η χρήση αυτή του κρασιού μειώνει τα καρδιαγγειακά επεισόδια κατά 20 έως 60%, βελτιώνει την λειτουργία του στομάχου και την πέψη γενικότερα εμποδίζει τη δημιουργία χολόλιθων, διευκολύνει την κυκλοφορία του αίματος στους ιστούς, δρα ως αντιφλεγμονώδες και αντισηπτικό, αυξάνει την αντίσταση στα κοινά κρυολογήματα και βοηθά στον ύπνο. Ακόμη, προκαλεί ευεξία, ποιότητα ζωής και μακροζωία μειώνοντας τους θανάτους από οποιαδήποτε αιτία κατά 10-20%. Τελευταία, βασικά συστατικά του κρασιού χρησιμοποιούνται και στην περιποίηση προσώπου λόγω των αντιοξειδωτικών ιδιοτήτων τους.

Παρά το γεγονός ότι οι αλκοολικοί κρασιού είναι ελάχιστοι (1-2% των αλκοολικών) η περιστασιακή κατάχρηση αλλά και ο κακός τρόπος μέτριας χρήσης, προκαλεί προβλήματα, όπως πονοκέφαλο, μείωση της κρίσης, της προσοχής και των αντανακλαστικών (ατυχήματα) αλλαγής της συμπεριφοράς κ.α.

ΜΙΚΡΑ ΜΥΣΤΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ ΚΡΑΣΙΟΥ

• Καλό είναι να πίνουμε σιγά-σιγά
• Να συνοδεύουμε το κρασί με ένα καλό ή έστω με ένα ελαφρύ γεύμα αφού έτσι παρατείνεται η παραμονή του κρασιού στο στομάχι όπου και μεταβολίζεται.
• Να πίνουμε αρκετό νερό, κατά τη διάρκεια της οινοποσίας γιατί το αλκοόλ αφυδατώνει
• Να προτιμάμε την τακτική κατανάλωση κρασιού σε μικρές ποσότητες, παρά την κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων με μια ευκαιρία

• Οι γυναίκες μπορούν να καταναλώνουν έως 2 ποτήρια κρασί την ημέρα γιατί μεταβολίζουν λιγότερη ποσότητα αλκοόλ από ότι οι άντρες
• Οι άντρες μπορούν να καταναλώνουν έως 3 ποτήρια κρασί την ημέρα
• Σε κάθε περίπτωση, οι ανήλικοι δεν πρέπει να πίνουν, ενώ η κατανάλωση αλκοόλ πρέπει να αποφεύγεται κατά την εγκυμοσύνη, τη λήψη φαρμάκων και πριν ή κατά την εργασία με μηχανήματα ή οδήγηση

Χάρης Κωνσταντόπουλος

Φαρμακοποιός MSc

Περισσότερα Νέα