Ισχυρό επενδυτικό ενδιαφέρον στη Δυτική Ελλάδα. 15 επενδυτικές προτάσεις στην Ηλεία σε 2 δράσεις του αναπτυξιακού νόμου.

24 Ιουλίου - 16:37 Τοπικά

Σημαντική αύξηση του επενδυτικού ενδιαφέροντος εκδηλώνεται στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, όπως προκύπτει από τις 67 επενδυτικές προτάσεις που υποβλήθηκαν για την ενίσχυση επενδυτικών σχεδίων του  3ου κύκλου της δράσης  «Γενική Επιχειρηματικότητα» και του 1ου κύκλου του προγράμματος ενίσχυσης «Πολύ Μικρών και Μικρών Επιχειρήσεων» στα πλαίσια του Αναπτυξιακού Νόμου 4399/2016.

Ενδεικτικό του υψηλού ενδιαφέροντος για επενδύσεις που υπάρχει στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας είναι το γεγονός ότι σε κανένα προηγούμενο κύκλο υποβολής Αναπτυξιακού Νόμου από το 2010 που η χώρα εισήλθε στην οικονομική κρίση δεν έχει υποβληθεί τόσο μεγάλος αριθμός επενδυτικών προτάσεων, που σε ύψος επενδύσεων ξεπερνούν τα 67 εκατ. ευρώ.

Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά το καθεστώς «Γενική Επιχειρηματικότητα» κατατέθηκαν 18 αιτήματα επενδυτικών σχεδίων (7 στην Αχαΐα, 6 στην Αιτωλοακαρνανία, 5 στην Ηλεία) συνολικών επενδύσεων ύψους 25,8 εκατ. ευρώ, με το συνολικό ποσό ενίσχυσης των προτεινόμενων επενδυτικών σχεδίων να ανέρχεται σε  9,5 εκατ. ευρώ, όπου περιλαμβάνεται η ενίσχυση με την μορφή επιχορήγησης και με την μορφή φορολογικών απαλλαγών. Με βάση τις προτάσεις που έχουν υποβληθεί, προβλέπεται να δημιουργηθούν 74 θέσεις πλήρους απασχόλησης.

Συγκριτικά με τους δύο προηγούμενους κύκλους υποβολής παρατηρείται σαφής αύξηση του επενδυτικού ενδιαφέροντος στη Δυτική Ελλάδα, αφού σε σχέση με τον 1ο  κύκλο υποβολής (περίοδος υποβολής Οκτ. 2016 έως Ιαν. 2017), διαπιστώνεται αύξηση κατά 83% του συνολικού προτεινόμενου κόστους επενδύσεων και αύξηση κατά 126% σε σχέση με τον 2ο κύκλο υποβολής (περίοδος υποβολής Δεκ. 2017 έως Μάιος 2018).

Για το Καθεστώς «Πολύ Μικρών και Μικρών Επιχειρήσεων» που προκηρύσσεται για πρώτη φορά, υπήρξε επίσης εξαιρετικά μεγάλη ανταπόκριση, αφού κατατέθηκαν 49 αιτήματα επενδυτικών σχεδίων (30 στην Αχαΐα, 9 στην Αιτωλοακαρνανία και 10 στην Ηλεία) με συνολικό προϋπολογισμό επενδύσεων ύψους 42,1 εκατ. ευρώ, ενώ το συνολικό ποσό ενίσχυσης των προτεινόμενων επενδυτικών σχεδίων ανέρχεται σε 22,9 εκατ. ευρώ, με προοπτική να δημιουργηθούν 114 θέσεις πλήρους απασχόλησης.

Και για τα δύο καθεστώτα ενίσχυσης η ημερομηνία υποβολής αιτήσεων έληξε στις 28 Φεβρουαρίου 2020.

Περισσότερα Νέα