Κ Νικολούτσος προς αρμόδιους Υπουργούς: Να παραταθεί η προθεσμία αναστολής οφειλών και παρεμβάσεις για την εφαρμογή διατάξεων σε πληγείσες επιχειρήσεις από κακοκαιρία

24 Ιουλίου - 17:09 Τοπικά

Την επιπλέον παράταση της εφαρμογής των διατάξεων προς διευκόλυνση των επιχειρήσεων που επλήγησαν από τα ακραία καιρικά φαινόμενα στην Ηλεία ζητά με εσπευσμένη επιστολή του σε όλους τους αρμόδιους κυβερνητιούς παράγοντες, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ηλείας κ. Κώστας Νικολούτσος.

Στην ίδια επιστολή ο κ. Νικολούτσος, επισημαίνει την εξαιρετικώς δύσκολη θέση που βρίσκονται οι επαγγελματίες, αναφέρεται ιδιαίτερα στην αδυναμία υποστήριξης της διαδικασίας μέχρι τώρα από πλευράς υπηρεσιών και ζητά παράλληλα την άμεση άρση των προσαυξήσεων και επιβαρύνσεων όπως  και τον καθορισμό του τρόπου αποπληρωμής, συμψηφισμού και διευθέτησης της πραγματικής εικόνας των υποχρεώσεων που έχουν οι επιχειρήσεις.

Αναλυτικά η επιστολή έχει σταλεί στους Υπουργούς: Οικονομικών Ευκ. Τσακαλώτο, Οικονομίας και Ανάπτυξης Δημ. Παπαδημητρίου, Υποδομών Χρ. Σπίρτζη και Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου, καθώς και στον Υφ. Κοινωνικών Ασφαλίσεων Αναστ. Πετρόπουλο, και έχει ως εξής:

«Με την παρούσα επιστολή σας θα θέλαμε να σας μεταφέρουμε τον έντονο προβληματισμό μας, σχετικά με τις προφανείς και άμεσες επιπτώσεις, που θα προκληθούν άμεσα στον επιχειρηματικό κλάδο του τόπου μας, καθώς σύντομα εκπνέει η προθεσμία αναστολής του χρόνου πληρωμής των βεβαιωμένων και ληξιπρόθεσμων οφειλών στα πλαίσια της εφαρμογής των διατάξεων των ΠΟΛ 1132/2016 και 1133/2016. Οι συγκεκριμένες διατάξεις που δημοσιεύθηκαν στο ΦΕΚ Β’ 3021/21-9-2016, πράγματι υπήρξαν ένα ισχυρό επιχειρηματικό εργαλείο καθώς έδωσε πίστωση χρόνου στους επιχειρηματίες να τακτοποιήσουν τις τρέχουσες και τις ληξιπρόθεσμες οφειλές τους μέχρι και την 06-03-2017.

Ωστόσο εδώ θα πρέπει να επισημανθεί ιδιαίτερα το γεγονός, ότι οι ηλεκτρονικές υπηρεσίες της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων παρουσιάζουν αδυναμία να υποστηρίξουν τις ανωτέρω διατάξεις, καθώς  εξακολουθούν να εμφανίζουν ως ληξιπρόθεσμες οφειλές κάθε υποχρέωση των επιχειρήσεων από τη δημοσίευση της ανωτέρω διάταξης στο ΦΕΚ έως σήμερα, επιβαρύνοντας τους επιπροσθέτως με τέλη και προσαυξήσεις.

Απόρροια του συγκεκριμένου γεγονότος είναι οι επιχειρήσεις να αδυνατούν να λαμβάνουν Φορολογική ενημερότητα, και για την λήψη αυτής, οφείλουν να πληρώσουν το επιβαρυμένο πόσο το οποίο λανθασμένα εμφανίζει η Ταυτότητα Οφειλής τους. Ειδάλλως να προσέλθουν στην αρμόδια Δ.Ο.Υ., και να εμπλακούν σε μια χρονοβόρα διαδικασία διευθέτησης των οφειλών τους. Επίσης σε πολλές περιπτώσεις τα ποσά που εμφανίζονται λανθασμένα ως ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις, τους δημιουργούν περαιτέρω προβλήματα τόσο με παράλληλες υπηρεσίες και φορείς του Δημοσίου όσο και με το τραπεζικό σύστημα.

Παράλληλα δεν πρέπει να παραβλέπουμε ότι εκτός από τα ακραία φυσικά φαινόμενα ενός ιδιαίτερα βαρύ φετινού χειμώνα και τις ζημίες που έχουν υποστεί οι επιχειρήσεις, η αγοραστική κίνηση σε όλη αυτή την περίοδο ήταν εξαιρετικά περιορισμένη και υποτονική, σε σημείο που να μην ανταποκρίνεται πλέον στις σχετικές προσδοκίες τους.

Ευθύς αμέσως στο δίχως όρια αγώνα για την επιβίωση τους, έρχεται  να προστεθεί και το δυσβάστακτο φορτίο που βεβαιώνεται προς οφειλή, ανεξάρτητα ακόμα κι αν είναι και το ορθό, από τα ειδοποιητήρια του ΕΦΚΑ που θα εκτοξεύσει την ασφυξία των ταμειακών ροών τους από τα τέλη Φεβρουαρίου και κάθε μήνα επιπλέον. Συνεπώς εύκολα μπορεί κανείς να καταλάβει, τη θέση που έχουν περιέλθει οι επιχειρήσεις του νομού, όπου εκτός από την κρίση, επλήγησαν και από τις πλημμύρες,  συνυπολογίζοντας, και τις νέες διατάξεις,  όπως για παράδειγμα το κόστος αντιρρήσεων από τους δασικούς χάρτες, που προκαλούν περαιτέρω αφαίμαξη στα νοικοκυριά και στις επιχειρήσεις.

Δεδομένης της ιδιαίτερης ευαισθησίας με την οποία θα πρέπει να αντιμετωπίζονται τα θέματα που αφορούν την μικρομεσαία επιχειρηματικότητα, προσβλέπουμε στην καταλυτική σας παρέμβαση για τα κάτωθι:

(α) Την άμεση άρση όλων των προσαυξήσεων και επιβαρύνσεων και την επαναφορά και αποκατάσταση της πραγματικής εικόνας υποχρεώσεων των επιχειρήσεων.

(β) Τον καθορισμό του τρόπου αποπληρωμής, συμψηφισμού και διευθέτησης της πραγματικής εικόνας των υποχρεώσεων των επιχειρήσεων για ένα εύλογο χρονικό διάστημα τεσσάρων μηνών.

(γ) Την αποδοχή του καθόλα ρεαλιστικού αιτήματός μας που αφορά την επιπλέον παράταση εφαρμογής των συγκεκριμένων διατάξεων, για ένα ακόμη μήνα.

Με την προτεινόμενη ενέργεια σαφώς θα υπάρξει και ο απαιτούμενος χρόνος ώστε να πραγματοποιηθούν και να δρομολογηθούν οι απαραίτητες διαδικασίες που θα απεικονίζουν την πραγματική εικόνα οφειλών κάθε επιχείρησης, αλλά και θα δώσει την δυνατότητα στις επιχειρήσεις να ανταποκριθούν στις τρέχουσες υποχρεώσεις και επιπλέον να μην απολέσουν το δικαίωμα ρύθμισης παρελθουσών οφειλών.

       Με την ελπίδα ότι θα ανταποκριθείτε άμεσα, θα παρακαλούσαμε κάθε δυνατή και άμεση παρέμβασή σας ώστε να διασφαλιστεί το επιχειρηματικό μέλλον της ευρύτερης και πολύπαθους περιοχής της Ηλείας.

Περισσότερα Νέα