Κ.Τζαβάρας: «Επείγει η στήριξη των πυροπλήκτων των Κρεστένων» – Παρέμβαση από τον βουλευτή Ηλείας, ο οποίος επαναφέρει την πρότασή του για ίδρυση Ταμείου Αποζημιώσεων από την Κλιματική Αλλαγή

24 Ιουλίου - 19:27 Τοπικά

Την άμεση καταγραφή της ζημιάς που έχουν υποστεί οι πυρόπληκτοι κάτοικοι του δήμου Ανδρίτσαινας-Κρεστένων ζητά με παρέμβασή του ο βουλευτής Ηλείας και πρώην υπουργός Κώστας Τζαβάρας, τονίζοντας ότι θα πρέπει οι σχετικές διαδικασίες να ξεκινήσουν χωρίς χρονοτριβή, με το που ολοκληρωθεί η επιχείρηση κατάσβεσης.

Ο Κώστας Τζαβάρας επισήμανε πως οι πρώτες εκτιμήσεις της Πυροσβεστικής και των δασικών υπηρεσιών κάνουν λόγο για πάνω από 8.000 στρέμματα καμένης γης, εκ των οποίων τα περισσότερα είναι γεωργικές εκτάσεις και κυρίως λιοστάσια, που αποτελούν την κύρια πηγή εισοδήματος των πυρόπληκτων κατοίκων, αν όχι τη μοναδική.

Ο Ηλείος βουλευτής υπογράμμισε την ανάγκη άμεσης στήριξης και ενίσχυσης των κατοίκων των Κρεστένων και των τοπικών κοινοτήτων (Γρύλλος, Βρίνα, Μακρίσια, Σκιλλουντία, κ.ά.) προκειμένου να μπορέσουν να σταθούν στα πόδια τους και να επιβιώσουν μέχρι να αναγεννηθεί η αγροτική τους περιουσία.

Ο Κώστας Τζαβάρας τόνισε πως θα πρέπει όλες οι καμένες δασικές εκτάσεις να οριοθετηθούν και να κηρυχθούν αναδασωτέες, για να αποτραπεί ο κίνδυνος καταπάτησης ή εκχέρσωσης, και να διαφυλαχθεί η φυσική αναγέννηση.

Παράλληλα, επανέφερε την πρόταση που έχει καταθέσει από το 2019 για τη συγκρότηση Ταμείου Αποζημιώσεων από την Κλιματική Κρίση, επισημαίνοντας ότι όλες οι περιβαλλοντικές μελέτες επιβεβαιώνουν την επίδραση της Κλιματικής Αλλαγής στην οικονομική δραστηριότητα της Ηλείας (τουρισμός, πρωτογενής τομέας, πολιτιστική κληρονομιά, κ.ά.) .

Εκτός από την άμεση αποκατάσταση και με αφορμή τα πρόσφατα ευρήματα της απογραφής του 2021, που έδειξαν ότι η νότια Ηλεία συρρικνώνεται δημογραφικά, ο Κώστας Τζαβάρας σημείωσε πως πρέπει να δρομολογηθούν ολοκληρωμένες παρεμβάσεις που θα αποτρέψουν την περαιτέρω πληθυσμιακή συρρίκνωση και την εγκατάλειψη της περιοχής.

«Είναι αναγκαία η στήριξη των πυρόπληκτων κατοίκων του δήμου Ανδρίτσαινας-Κρεστένων, καθώς η ζημιά στην αγροτική παραγωγή είναι τεράστια και για τους περισσότερους εξ αυτών αποτελούσε τη μοναδική πηγή εισοδήματος. Πρέπει να καταγραφεί άμεσα το μέγεθος της καταστροφής και να δρομολογηθούν επαρκείς αποζημιώσεις. Επιπλέον, όλα τα στοιχεία και οι δημοσιευμένες μελέτες καθιστούν πλέον επιβεβλημένη την ίδρυση Ταμείου Αποζημιώσεων από την Κλιματική Αλλαγή, αφού η επίδρασή της στην οικονομία της Ηλείας είναι τεκμηριωμένη επιστημονικά. Παράλληλα, θα πρέπει να σχεδιαστεί η ανασυγκρότηση του νότιου τμήματος του νομού, το οποίο μετά και τη νέα πυρκαγιά κινδυνεύει με νέο κύμα εγκατάλειψης μετά από αυτό του 2007», δήλωσε.

Περισσότερα Νέα