Κ. Τζαβάρας: Η Κυβέρνηση έντρομη φυγομαχεί εντός Βουλής στην σχετική Επίκαιρη Ερώτηση και εκτός Βουλής προσπαθεί να μαζέψει τα ασυμμάζευτα στους δασικούς χάρτες.

24 Ιουλίου - 17:08 Τοπικά

Για μία ακόμα φορά η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ακολουθεί την συνηθισμένη τακτική της να αποφεύγει να απαντήσει στην Επίκαιρη Ερώτηση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της ΝΔ και βουλευτή Ηλείας Κώστα Τζαβάρα, για τις απειλές που δημιουργεί στους πολίτες της Ηλείας η πρόχειρη και πλημμελής ανάρτηση των δασικών χαρτών, χωρίς προηγούμενο έλεγχο από τις αρμόδιες αρχές ώστε να αποφευχθούν οι εσφαλμένες καταχωρήσεις αγροτικών γεωργικών εκμεταλλεύσεων ως δασικών εκτάσεων, με την γνωστή φτωχή δικαιολογία περί ανειλημμένων υποχρεώσεων του αναπληρωτή υπουργού Περιβάλλοντος κ. Φάμελλου.

Έντρομη η Κυβέρνηση μπροστά στο μέγεθος της καταστροφής που απειλεί τις περιουσίες ανυποψίαστων πολιτών από τους λάθους χειρισμούς και την ανικανότητά της να διορθώσει σφάλματα και παραλείψεις της, έσπευσε χθες να εκδώσει εγκύκλιο προς τις Διευθύνσεις Δασών, με την οποία τις καλεί να πράξουν το αυτονόητο καθήκον τους από το νόμο σε σχέση με τα αγροτικά ακίνητα που έχουν περιληφθεί στις αναδασωτέες εκτάσεις. Καλούνται πλέον οι Διευθύνσεις να ανακαλέσουν τις αποφάσεις κήρυξης αναδασωτέων περιοχών ως προς τις εκτάσεις εκείνες που ήταν αγροτικές καλλιέργειες τόσο στις αεροφωτογραφίες του 1945 όσο και στις σύγχρονες, μια διαδικασία που έπρεπε να έχει ξεκινήσει και ολοκληρωθεί πριν την ανάρτηση των δασικών χαρτών. Προσπαθώντας να προλάβει την αγανάκτηση των πολιτών, η Κυβέρνηση ουσιαστικά αποδέχεται τα σφάλματα της Διοίκησης και ομολογεί ότι η «Κτηματολόγιο Α.Ε.» κινείται ανεξέλεγκτα εις βάρος των δημοσίων συμφερόντων και αδιαφορεί για την προστασία συνταγματικά κατοχυρωμένων δικαιωμάτων της ιδιοκτησίας και της προστασίας του περιβάλλοντος.

Έπρεπε τελικά να χαθεί ένας ολόκληρος μήνας, να δημιουργηθεί τεράστια αναστάτωση στους ιδιοκτήτες γης, να κατατεθούν από τον Κώστα Τζαβάρα σειρά ερωτήσεων κοινοβουλευτικού ελέγχου που καταδεικνύουν την υποχρέωση της Διοίκησης για διορθώσεις, προκειμένου να αντιδράσει σπασμωδικά η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος προς την κατεύθυνση που ούτως ή άλλως όφειλε η Διοίκηση να κινηθεί από το νόμο. Και είναι ενδεικτικό της αδιαφορίας και της προχειρότητας της Κυβέρνησης το γεγονός ότι στην εγκύκλιο του ο κ. Φάμελλος διαπίστωσε τα προβλήματα με τις αναδασωτέες περιοχές μετά την ανάρτηση των χαρτών και καλεί τις Διευθύνσεις Δασών να εφαρμόσουν την εγκύκλιο του και στους χάρτες που είναι υπό κατάρτιση, προφανώς αγνοώντας ότι αυτό αποτελεί ούτως ή άλλως υποχρέωση της Διοίκησης από το άρθρο 13 του Ν. 3889/2010, καθόσον μάλιστα δεν μπορούν να διορθωθούν στους δασικούς χάρτες όσες αγροτικές εκτάσεις συμπεριελήφθησαν στις αναδασωτέες με την προβολή αντιρρήσεων.

Εξακολουθούν όμως να τίθενται πελώρια ερωτήματα. Αυτό που δεν περιλαμβάνει ο κ. Φάμελλος στην εγκύκλιο του και δεν ήρθε να το εξηγήσει στη Βουλή είναι το γιατί για λόγους ισότητας και ίσης μεταχείρισης η Κυβέρνηση και η Διοίκηση δεν διορθώνει αυτεπαγγέλτως και τα υπόλοιπα σφάλματα σε ακίνητα, για τα οποία έχουν υπάρξει παραχωρητήρια του Ελληνικού Δημοσίου προς αποκατάσταση ακτημόνων, σε ακίνητα για τα οποία έχουν εκδοθεί δικαστικές αποφάσεις που ακυρώνουν πρωτόκολλα διοικητικής αποβολής από δασικές εκτάσεις, σε ακίνητα εντός αναδασμού που έχουν αγροτικό χαρακτήρα ή βρίσκονται εντός οριοθετημένων οικισμών. Ας ελπίσουμε ότι ο αρμόδιος υπουργός δεν θα επιλέξει να φυγομαχήσει και την επόμενη εβδομάδα οπότε και έχει προγραμματιστεί η συζήτηση της Επίκαιρης Ερώτησης. Οφείλει η Κυβέρνηση να έρθει στη Βουλή και να απαντήσει στους πολίτες της Ηλείας για το αν θα αν θα προχωρήσει άμεσα σε όσες ενέργειες χρειάζονται, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα των δασικών χαρτών που με ευθύνη της δημιουργήθηκε.

Περισσότερα Νέα