Κ. Τζαβάρας: «Η Ολυμπία περιμένει το αναπτυξιακό σχέδιο που υποσχέθηκε ο Πρωθυπουργός» – Παρέμβαση μετά τη σύσκεψη για τις αποζημιώσεις και το σχέδιο ανασυγκρότησης της πυρόπληκτης περιοχής

24 Ιουλίου - 19:36 Τοπικά

Την ικανοποίησή του εξέφρασε ο βουλευτής της ΝΔ για την καταβολή της κρατικής αρωγής και των αποζημιώσεων από τον ΕΛΓΑ στους πυρόπληκτους της Ηλείας που άρχισαν να καταβάλλονται από χθες σύμφωνα με τη διαβεβαίωση του Υφυπουργού κ. Τριαντόπουλου και του Διοικητή του ΕΛΓΑ, κ. Λυκουρέντζου. Πλην όμως, κατά τη χθεσινή σύσκεψη στο γραφείο του κ. Υφυπουργού με αντικείμενο συζήτησης την ανασυγκρότηση της πυρόπληκτης ζώνης του νομού, ο βουλευτής Ηλείας και πρώην υπουργός Κώστας Τζαβάρας τόνισε (μέσω τηλεδιάσκεψης) την ανάγκη της επίσπευσης και των διαδικασιών κατάρτισης ενός ολοκληρωμένου αναπτυξιακού σχεδίου που θα αξιοποιεί οικονομικά το πολιτισμικό και συμβολικό κεφάλαιο που έχει συσσωρευθεί στο διάβα τον αιώνων στην περιοχή της Αρχαίας Ολυμπίας. Ένα ειδικό αναπτυξιακό πρόγραμμα για το οποίο έχει δεσμευθεί ο Πρωθυπουργός, κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, στις επανειλημμένες επισκέψεις του στην Αρχαία Ολυμπία. Χρειαζόμαστε ένα όραμα που, λόγω του οικουμενικού αξιακού και συμβολικού εκτοπίσματος της Αρχαίας Ολυμπίας, θα έχει τη δύναμη να προσανατολίσει σε μια ολιστική κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη όχι μόνο την Ηλεία αλλά και ολόκληρη την Πελοπόννησο. Ένα σχέδιο που θα αφορά και τον Επικούριο Απόλλωνα, την Αρχαία Ήλιδα, την Πάτρα, την Καλαμάτα, τη Μεγαλόπολη, το Άργος και τη Σπάρτη.

Όπως τόνισε ο Ηλείος βουλευτής, η εξαγγελία από τον κ. Σταύρο Μπένο, που συμμετείχε στη σύσκεψη, για τις Ολοκληρωμένες Χωρικές Επενδύσεις (ΟΧΕ) που σχεδιάζει, είναι πράγματι ένα αναγκαίο πρώτο βήμα που θα συμβάλει στη βελτίωση των υποδομών, αλλά σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να θεωρηθεί ότι ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις ενός τέτοιου αναπτυξιακού σχεδίου που έχει ανάγκη η Αρχαία Ολυμπία για να περάσει προς το μέλλον μαζί με ολόκληρη την Πελοπόννησο. Ενόψει όλων αυτών, σε μια επόμενη φάση, συμφωνήθηκε με δέσμευση του Υφυπουργού κ. Τριαντόπουλου να συγκληθεί μια ευρύτερη σύσκεψη φορέων («Διανέοσις», Επιμελητήρια, Αυτοδιοίκηση κοκ), ώστε να τεθούν οι βάσεις για την εκπόνηση του σχεδίου αυτού.

«Καταρχάς χαίρομαι που θα καταβληθούν οι αποζημιώσεις στους πυρόπληκτους κατοίκους της Ηλείας και πρέπει να αποζημιωθούν όλοι όσοι επλήγησαν. Όμως το μεγάλο ζήτημα είναι το ειδικό αναπτυξιακό σχέδιο για την Ολυμπία, το οποίο δυστυχώς μέχρι τώρα δεν έχει καταρτιστεί. Η εξαγγελία για τις ΟΧΕ είναι καλοδεχούμενη αλλά επί της ουσίας επικεντρώνεται στις υποδομές. Κατά συνέπεια, δεν μπορεί επ΄ουδενί λόγω να υποκαταστήσει την ανάπτυξη που αξίζει στην Ολυμπία. Δεν πρέπει να χαθεί αυτή η ευκαιρία και δεν πρέπει να βάζουμε χαμηλά τον πήχυ απέναντι σε μια τόσο μεγάλη και σπουδαία πρόκληση για την Ηλεία και την Πελοπόννησο. Η Ολυμπία αποτελεί ένα κεφάλαιο πολιτιστικό και συμβολικό, που πρέπει να αντιμετωπιστεί με όρους δυναμικής ανάπτυξης. Όσοι προσπαθούν να περιορίσουν το θέμα της ανάπτυξης σε αυτού του είδους τις παροχές και τις παρεμβάσεις, προσφέρουν κακές υπηρεσίες στον τόπο. Η Αρχαία Ολυμπία – και η Ηλεία συνολικά – περιμένει από την Κυβέρνηση να καταρτίσει και να υλοποιήσει το αναπτυξιακό σχέδιο για το οποίο δεσμεύτηκε ο ίδιος ο Πρωθυπουργός ενώπιον όλων στο δημαρχείο της Αρχαίας Ολυμπίας το περασμένο καλοκαίρι», δήλωσε.

Περισσότερα Νέα