Κ.Τζαβάρας: «Να διασφαλιστεί η καθολική δωρεάν πρόσβαση των μαθητών στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση»

24 Ιουλίου - 16:23 Τοπικά

Την παρέμβαση της κυβέρνησης για την παροχή του αναγκαίου εξοπλισμού για την καθολική δωρεάν πρόσβαση των μαθητών στη σύγχρονη εξ αποστάσεως εκπαίδευση ζητά με ερώτησή του προς την υπουργό Παιδείας ο βουλευτής Ηλείας της Νέας Δημοκρατίας και πρώην υπουργός Κώστας Τζαβάρα, επισημαίνοντας ότι η δωρεάν παιδεία σε όλες τις βαθμίδες είναι υποχρέωση του κράτους σύμφωνα με το Σύνταγμα.

Ο Κώστα Τζαβάρας τόνισε ότι η εικόνα των μαθητών στο καφενείο της Πεύκης αδικεί και ακυρώνει τις προσπάθειες που καταβάλλει η κυβέρνηση για να εφαρμόσει το καινοτόμο εγχείρημα της σύγχρονης εξ αποστάσεως εκπαίδευσης, καθώς ένα σημαντικό ποσοστό των μαθητών, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των Σχολικών Επιτροπών των δήμων, δεν έχει πρόσβαση στη διαδικτυακή πλατφόρμα διδασκαλίας λόγω οικονομικών δυσκολιών των οικογενειών τους.

Ο Ηλείος βουλευτής εξήρε την πολιτική βούλησης του υπουργείου Παιδείας να θεσμοθετήσει με σειρά υπουργικών αποφάσεων από τον Μάιο μέχρι σήμερα τη σύγχρονη εξ αποστάσεως εκπαίδευση και να διαμορφώσει ολοκληρωμένο πλαίσιο σε πλήρη εναρμόνιση με τις οδηγίες της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων και τις επιταγές του Συντάγματος, παρά τις σφοδρές αντιδράσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης και μερίδας της εκπαιδευτικής κοινότητας.

Ο Κώστας Τζαβάρας επισήμανε πως η πρόσβαση στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση απαιτεί τη χρήση ηλεκτρονικού υπολογιστή και την παροχή σύνδεσης στο διαδίκτυο από όλους τους μαθητές και τις μαθήτριες, δυνατότητα που δυστυχώς δεν διαθέτει το σύνολο του μαθητικού πληθυσμού, ειδικά σε μια περίοδο που η οικονομική δραστηριότητα της χώρας έχει παυθεί λόγω της πανδημίας.

«Με λυπεί αφάνταστα η εικόνα των μαθητών που συνωστίζονται μπροστά από ένα κινητό τηλέφωνο στο καφενείο της τοπικής κοινότητας για να παρακολουθήσουν το μάθημά τους, διότι αδικεί την προσπάθεια που κάνει η κυβέρνηση για να βελτιώσει τη δημόσια εκπαίδευση, τη στιγμή που η αντιπολίτευση αρκείται στη στείρα κριτική και στάθηκε εξαρχής απέναντι στο εγχείρημα της εξ αποστάσεως διδασκαλίας. Σύμφωνα με το Σύνταγμα, η παιδεία αποτελεί βασική αποστολή του Κράτους. Όλοι οι Έλληνες έχουν δικαίωμα δωρεάν παιδείας, σε όλες τις βαθμίδες της, στα κρατικά εκπαιδευτήρια και το Κράτος οφείλει να μεριμνά ενισχύει τους σπουδαστές που έχουν ανάγκη από βοήθεια ή ειδική προστασία. Είναι κοινωνικά άδικο για τα παιδιά οικονομικά ευάλωτων οικογενειών να μένουν εκτός εκπαίδευσης, ειδικά σε μια τέτοια περίοδο για τη χώρα», δήλωσε.

Περισσότερα Νέα