Καφύρας σε Υπουργούς Υγείας και Παιδείας: Υποχρέωση του κράτους Πρόνοιας είναι να βοηθά και να μεριμνά για τους πάσχοντες συνανθρώπους μας και για τα ΑΜΕΑ

24 Ιουλίου - 18:46 Τοπικά

Επιστολή προς τους Υπουργους Παιδείας και Υγείας σχετικά με τα σοβαρά προβλήματα των ΑΜΕΑ στην Ηλεία απέστειλε ο Αντιπεριφερειάρχης Ηλείας κ. Καφύρας. Αναλυτικά η επιστολή:

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,

Στον Νομό Ηλείας τα Άτομα με Ειδικές Ανάγκες (ΑΜΕΑ) αντιμετωπίζουν πολύ σοβαρά προβλήματα (εκτός των μεγάλων οικονομικών προβλημάτων), που αφορούν την εκπαίδευση των νέων (τα σχολεία παραμένουν ακόμη κλειστά) και την ιατρική υποστήριξη τους (το ΚΕΦΙΑΠ παραμένει επίσης κλειστό), θέματα που χρήζουν άμεσης λύσης από την κυβέρνηση.

ΕΙΔΙΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ

Στην Ηλεία λειτουργούν α) το Εργαστήρι Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (ΕΕΕΕΚ) και το ειδικό Επαγγελματικό Γυμνάσιο (ΕΕΓ) Πύργου, με 68 μαθητές (οι 25 στο Γυμνάσιο).

Σε κανένα σχολείο δεν έχουν προσληφθεί εκπαιδευτικοί (ούτε μόνιμοι ούτε αναπληρωτές) και ειδικό βοηθητικό προσωπικό και το εκπαιδευτικό έτος, το σχολείο δεν έχει ξεκινήσει ακόμα, ενώ στα άλλα σχολεία έχει αρχίσει εδώ και είκοσι μέρες.

Αντίστοιχη κατάσταση επικρατεί στα Ειδικά Νηπιαγωγεία Πύργου και Κρεστένων, στα Ειδικά Σχολεία του Πύργου, της Αμαλιάδας και των Λεχαινών, με συνολικά πάνω από διακόσια παιδιά σε όλη την Ηλεία.

Επίσης, πρέπει να λυθούν και τα προβλήματα στέγασης και μεταφοράς των μαθητών.

ΚΕΦΙΑΠ

Στον Πύργο λειτουργούν ( μέχρι τώρα) το Κέντρο Φυσικής και Ιατρικής Αποκατάστασης (ΚΕΦΙΑΠ ή πρώην ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ) ως μοναδική δομή κοινωνικής φροντίδας για τα ΑΜΕΑ (και όχι μόνο) που απευθύνεται σε ασθενείς όλων των ηλικιών με παθήσεις του νευρικού συστήματος και σε παιδιά με κινητικές – αναπτυξιακές διαταραχές, παρέχοντας κοινωνική υποστήριξη και εμψύχωση, ψυχολογική υποστήριξη και Συμβουλευτική, φυσιοθεραπεία, εργοθεραπεία, Αγωγή Υγείας και νοσηλευτική παρέμβαση και υποστήριξη.

Το ΚΕΦΙΑΠ Πύργου έπαψε να παρέχει τις υπηρεσίες του που τόση ανάγκη έχουν οι ασθενείς και τα ΑΜΕΑ, δεν έχει προσωπικό, το προσωπικό έχει μετακινηθεί, οι συμβάσεις του επικουρικού προσωπικού έληξαν, νέες προσλήψεις δεν υπάρχουν, η στελέχωση τους είναι ελλιπής (ακόμα και αν επιστρέψει το προσωπικό που έχει μετακινηθεί), η οικονομική ενίσχυση του είναι ανύπαρκτη και συνολικά το ίδρυμα έχει κλείσει και δεν λειτουργεί.

Η ανάγκη να συνεχίσουν (από το ΚΕΦΙΑΠ) να υλοποιούνται οι απαραίτητες θεραπείες, τα προγράμματα εκμάθησης τεχνών, της ψυχολογικής υποστήριξης, της λογοθεραπείας, της εργοθεραπείας, της υδροθεραπείας και της διατήρησης της σωματικής κατάστασης (ενώ τώρα βρίσκονται στις οικίες τους με αγκυλώσεις ), είναι απαραίτητες για 100 περίπου ωφελημένους ασθενείς και ΑΜΕΑ (με 300 συνεδρίες ανά εβδομάδα) και που άλλωστε το δείχνουν οι 120 αιτήσεις μέχρι τώρα για φυσιοθεραπεία.

Κύριε Υπουργέ,

Υποχρέωση του κράτους Πρόνοιας είναι να βοηθά και να μεριμνά για τους πάσχοντες συνανθρώπους μας και για τα ΑΜΕΑ, καθώς και να προσφέρει την εκπαίδευση και στην σχολική βοήθεια που παρέχουν οι δομές εκπαίδευσης στην Ηλεία.

ΖΗΤΑΜΕ :

  1. Την άμεση επαναλειτουργία των σχολείων όλων των βαθμίδων για τα ΑΜΕΑ, με την πρόσληψη εκπαιδευτικών, ειδικού εκπαιδευτικού προσωπικού και βοηθητικού προσωπικού, καθώς και την επίλυση των προβλημάτων στέγασης και μεταφοράς των μαθητών, ως ελάχιστη υποχρέωση της πολιτείας προς τους συνανθρώπους που έχουν ειδικά προβλήματα.
  2. Την επαναλειτουργία του ΚΕΦΙΑΠ με την ενίσχυση του με προσωπικό (ιατρικό, ειδικό, εκπαιδευτικό, υποστηρικτικό και διοικητικό), ώστε να εκπληρώνει με επάρκεια το ρόλο και τις αυξημένες απαιτήσεις και νέες αιτήσεις, διότι η έλλειψη του (του ΚΕΦΙΑΠ) δημιουργεί τεράστια προβλήματα στα ΑΜΕΑ, στους ασθενείς και στις οικογένειες τους.

Ελπίζω να ανταποκριθείτε άμεσα στα αιτήματα μας και να ανακόψετε, τουλάχιστον σε αυτόν τον τομέα, την συνεχή υποχώρηση του Κράτους Πρόνοιας σε μια περίοδο φτωχοποίησης και κοινωνικού αποκλεισμού λόγω της οικονομικής κρίσης.

Ο ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΗΛΕΙΑΣ

ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΚΑΦΥΡΑΣ

Περισσότερα Νέα