Καθαρισμός και συντήρηση Ιάρδανου ποταμού σε μήκος 17,5 χλμ, από τη Σκαφιδιά έως τον Ελαιώνα

24 Ιουλίου - 19:32 Τοπικά

Στην περιοχή της Σκαφιδιάς, απ’ όπου ξεκίνησε το σημαντικό έργο καθαρισμού και συντήρησης του Ιάρδανου ποταμού, μετέβη σήμερα, Τετάρτη 2 Ιουνίου 2022, ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε Ηλείας Βασίλης Γιαννόπουλος, όπου παρακολούθησε τις εργασίες κατά μήκος του ποταμού και ενημερώθηκε για την εξέλιξη τους και τα χρονοδιαγράμματα υλοποίησης.

   Ο Ιάρδανος ποταμός είναι ανάμεσα στους 20 κύριους ποταμούς και χειμάρρους, που περιλαμβάνονται στο έργο «Καθαρισμός – συντήρηση και αποκατάσταση υφιστάμενων αντιπλημμυρικών έργων σε ποταμούς και χειμάρρους της Π.Ε Ηλείας, ετών 2020-2022», αρχικού προϋπολογισμού 9,3 εκατ. ευρώ.

   Ο κ. Γιαννόπουλος, ενημερώθηκε από τον επιβλέποντα πολ. μηχανικό της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων της Π.Ε Ηλείας Φώτη Χριστοδουλόπουλο, και τον εκπρόσωπο της αναδόχου εταιρείας, για τις παρεμβάσεις που έχουν ξεκινήσει από τις εκβολές του ποταμού και ανάντη, με κατεύθυνση την Ε.Ο Πατρών – Πύργου (σ.σ στο Γηροκομείο “Νέα Βασιλειάδα”), τα Λαστέικα και μέχρι το Λατομείο Ελαιώνα. Ειδικότερα, ο Ιάρδανος – ο οποίος είχε να καθαριστεί αρκετά χρόνια – θα συντηρηθεί σε μήκος 17,5 χιλιομέτρων, ενώ οι εργασίες αφορούν έργα καθαρισμού στην κοίτη για άρση τοπικών ανωμαλιών και απομάκρυνση προσχώσεων, μπαζωμάτων, απορριμμάτων και φερτών υλικών, ήπιες διευθετήσεις, τοπικές εκβαθύνσεις και εξομαλύνσεις, καθαρισμό της βλάστησης και φερτών υλικών στα πρανή και στον πυθμένα της κοίτης καθώς επίσης και μόρφωση αυτής. Προβλέπεται επίσης, συντήρηση των υφιστάμενων αντιπλημμυρικών έργων (σ.σ έργα προστασίας της κοίτης με φυσικούς ογκόλιθους, αναχώματα, συρματοκιβώτια κ.α) ώστε να αποκατασταθούν φθορές ή βλάβες που έχουν υποστεί, και να συντηρηθεί η αντιπλημμυρική θωράκιση των υδατορεμάτων. Αξίζει να σημειωθεί δε πως, παράλληλα με τις παρεμβάσεις στην κοίτη του Ιάρδανου, θα γίνονται και καθαρισμοί-συντηρήσεις στα δευτερεύοντα υδατορέματα, τα οποία καταλήγουν στον Ιάρδανο.

   Στις δηλώσεις του, ο κ. Γιαννόπουλος, σημείωσε μεταξύ άλλων πως «…ο Ιάρδανος είναι ένας ποταμός που μας απασχολεί σχεδόν κάθε χειμώνα. Λόγω του μεγάλου όγκου νερού που δέχεται και από τα δευτερεύοντα υδατορέματα και των φερτών υλικών που συγκεντρώνει, προκαλούνται πλημμυρικά φαινόμενα και προβλήματα στις εκβολές του, κοντά στην Ξενοδοχειακή Μονάδα του Aldemar καθώς και στην γέφυρα της Ε.Ο Πατρών-Πύργου, στο ύψος της Βασιλειάδας. Είναι πραγματικότητα ότι το ποτάμι είχε να καθαριστεί σε τέτοιο εύρος, αρκετά χρόνια. Συνεπώς, οι παρεμβάσεις αυτές, ήταν άκρως απαραίτητες και με την ολοκλήρωσή τους θα διασφαλιστεί η αποτελεσματική διόδευση των υδάτων από τα ρέματα στον κύριο ποταμό και εν συνεχεία στις εκβολές και στη θάλασσα, θωρακίζοντας έτσι τις περιοχές από τις οποίες διέρχεται».

Περισσότερα Νέα