Καθαρίζονται τα μονοπάτια στο βουνό του Κατακόλου. Αυτοψία από Δήμαρχο, Δασάρχη, Πυροσβεστική και Λιμενικό Ταμείο

24 Ιουλίου - 17:17 Τοπικά

Τα μονοπάτια στο βουνό του Κατάκολου επισκέφθηκε χθες ο Δήμαρχος Πύργου κ. Γαβρίλης Λιατσής, μαζί με τον Πρόεδρο κ. Βαρουξή και εκπροσώπους του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου, εκπροσώπους του Δασαρχείου με επικεφαλής τον Δασάρχη Πύργου κ.Λάττα, και τον Υποδιοικητή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Πύργου Αντιπύραρχο κ. Ηλ. Μανιάτη,  για να δουν από κοντά τις εργασίες καθαρισμού που έχουν ξεκινήσει να πραγματοποιούνται από το Δασαρχείο στα μονοπάτια και οι οποίες θα συνεχιστούν με τη συνδρομή του Δήμου Πύργου τις επόμενες ημέρες.

Στόχος είναι να καταστούν πολύ σύντομα έτοιμοι οι χώροι των μονοπατιών από πλευράς απρόσκοπτης πρόσβασης, καθαριότητας, φωτισμού και πυρασφάλειας, ώστε να δοθούν προς χρήση. Κυρίως δε προς του επισκέπτες που συρρέουν στο Λιμάνι του Κατακόλου.

Τα μονοπάτια στο βουνό του Κατάκολου επισκέφθηκε χθες ο δήμαρχος Πύργου Γ. Λιατσης συνοδευόμενος από τον δασάρχη κ Παναγιώτη Λάττα , τον διοικητή της Π.Υ. κ Ηλια Μανιάτη , τον πρόεδρο και αντιπρόεδρο του Δ.Λ.Τ. κ Λεωνίδα Βαρουξη και Διον. Αντωνόπουλο  αντίστοιχα αλλα και το μέλος του Τ.Σ.Κατακολου κ Γεράσιμο Ρομποτή, με αφορμή τις εργασίες καθαρισμού που έχουν ξεκινήσει να πραγματοποιούνται από το Δασαρχείο στα μονοπάτια και οι οποίες θα συνεχιστούν με τη συνδρομή του Δήμου Πύργου τις επόμενες ημέρες.

Στόχος είναι να καταστούν πολύ σύντομα έτοιμοι οι χώροι των μονοπατιών από πλευράς απρόσκοπτης πρόσβασης, καθαριότητας, φωτισμού και πυρασφάλειας, ώστε να δοθούν προς χρήση. Κυρίως δε προς του επισκέπτες που συρρέουν στο Λιμάνι του Κατακόλου.

Η εικόνα όμως τους αποκάρδιωσε όλους εφόσον τα μονοπάτια είχαν για χρόνια εγκαταληφθεί και έβριθαν χορταριών ενώ είχαν λεηλατηθεί όλα τα εξαρτήματα των πυροσβεστικών κρουνών ως και οι σχάρες των μαντεμένιων φρεατίων που χρησιμοποιούνται για την απορροή ομβρύων υδάτων.

Την εικόνα της  εγκατάλειψης έντεκα χρόνια μετά την αρχική τους κατασκευή αντίκρισε με απογοήτευση ο δήμαρχος Πύργου που ήταν αυτός που εμπνεύστηκε το έργο κατασκευής τους και τα υλοποίησε το 2004.

 Σήμερα ως φαντάσματα της εποχής εκείνης , μαρτυρούν την απαξίωση που σημειώθηκε σε ένα έργο που φτιάχτηκε για να ενώσει το κέντρο του οικισμού με το νότιο άκρο του βουνού, τον Φάρο και το πυροβολείο  έως το ποντικόκαστρο και τον Άγιο Ανδρέα. Και πράγματι καθημερινή είναι η άνοδος των τουριστών όποτε στο  λιμάνι Κατακολου προσεγγίσει κρουαζερόπλοιο καθώς  οι επιβάτες των πλοίων αντικρίζουν τον λόφο του βουνού και εντυπωσιάζονται από την κατάφυτη πλαγιά θέλοντας στη συνέχεια να την επισκεφθούν.

 Κι ενώ πια η περιοχή του βουνού Κατακολου κατοικείται από περισσότερους οικιστές και έχουν κιόλας  λειτουργήσει τουριστικές μονάδες  , αίσθηση προκαλεί η έως σήμερα εγκατάλειψη των μονοπατιών που αποτελούν φυσική θωράκιση για καταπολέμηση πυρκαγιάς –λειτουργώντας σαν αντιπυρικές ζώνες- όσο και με την υποδομή για κατάσβεση  σε πιθανή εκδήλωση φωτιάς, που διέθεταν .

Ούτε ένας πυροσβεστικός κρουνός ανάμεσα σε δεκάδες που είχαν τοποθετηθεί κατά μήκος των μονοπατιών δεν λειτουργεί σήμερα ,δείγμα της λεηλασίας και της εγκατάλειψης τους.

Το δασαρχείο Πύργου έχοντας ολοκληρώσει κατά το ήμισυ τους καθαρισμούς των μονοπατιών αναμένεται να θεσει εγγράφως προς τις συναρμόδιες υπηρεσίες τις ελλείψεις που εντόπισε καθώς  το πυροσβεστικό έργο  που θα επιτελεστεί με την παρούσα κατάσταση κρίνεται αμφίβολο λογω έλλειψης  υποδομών  στο ν τομέα της κατάσβεσης παρότι  είχαν προβλεφθεί από κατασκευής του έργου, να λειτουργήσουν  στην περιοχή.

Τέλος ο κος Δήμαρχος κατά την επίσκεψη εξέφρασε τη θέλησή του για άμεση σύνδεση της κρουαζιέρας με τον Πύργο, και ιδιαίτερα με το ιστορικό κέντρο της πόλης. Για αυτό το λόγο θα ξεκινήσει μια σειρά διαβουλεύσεων με πολλούς εμπλεκόμενους παράγοντες για το σκοπό αυτό.

Περισσότερα Νέα