Κατρίνης: ‘’ Οινοποιοί και αμπελουργοί αντιμετωπίζουν αβοήθητοι τις αρνητικές συνέπειες της πανδημίας. Κανένα σχέδιο από την κυβέρνηση.’’

24 Ιουλίου - 16:31 Τοπικά

Την ανάγκη στήριξης των οινοποιών και αμπελουργών της χώρας , αναδεικνύει με ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, ο Βουλευτής Ηλείας κ. Μιχάλης Κατρίνης.

Τονίζει ότι ο αμπελοοινικός κλάδος έχει πληγεί καίρια από τις επιπτώσεις της πανδημίας αφού η πτώση των πωλήσεων υπερβαίνει το 75%, συνέπεια της αναστολής δραστηριότητας στην εστίαση αλλά και της μείωσης της τουριστικής κίνησης.

Παράλληλα επισημαίνει ότι με βάση τα πρόσφατα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ παρατηρείται μείωση 3,8% στις συνολικές εξαγωγές κρασιών το 2019, με τους οίνους ΠΟΠ να εμφανίζουν πτώση 16% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά.

Παράπλευρη απώλεια των προβλημάτων ρευστότητας που αντιμετωπίζουν οι οινοποιοί είναι οι αμπελουργοί αφού τα οινοποιεία  αδυνατούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους προς τους αμπελουργούς, λόγω έλλειψης ρευστότητας.

Ο κ. Κατρίνης προτείνει τη στήριξη των αμπελοκαλλιεργητών με εφάπαξ ενίσχυση και τη χορήγηση χαμηλότοκων δανείων για την ενίσχυση της ρευστότητας των οινοποιών, ενώ ρωτά τον κ. Βορίδη αν σκέφτεται να ενεργοποιήσει το μέτρο του πράσινου τρύγου και της απόσταξης τρύγου, με συγκεκριμένους όρους και προϋποθέσεις

Ο Μιχάλης Κατρίνης ζητά επίσης από την κυβέρνηση να εκπονήσει και να υλοποιήσει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για την προώθηση των ελληνικών κρασιών στη διεθνή αγορά, ώστε να αυξηθούν οι εξαγωγές.

Σε δήλωση του, τονίζει:

‘’ Ο αμπελοοινικός κλάδος αντιμετωπίζει ουσιαστικά μόνος του τις αρνητικές συνέπειες της πανδημίας. Οι αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι κατώτερες του αναμενομένου ενώ η κυβέρνηση δείχνει ότι δεν έχει κανένα σχέδιο για την στήριξη ενός κλάδου που έχει προσφέρει πολλά και μπορεί να προσφέρει ακόμα περισσότερα στην εθνική οικονομία.’’

Περισσότερα Νέα