Κέρδισε τις εντυπώσεις ο Δήμος Ήλιδας στην εκδήλωση« Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο για τον Αθλητισμό – Συμπαίκτες στο Μέλλον

24 Ιουλίου - 19:37 Τοπικά

Το Σάββατο 9 Απριλίου  ολοκλήρωσε τις εργασίες του το 1ο Συνέδριο που διοργανώθηκε με τίτλο « Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο   για τον Αθλητισμό – Συμπαίκτες στο Μέλλον» ενι την Κυριακή 10 Απριλίου έκλεισε τις πύλες της και η Αθλητική έκθεση στο Εθνικό Κλειστό Γυμναστήριο «Δημήτριος Τόφαλος», στην Πάτρα.

Ο Δήμος Ήλιδας συμμετείχε στην Έκθεση Αθλητισμού αναδεικνύοντας  και παρουσιάζοντας το άμορφο αθλητικό κέντρο της Αμαλιάδας  , την Αρχαία Ήλιδα, τη γη που γέννησε τους ολυμπιακούς αγώνες καθώς και πολλές άλλες εγκαταστάσεις και δομές αθλητικού και πολιτιστικού ενδιαφέροντος, στο περίπτερο του Δήμου.

 Ο Δήμαρχος Ήλιδας κ. Γιάννης Λυμπέρης από το βήμα όπου βρέθηκε, την 1η ημέρα του συνεδρίου, στην αρχή της ομιλίας του, απηύθυνε χαιρετισμό στους παρευρισκόμενους και  αναφερόμενος στον Υφυπουργό Αθλητισμού κ. Λευτέρη Αυγενάκη, του είπε πόσο τον τιμάει  η ενέργεια του αυτή να προχωρήσει στην καταγραφή και στη  χαρτογράφηση των δομών και των θεσμικών εκδηλώσεων όλης της χώρας  λέγοντάς του χαρακτηριστικά ότι πράττει το αυτονόητο που έπρεπε να έχει ήδη  γίνει.

 Ο κ. Λυμπέρης τονίζοντας το πόσο σημαντικό είναι να ξεκινήσει μια συστηματική  καταγραφή όλων αυτών, αναφέρθηκε στην πενταετία 2014- 2019 που όντας ο ίδιος  πρόεδρος της επιτροπής  πολιτισμού και αθλητισμού της   ΚΕΔΕ,  προσπάθησε  να κάνει την αρχή με την καταγραφή όλων των πολιτιστικών μνημείων,  των  αθλητικών χώρων και  των  βασικότερων Θεσμών και αξιολογώντας τους  η κεντρική  εξουσία να μπορείνα ρίξει  την απαραίτητη βαρύτητα. «Είχε γίνει μια αρχή σε ένα δύσκολο εγχείρημα και εσείς σήμερα κύριε Υπουργέ συνεχίζετε και έχετε βάλει επί τάπητος αυτό το βασικό,το αρχικό εγχείρημα που η ολοκλήρωση του θα χαρτογραφήσει όλο το αθλητικό γίγνεσθαι της χώρας..

Η τοπική αυτοδιοίκηση σε επίπεδο Περιφέρειας,Δήμων και Κοινοτήτων, καταγράφει άπειρα έργα τα οποία δεν μπορούν θα καλύψουν  οι προϋπολογισμοί.  Καλά κάνει και ζητάει ο καθένας μας να γίνουν έργα τα οποία προστίθενται στο εκάστοτε επιχειρησιακό πρόγραμμα. Το θέμα είναι όμως να υπάρχει κάποια ιεράρχηση , δηλαδή ποιο είναι απαραίτητο και κυρίως το πιο χρηστικό έργο πού θα μείνει να εξυπηρετήσει το σκοπό και το όραμα του καθένα μας.  Σήμερα όμως με τις κρίσεις που περνάμε οικονομική , ενεργειακή, υγειονομική, όλοι εμείς οι Δήμαρχοι έχουμε αντιμετωπίσει προβλήματα συντήρησης και λειτουργικότητας των εγκαταστάσεων των δομών μας.

Να θυμηθούμε ότι από το 2000 με 2001 κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε τα νέα δεδομένα στη διαχείριση και λειτουργία των αθλητικών χώρων, με τη διάταξη όπου οι  εθνικές   εγκαταστάσεις  να γίνουν Δημοτικές.  Εγώ  ως νέος Δήμαρχος ήμουν υπέρμαχος της ιδέας αυτής αρκεί  να έχουμε την ευθύνη και την απαίτηση η κεντρική ηγεσία να τα καταστήσει λειτουργικά και να εγκαταλείψουμε όσα δεν πληρούν τις προϋποθέσεις.  Ένα θα σας πω ότι παρέλαβα ένα κλειστό γήπεδο του 1980, το οποίο τώρα δεν θα έκανε ούτε για ΤΟΛ στρατιωτών και  σήμερα έχει γίνει ένα στάδιο ”στολίδι”  που φιλοξένησε 4 ευρωπαϊκά πρωταθλήματα μπάσκετ, το All Star basket, All star Volleyball, το Final 8 του βόλεϊ  και πολλές άλλες μεγάλες θεσμικές διοργανώσεις.

Είναι λοιπόν η διάθεση το μεράκι των τοπικών αρχών και των κοινωνιών,  το πώς θα καταφέρουν  να αξιοποιήσουν τις εγκαταστάσεις τους και μέχρι που θα  τις πάνε δίνοντας τους ρόλο, δίνοντας λόγο στους δημότες τους και στις ομάδες πώς θα τις αξιοποιούν  σε διάφορα επίπεδα.”

Κλείνοντας την ομιλία του ο Δήμαρχος Ήλιδας είπε:” Κύριε Υπουργέ ,δεν θα κουράσω άλλο ούτε θα προτείνω έργα, καθώς από τα ήδη υπάρχοντα, πολλά βρίσκονται σε διαδικασία ενεργειακής αναβάθμισης και διαμόρφωσης αθλητικών χώρων.

 Θα σας πω μόνο πώς σε αυτό τον τόπο δεν χρειάζεται θα ψάξουμε τον μύθο.Τον έχουμε : Ολυμπία ,Ολυμπιακοί Αγώνες, Ολυμπιακή εκεχειρία, Σε αυτόν τον τόπο ψάχνουμε το μέτρο- που έλεγαν και οι αρχαίοι- και με βάση αυτό να μπορέσουμε να πορευτούμε στο μέλλον”

Να σημειώσουμε πως και το περίπτερο του Δήμου Ήλιδας στην έκθεση για τον Αθλητισμό κέρδισε τις εντυπώσεις και έτυχε πολλών εγκωμιαστικών σχολίων από τους θεσμικούς παράγοντες και άλλους φορείς της έκθεσης που το επισκέφθηκαν.

Περισσότερα Νέα