Κινηματογράφος και Ιστορία: 50 Χρόνια  από τον Νοέμβρη του 1973 – Αφιέρωμα από το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας

29 Νοεμβρίου - 12:22 Τοπικά

Ένα μικρό αφιέρωμα στην 50η επέτειο του  Πολυτεχνείου διοργανώνει φέτος το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας στο πλαίσιο των παράλληλων εκδηλώσεών του. Το αφιέρωμα περιλαμβάνει έκθεση φωτογραφίας του φωτορεπόρτερ Βασίλη Καραγεώργου, αυτόπτη μάρτυρα των γεγονότων εκείνων των ημερών, εκδήλωση – συζήτηση και προβολές ταινιών.

Εκδήλωση – Στρογγυλό τραπέζι «Κινηματογράφος και Ιστορία»

Αμαλιάδα, Cine Cinema, Τρίτη 5 Δεκεμβρίου, ώρα 19.30

Με αφορμή τα εγκαίνια της έκθεσης φωτογραφίας που ήδη λειτουργεί στον Πολυχώρο Πολιτισμού του Δήμου Ήλιδας, θα πραγματοποιηθεί στο Cine Cinema εκδήλωση στην οποία θα προβληθεί η ταινία «Ερμηνεία» (1985) του Δημήτρη Σπύρου και θα ακολουθήσει στρογγυλό τραπέζι στο οποίο θα πάρουν μέρος: οι Δημήτρης Σπύρου και Νίκος Θεοδοσίου, οι σκηνοθέτες Νίκος Καβουκίδης και Τάκης Παπαγιαννίδης, ο μουσικός, δημοσιογράφος και επιμελητής της έκθεσης φωτογραφίας Θανάσης Αλατάς και η καθηγήτρια Έλλη Λεμονίδου, πρόεδρος του Τμήματος Ιστορίας Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών.

Έκθεση φωτογραφίας “Πολυτεχνείο 1973” 

Αμαλιάδα, Πολυχώρος Πολιτισμού, 29/11 – 08/12/2023, Ώρες: 11:00–13:00 & 18:00–20:00

Οι πρωτότυπες φωτογραφίες από το αρχείο της Picture GREECE, του φωτορεπόρτερ Βασίλη Καραγεώργου (1930-2023), αυτόπτη μάρτυρα-φωτογράφου εκείνων των ημερών, αφηγούνται τις δύσκολες ώρες που οι νέοι θέλησαν με τόλμη να διεκδικήσουν το μέλλον τους και να χαράξουν νέους δρόμους. Άμεσες, αποκαλυπτικές, διεισδυτικές, αποτελούν μοναδικά ντοκουμέντα, όπου ο ιστορικός μπορεί να σκύψει για να αντλήσει λεπτομέρειες και να δει την αλήθεια αποτυπωμένη με όλη τη δύναμή της. Την έκθεση θα συνοδεύουν ηχητικά αποσπάσματα με φωνές παιδιών που μεταφέρουν μαρτυρίες των παππούδων τους από την εξέγερση του Πολυτεχνείου, επιμελημένα από την Παιδαγωγική Ομάδα Σκασιαρχείο.

Προβολή της ταινίας “Εδώ Πολυτεχνείο” (95’, 1974), του Δημήτρη Μακρή

Λεχαινά, Σινέ Άστρον, Παρασκευή 8 Δεκεμβρίου, Ώρα 11:00

Προβολή της ταινίας για τους μαθητές και μαθήτριες του Γυμνασίου Λεχαινών και συζήτηση με τον σκηνοθέτη Δημήτρη Μακρή.

Προβολή της ταινίας “Μαρτυρίες 1967-1974” (75’, 1974), του Νίκου Καβουκίδη

Πύργος, Ορφέας, Παρασκευή 8 Δεκεμβρίου, Ώρα 11:030

Προβολή της ταινίας για τους μαθητές και μαθήτριες του 4ο Γυμνασίου Πύργου και συζήτηση με τον σκηνοθέτη Νίκο Καβουκίδη.

Περισσότερα Νέα