Κοινή Ανακοίνωση του Δημάρχου Πύργου και επιστημονικών φορέων της πόλης για τη Νοσηλευτική Μονάδα Πύργου

24 Ιουλίου - 16:32 Τοπικά

Οι  εκπρόσωποι των επιστημονικών  φορέων (Ιατρικός Σύλλογος Πύργου-Ολυμπίας, Οδοντιατρικός Σύλλογος Ηλείας, Δικηγορικός Σύλλογος Ηλείας)  και ο Δήμαρχος Πύργου  που υπογράφουμε την παρούσα ανακοίνωση εκφράζουμε την έντονη αγανάκτηση  και ανησυχία μας για την κατάσταση  στην οποία έχει περιέλθει η Παθολογική Κλινική της Νοσηλευτικής Μονάδας Πύργου. Ως γνωστό,  απομένει πλέον με μόλις μια ειδικευμένη  ιατρό παθολόγο, κάτι το οποίο υπονομεύει  κατάφωρα την Δημόσια Υγεία στην Ηλεία  και εγκυμονεί σοβαρότατους υγειονομικούς κινδύνους για τους κατοίκους της περιοχής.  Είναι σαφές ότι με μόλις μία ιατρό παθολογική κλινική πρακτικά δεν υφίσταται, ενώ εξίσου σαφές είναι, ότι χωρίς παθολογική κλινική  η Νοσηλευτική Μονάδα Πύργου δεν μπορεί να λειτουργήσει. Αυτό δεν σημαίνει ότι η Ν.Μ. Πύργου δεν παρουσιάζει ελλείψεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού και σε άλλες κλινικές και τμήματα, απλώς η κατάσταση στην Παθολογική Κλινική συνιστά αυτή την στιγμή το σημαντικότερο πρόβλημα το οποίο αν δεν επιλυθεί άμεσα οδηγεί αναγκαστικά την Παθολογική  Κλινική σε λουκέτο και ακολούθως την λειτουργία όλης της Νοσηλευτικής Μονάδας σε κατάρρευση.

 Τα  πράγματα γίνονται ακόμη χειρότερα αν ληφθεί υπόψη ότι η Ν.Μ. Πύργου αποτελεί, εν μέσω πανδημίας και   για όλη την Ηλεία,  κέντρο νοσηλείας υπόπτων περιστατικών COVID-19,  λειτουργία την οποία επίσης θα καταστεί αδύνατο να επιτελεί μετά από την ουσιαστική κατάργηση της  παθολογική κλινικής. Αξίζει επιπλέον να τονισθεί ότι κατά την θερινή περίοδο, που μόλις ξεκινά, ο πληθυσμός της περιοχής θα αυξηθεί έως και στο διπλάσιο λόγω του παραθερισμού Ηλείων από τα μεγάλα αστικά κέντρα αλλά και τουριστών, με συνέπεια ακόμη βαρύτερες υποχρεώσεις περίθαλψης περιστατικών για τη Ν.Μ. Πύργου. Πιστεύουμε ακόμη ότι είναι περιττό να επισημάνουμε την σημασία της ελλιπούς παροχής  ιατρονοσηλευτικής περίθαλψης  και ως αντικινήτρου για την προσέλκυση τουριστών, ιδίως σε αυτό το κρίσιμο χρονικό διάστημα όπου αυτή είναι αναγκαία για την επιβίωση  της τοπική οικονομίας. Τα αίτια που οδήγησαν σε αυτή την κατάσταση είναι  λίγο ή πολύ γνωστά, με κύριο την αδράνεια και αδιαφορία των εκάστοτε ιθυνόντων στα κέντρα λήψης των αποφάσεων για τη Δημόσια Υγεία. Ωστόσο στόχος μας αυτή την κρίσιμη στιγμή δεν είναι η απόδοση συγκεκριμένων ευθυνών για το παρελθόν, μολονότι και αυτή κάποτε πρέπει να γίνεται, αλλά η εκδήλωση της αγωνίας μας για την τύχη της  μεγαλύτερης Νοσηλευτικής Μονάδας της Περιφερειακής Ενότητα και η απαίτηση να δοθεί άμεσα λύση στα προβλήματα λειτουργίας  που αντιμετωπίζει με σημαντικότερο αυτό της στελέχωσης της παθολογικής κλινικής.  

Ως εκ τούτου απαιτούμε την άμεση προκήρυξη και των έξι κενών οργανικών θέσεων ειδικευμένων παθολόγων που προβλέπονται για την Ν.Μ. Πύργου όπως και όλων των υπόλοιπων κενών θέσεων ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού στα υπόλοιπα τμήματα της Ν.Μ. Επιπλέον τονίζουμε το αυτονόητο: η άρτια λειτουργία της μεγαλύτερης Νοσηλευτικής Μονάδας της Ηλείας  δεν αποτελεί ένα τοπικιστικού χαρακτήρα ζήτημα που αφορά αποκλειστικά τους Πυργιώτες,   αλλά προφανώς άπτεται της προστασίας της υγείας κάθε Ηλείου και έτσι πιστεύουμε πως αξίζει να θεωρείται από κάθε κάτοικο ή φορέα της ευρύτερης περιοχής που ενδιαφέρεται για το γενικότερο συμφέρον της Δημόσιας Υγείας στην Περιφερειακή Ενότητα.

 Εν κατακλείδι καλούμε τους αρμοδίους για την λήψη των σχετικών αποφάσεων, 6η Υ.Π.Ε. και προπαντός Υπουργείο Υγείας, να  αναλάβουν τις ευθύνες τους και να πράξουν τα δέοντα μη επηρεαζόμενοι  και από τυχόν μικροπολιτικές εκτιμήσεις, διαφορετικά θα χρεωθούν εξ ολοκλήρου τις καταστρεπτικές συνέπειες για την Δημόσια Υγεία τις οποίες αναπόφευκτα θα επιφέρει, παραμένουσα ως έχει, η υπάρχουσα κατάσταση. Οι υπογράφοντες φορείς τελούμε σε επαγρύπνηση παρακολουθώντας στενά το φλέγον ζήτημα και δηλώνουμε έτοιμοι να προβούμε σε οποιαδήποτε περαιτέρω ενέργεια απαιτηθεί  ώστε να μην καταρρεύσει η Ν.Μ . Πύργου και ακολούθως όλη η Δημόσια Υγεία στην περιοχή, καλούμε δε και τους συμπολίτες μας σε ανάλογη επαγρύπνηση.

                                                      Οι  υπογράφοντες:

          Ο Δήμαρχος  Πύργου
    Παναγιώτης Αντωνακόπουλος

       
Ο Πρόεδρος   του Ιατρικού Συλλόγου Πύργου-Ολυμπίας
Νίκος Κατσαρός


Ο Πρόεδρος 
του Οδοντιατρικού Συλλόγου Ηλείας  
Αλέκος Γαλανόπουλος 


Ο Πρόεδρος  του Δικηγορικού Συλλόγου Ηλείας
Δημήτριος  Δημητρουλόπουλος

Περισσότερα Νέα