Κορωνοϊός: 10ο κρούσμα στην Ελλάδα – Πρόκειται για τη σύζυγο του 66χρονου στην Πάτρα

24 Ιουλίου - 16:37 Τοπικά

Ανακοινώθηκε, από το υπουργείο Υγείας, το δέκατο επιβεβαιωμένο κρούσμα κορωνοϊού στη χώρα μας. Πρόκειται για Ελληνίδα, στενή επαφή του ένατου επιβεβαιωμένου κρούσματος, μέλος της ταξιδιωτικής ομάδας σε Ισραήλ και Αίγυπτο.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, πρόκειται για τη σύζυγο του 66χρονου. Εξετάσεις έγιναν και στην κόρη του ζευγαριού και έχουν βγει αρνητικές.

Η ασθενής είναι σε πολύ καλή κατάσταση, η επιτήρηση της υγείας της συνεχίζεται και μεταφέρεται σε νοσοκομείο αναφοράς της Πάτρας. Το περιστατικό διεγνώσθη στο Ελληνικό Ινστιτούτο Παστέρ.

Όπως φαίνεται υπάρχει πλήρης ανατροπή το τελευταίο 24ωρο σε ό,τι αφορά την πορεία του νέου κορωνοϊού στη χώρα μας.

Έπειτα από ένα βραχύ διάστημα τριών ημερών, από την περασμένη Κυριακή ως και την περασμένη Τρίτη, που ο ιός φαινόταν «ακινητοποιημένος» και είχαν αναφερθεί επτά κρούσματα, εκ των οποίων τα τέσσερα «εισαγόμενα» και τα τρία στενές επαφές των εισαγόμενων κρουσμάτων, οι επιστημονικές και υγειονομικές αρχές έχουν πλέον σημάνει συναγερμό. Έχουν να αντιμετωπίσουν ένα πολύ σοβαρό κρούσμα της νόσου που προκαλει ο κορωνοϊός, το πιο σοβαρό μέχρι τώρα, με ηλικία άνω των 60 χρόνων και με καρδιοπάθεια που τον καθιστά άτομο ευπαθούς ομάδας, αλλά και ένα από τα πιο δύσκολα περιστατικά σε ό,τι αφορά την έκταση της μετάδοσης. Ήδη έχουμε τη σύζυγό του να νοσεί και εξετάσεις γίνονται σε πολλά άτομα.

Η κατάσταση του 66χρονου είναι σοβαρή αλλά ελεγχόμενη και ο ασθενής παραμένει μη διασωληνωμένος.

Η περίοδος της ελεγχόμενης διασποράς, την οποία διήνυσε η χώρα, φαίνεται πως έχει τελειώσει και πως πλέον έχει εισέλθει στη φάση της μεγάλης διασποράς στην κοινότητα. Δηλαδή τα κρούσματα που θα παρουσιάζονται με ανοδική τάση τις επόμενες ημέρες δεν θα συσχετίζονται με άτομο που ταξίδεψε σε χώρα με επιδημική έξαρση της λοίμωξης που προκαλεί ο κορωνοϊός και έτσι στο στάδιο αυτο αδρανοποιείται και η διαδικασια της ιχνηλάτησης των επαφών του ασθενούς.

Οι νομοί Ηλείας και Αχαϊας καθώς και η Ζάκυνθος βρίσκονται στο επίκεντρο του υπουργείου Υγείας και του επιχειρησιακού σχεδιασμού μετά την επιβεβαίωση της νόσου Covid-19, που προκαλεί ο κορωνοϊός, σε 66χρονο από την Ηλεία, ο οποίος νοσηλεύθηκε για ένα 24ωρο στο νοσοκομείο Αμαλιάδας και στη συνέχεια, από το απόγευμα της Καθαράς Δευτέρας στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ρίου, χωρίς όμως να αντιμετωπίζεται ως ύποπτο κρούσμα! Και επιπλέον o ασθενής είχε ταξιδέψει την περασμένη εβδομάδα σε Ισραήλ και Αίγυπτο με άλλους 52 ανθρώπους από τις τρεις προαναφερθείσες περιοχές και είχε επιστρέψει μια ημέρα πριν εμφανίσει συμπτώματα γριπώδους συνδρομής, για την αντιμετώπιση των οποίων αναζήτησε ιατρική βοήθεια.

Επιχειρώντας να απαντήσει δραστικά το υπουργείο Υγείας στην απρόβλεπτη πορεία της μέχρι και σήμερα ελεγχόμενης διασποράς συγκάλεσε εκτάκτως σε σύσκεψη την Εθνική Επιτροπή Διαχείρισης του κορωνοϊού το βράδυ της Τετάρτης και μετά το πέρας της συνεδρίασης ανακοίνωσε το κλείσιμο όλων των σχολείων σε αυτές τις τρεις περιοχές για δύο ημέρες, σημερα και αύριο. Για τις ίδιες δύο ημέρες δεν θα λειτουργήσουν στις ίδιες περιοχές Θέατρα, κινηματογράφοι, μουσεία, αθλητικοί χώροι, αρχαιολογικοί χώροι, χώροι καλλιτεχνικών εκδηλώσεων, μουσεία. Μετά την πάροδο του 48ωρου, όπως ανέφερε χθες το βράδη ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας, εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον κορωνοιό, κ. Σωτηρης Τσιόδρας, θα γίνει επανεκτίμηση των δεδομένων και όσων νέων κρουσμάτων έχουν προκύψει και θα επαναξιολογηθούν τα μέτρα.

Τα έκτακτα αυτά μέτρα σε συνδυασμό με τα μέτρα που ελήφθησαν στα νοσοκομεία Αμαλιάδας και Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ρίου – τίθενται σε απομόνωση στο σπίτι τους δεκάδες εργαζομενοι, παρακολουθούν τα συμπτώματα τους για τυχον λοίμωξη αναπνευστικου εκατοντάδες άτομα εντός κι εκτός νοσοκομείων που είχαν έρθει σε επαφή με τον 66χρονο, αναστέλλονται οι κλινικές δραστηριότητες των φοιτητών Ιατρικής Σχολής για τουλάχιστον μία εβδομάδα- ελήφθησαν σε μια προσπάθεια να αναχαιτιστεί η βέβαιη, όπως θεωρείται πια, εξάπλωση του ιού στις περιοχές της Αχαίας, της Ηλείας και της Ζακύνθου.

Η επιβεβαίωση από το Ινστιτούτο Παστέρ της λοίμωξης Covid-19 στον ασθενή, που είχε εισαχθεί στον εξάκλινο θάλαμο βραχείας νοσηλείας της Παθολογικής κλινικής του νοσοκομείου το μεσημέρι της Τετάρτης, αποκάλυψε γεγονότα που εκτυλίχθηκαν στις δημόσιες δομές υγείας της περιοχής και τα οποια δείχνουν δυσλειτουργία στην υλοποίηση του επιχειρησιακού σχεδίου. Ο άνδρας από το μεσημέρι της Τετάρτης βρίσκεται σε θάλαμο αρνητικής πίεσης στο νοσηλευτικό ίδρυμα του Ρίου, όπου και παραμένει νοσηλευόμενος με σοβαρή πνευμονία.

Ο ασθενής επισκέφθηκε αρχικά το νοσοκομείο Αμαλιάδας και από κει διακομίστηκε στο Ρίο ως εμπύρετο περιστατικό. Το ιστορικό καρδιοπάθειας που φέρεται να ανεφερε δεν σημειώθηκε, ούτε και το ιστορικό ταξιδιού σε Ισραήλ και Αίγυπτο, παρότι ο ίδιος το επισήμανε, δεν αξιολογήθηκε από το προσωπικό ούτε στο νοσοκομείο Αμαλιάδας ούτε και στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο του Ρίου. Θεωρήθηκε χαμηλή η πιθανότητα να έχει μολυνθεί από τον κορωνοϊό, καθώς Ισραήλ και Αίγυπτος δεν ανήκουν στους προορισμούς υψηλού κινδύνου. Είναι χαρακτηριστικό ότι η διακομιδή του έγινε από το πλήρωμα του ΕΚΑΒ χωρίς να ληφθούν τα προστατευτικά μέτρα που ορίζεται ότι πρέπει να λάμβάνονται σε διακομιδή ύποπτου περιστατικού. Χωρίς ειδικά, αυξημένα μέτρα προστασίας γινόταν η νοσηλεία του ασθενη στην Α παθολογική κλινική, στον θάλαμο βραχείας νοσηλείας όπου νοσηλεύτηκε. Εκτιμάται ότι στα δύο 24ωρα της νοσηλείας του έχει έρθει σε επαφή με άγνωστο αριθμό ατόμων, άλλους ασθενείς, συνοδούς, προσωπικό, φοιτητές κα.

Έκτεταμενη ιχνηλάτηση γίνεται από κλιμάκια του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) στις επαφές του 66χρονου στην Ηλεία, στο νοσοκομείο Αμαλιάδας και στον περίγυρο του αλλα και στους 52 ταξιδιώτες της εκδρομής προσκυνηματικού χαρακτήρα με τους οποίους ταξίδεψε στους Αγίους Τόπους.

www.protothema.gr

Περισσότερα Νέα