Κορονοϊός: Τα νέα μέτρα που εξετάζονται από την κυβέρνηση – Πότε κρίνεται η διάρκεια του lockdown

24 Ιουλίου - 16:23 Τοπικά

Με μια νέα πραγματικότητα, αυτή της αναστολής λειτουργίας όλων των σχολικών μονάδων, ξεκινάει η νέα εβδομάδα, η οποία θεωρείται η κρισιμότερη για τη μάχη κατά του κορονοϊού.

 Ο αριθμός των κρουσμάτων παραμένει υψηλός, το ίδιο και η πίεση στο σύστημα υγείας, καθώς καθημερινά αυξάνεται ο αριθμός των διασωληνωμένων στις ΜΕΘ, ενώ ο συνολικός αριθμός των θανάτων από την έναρξη της πανδημίας ξεπέρασε πλέον τους 1.000. Έτσι, προς τα τέλη της εβδομάδας αναμένεται να κριθεί από αυτούς τους αριθμούς εάν πραγματικά το lockdown αρχίζει να έχει αποτέλεσμα και να αχνοφαίνεται έτσι στον ορίζοντα η προοπτική της άρσης του.

Τα νέα μέτρα που εξετάζονται

Δημοτικά και νηπιαγωγεία θα παραμείνουν κλειστά για (τουλάχιστον) 15 μέρες προκειμένου να περιοριστεί η κινητικότητα. Και γενικότερα, μετά και από την απαγόρευση της νυχτερινής κυκλοφορίας, το στοίχημα από εδώ και πέρα είναι να περιοριστεί με κάθε τρόπο η κινητικότητα και ν’ αποτραπεί έτσι η διασπορά του ιού, δεδομένου πως πρακτικά δεν μένουν πολλά άλλα μέτρα που μπορούν να ληφθούν γι’ αυτό το σκοπό.

Ουσιαστικά αυτά που εξετάζονται αφορούν σε τεχνικές παρεμβάσεις, όπως η αύξηση του ποσοστού της υποχρεωτικής τηλεργασίας από το 50% στο 70% για το δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, ο χρονικός περιορισμός στα SMS (π.χ. να ισχύουν για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα) ή ακόμη και ο περαιτέρω περιορισμός της κυκλοφορίας είτε τις καθημερινές είτε τα Σαββατοκύριακα.

Κρίσιμο το επόμενο Σαββατοκύριακο

Σε ό,τι αφορά τη χρονική διάρκεια του lockdown, όπως ήδη έχει γράψει το newsit.gr, όλα θα εξαρτηθούν από την πορεία των κρουσμάτων και την πίεση στο σύστημα υγείας την ερχόμενη εβδομάδα. Εάν, δηλαδή, έως το επόμενο Σαββατοκύριακο αρχίσουν να διαφαίνονται τάσεις αποκλιμάκωσης – άρα και αποτελεσματικότητας του lockdown και των άλλων μέτρων που έχουν ληφθεί – τότε ο ορίζοντας της 30ης Νοεμβρίου ενδέχεται να έρθει πιο κοντά. Σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση και με δεδομένο ότι βασικός στόχος της κυβέρνησης είναι να «σωθεί» η περίοδος των Χριστουγέννων και να δουλέψει η αγορά μετά τις 15 Δεκεμβρίου, είναι κάτι παραπάνω από ορατό το ενδεχόμενο παράτασης για μία ή δύο εβδομάδες.

Κυβερνητικά στελέχη τονίζουν πάντως σε όλους τους τόνους πως όλα εξαρτώνται από την πιστή εφαρμογή των μέτρων που ήδη ισχύουν.

Ιανουάριο το εμβόλιο στην Ελλάδα

Την ίδια στιγμή, οι θετικές εξελίξεις στο επιστημονικό πεδίο κλιμακώνουν την προσμονή για το εμβόλιο. Οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο πλέον για τον Ιανουάριο και η Ελλάδα θα λάβει τις δόσεις που της αναλογούν μέσω της συμφωνίας της ΕΕ με τις φαρμακευτικές εταιρείες που αναπτύσσουν το εμβόλιο για τον κορονοϊό – με πρώτη, ως φαίνεται, αυτή τη στιγμή, την Pfizer.

Η Ελλάδα έχει λαμβάνειν 25 εκατ. δόσεις, δηλαδή 12,5 εκατ. τεμάχια, αφού σε κάθε άτομο αντιστοιχούν δύο δόσεις. Το σχέδιο κάνει λόγο για εμβολιασμό πρώτα του υγειονομικού προσωπικού και ύστερα των ευπαθών ομάδων και σε δεύτερη φάση του συνόλου του πληθυσμού. Το εμβόλιο θα παρέχεται δωρεάν και ο εμβολιασμός θα γίνεται σε περισσότερους από 1.000 ειδικούς χώρους που θα δημιουργηθούν στις υγειονομικές μονάδες όλης της χώρας.

https://www.newsit.gr/

Περισσότερα Νέα