Κορονοϊός: Τι αλλάζει στη ζωή μας από σήμερα – Ποια μέτρα αποτελούν παρελθόν
24 Ιουλίου - 19:35 Τοπικά
Αλλάζουν πολλά στην ζωή μας από σήμερα όσον αφορά στα μέτρα που έχουν ληφθεί για τον κορονοϊό.
Από σήμερα λοιπόν καταργείται η επίδειξη των πιστοποιητικών εμβολιασμού και νόσησης, για την πρόσβαση σε κλειστούς δημόσιους χώρους.
Συγκεκριμένα εμβολιασμένοι και ανεμβολίαστοι εισέρχονται ελεύθερα σε καταστήματα εστίασης, διασκέδασης και εμπορικά κέντρα. Ταυτόχρονα, από σήμερα όλοι οι χώροι λειτουργούν στο 100% της χωρητικότητάς τους.
Ισχυρή αίσθηση ευθύνης θα πρέπει να επιδείξουν οι πολίτες, στη φάση στην οποία εισέρχεται η χώρα από σήμερα και έως τις 31 Αυγούστου. Η κατάργηση όλων των περιορισμών που ίσχυαν απέναντι στην πανδημία του κορονοϊού, αποτελούν ένα πρώτο βήμα προς την κανονικότητα, της μετά κορονοϊού εποχής.
Τόσο οι αρμόδιες υγειονομικές υπηρεσίες του Υπουργείου Υγείας, όσο και οι επιστήμονες της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, τονίζουν πως θα πρέπει να επιδείξουμε τη μέγιστη προσοχή και να μην εφησυχάζουμε, καθώς η πανδημία δεν έχει τελειώσει.
Η αλόγιστη χρήση της ελευθερίας μας από σήμερα, δεν αποκλείεται να οδηγήσει σε μία νέα έξαρση της επιδημίας, ακόμη και μέσα στο καλοκαίρι, λένε οι ειδικοί.
Η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα, κατά την πρόσφατη ενημέρωση τόνισε πως η μείωση των κρουσμάτων το τελευταίο διάστημα, αποδεικνύει πως «η πανδημία πραγματικά έχει μπει σε έναν δρόμο αποδρομής, που είναι πολύ σημαντικό, και ξεκινάμε μια κανονικότητα, ακολουθώντας βέβαια και όλες τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες που σιγά-σιγά σταματούν τα μέτρα και αρχίζουν να ζουν φυσιολογικά», όπως ανέφερε.
Με τον φόβο μιας νέας μετάλλαξης
Εάν η επιδημία SARS-CoV-2 θα επανέλθει τους επόμενους μήνες με απειλητικές διαθέσεις με αφορμή ένα νέο παραλλαγμένο στέλεχος, ή εάν θα έχουμε μια ήπια αποκλιμάκωση ενδημικής νόσου από δω και πέρα, είναι κάτι που σήμερα δεν είναι γνωστό.
Το σίγουρο είναι πως ο δρόμος προς την κανονικότητα της προ κορονοϊού εποχής δεν θα είναι απλός ούτε εύκολος, ενώ μια πρώτη οπισθοχώρηση αναμένεται, σύμφωνα με τους επιστήμονες, τον ερχόμενο χειμώνα. Σύμφωνα με τις συστάσεις των ρυθμιστικών αρχών της Ευρώπης, ωστόσο, όλες οι χώρες πρέπει να αρχίσουν να προετοιμάζονται για την επόμενη μέρα της πανδημίας.
Όπως έχουν σημειώσει επανειλημμένα οι ελληνικές αρχές, οι περιορισμοί που αναστέλλονται σήμερα, αναμένεται να επανέλθουν στις αρχές φθινοπώρου. Κι αυτό αφορά, τόσο στα πιστοποιητικά και τους εμβολιασμούς, όσο ενδεχομένως και στα πρόστιμα, αλλά και τους υπόλοιπους περιορισμούς στους ανεμβολίαστους.
Ποια μέτρα καταργούνται από σήμερα, 1η Μαΐου
Τα μέτρα που αίρονται από σήμερα 1/5/22, είναι:
Καταργείται η υποχρεωτική επίδειξη του πιστοποιητικού εμβολιασμού και νόσησης ( Covid pass) από 01.05.22 έως 31.08.22, για την πρόσβαση σε όλους τους χώρους κλειστούς και ανοικτούς.
Αναστέλλεται η ανάγκη χρήσης ή επίδειξης του πιστοποιητικού EUDCC στις πύλες εισόδου της χώρας.
Από 01.05 έως 31.08 επανέρχεται η λειτουργία όλων των χωρών στο 100%.
Καταργούνται τα τακτικά self test σε μαθητές και εκπαιδευτικούς.
Μειώνεται σε 1 (από 2 που ήταν έως σήμερα) το rapid test σε ανεμβολίαστους εκπαιδευτικούς και τα μέλη ΔΕΠ.
Παραμένει το 1 rapid test την εβδομάδα (από δύο ως τώρα) στους ανεμβολίαστους εργαζόμενους.
Εξαιρούνται τα νοσοκομεία και οι Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων (ΜΦΗ) που παραμένουν τα 2 rapid test την εβδομάδα για τους ανεμβολίαστους εργαζόμενους.
Παραμένουν οι μάσκες
Η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων που συνεδρίασε την προηγούμενη Πέμπτη (28/4) επιμένει στη χρήση της προστατευτικής μάσκας στους εσωτερικούς χώρους τουλάχιστον μέχρι το τέλος Μαΐου.
Στους εξωτερικούς χώρους δεν είναι υποχρεωτική η χρήση τους, αλλά όπου υπάρχει συνωστισμός, καλό θα ήταν οι πολίτες που είναι περισσότερο ευάλωτοι, να τη χρησιμοποιούν.
Σύμφωνα με την Μίνα Γκάγκα, κάποια στιγμή θα βγάλουμε και τις μάσκες, αλλά προς το παρόν πρέπει να προσέχουμε.
«Εξακολουθούμε, φυσικά, να φοράμε τις μάσκες. Η Επιτροπή κάνει πάλι ισχυρή σύσταση για μάσκες στους εσωτερικούς χώρους, αλλά δεν χρειάζονται μάσκες στους εξωτερικούς. Συνεχίζουμε να φοράμε μάσκες εσωτερικά και τα επιδημιολογικά δεδομένα θα μας δείξουν αν μπορούμε να τις βγάλουμε κάποια στιγμή και σε ποιους χώρους», τόνισε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας.
Γιάννα Σουλάκη / Iatropedia.gr