Κουτσούκος: "Αφήνω χώρο στη νέα γενιά. Δεν θα είμαι ξανά υποψήφιος Βουλευτής"

24 Ιουλίου - 19:37 Τοπικά

Συμπατριώτισσες, συμπατριώτες,

Σαν σήμερα, 22 χρόνια πριν, στις 9 Απριλίου του 2000, τέθηκα για πρώτη φορά στην κρίση σας και εξελέγην με την ψήφο σας Βουλευτής Ηλείας με το ΠΑΣΟΚ.

Η επανεκλογή μου το 2004 και συνολικά σε 8 συνεχόμενες εκλογικές αναμετρήσεις και μάλιστα στις πρώτες θέσεις, ήταν ιδιαίτερα τιμητική για μένα και απόδειξη της αμοιβαίας σχέσης εμπιστοσύνης που κατακτήθηκε με πολύ αγώνα και ανιδιοτελή προσφορά, στηριγμένη στις αρχές και τις αξίες της παράταξής μας για ειλικρίνεια, εντιμότητα και ήθος στην πολιτική.

Μοιραστήκαμε χαρές και λύπες, επιτυχίες και αποτυχίες, περήφανοι πάντα για την προσφορά του ΠΑΣΟΚ στο λαό και τη χώρα. Πήραμε δύσκολες αποφάσεις όταν χρειάστηκε και βιώσαμε την πολιτική λεηλασία του χώρου μας από τις δυνάμεις του λαϊκισμού και της συντήρησης, που ανομολόγητος στόχος τους ήταν πάντα η διάλυση του ΠΑΣΟΚ και ο διαμοιρασμός του ιματίων του. Δεν τους κάναμε όμως τη χάρη, αντισταθήκαμε και μείναμε ζωντανοί.

Το ΠΑΣΟΚ και η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΠΑΡΑΤΑΞΗ με την εκλογή του Νίκου Ανδρουλάκη ως Προέδρου κάνουν ένα νέο, δυναμικό και ελπιδοφόρο ξεκίνημα για να ξαναγίνει η παράταξή μας πρωταγωνιστής των εξελίξεων με προοπτική μια Σοσιαλδημοκρατική διακυβέρνηση σε όφελος όλων των Ελλήνων πολιτών.

Στη νέα αυτή πορεία, όλες οι πολιτικές γενιές, αυτές που συνένωσε ο Ανδρέας Παπανδρέου και αυτές που ακολούθησαν, της Αλλαγής και του Εκσυγχρονισμού, μαζί με τη γενιά της πολύχρονης κρίσης, μπορεί και πρέπει να μετουσιώσουν σε πράξη το σύνθημα του Νίκου Ανδρουλάκη για Ενότητα και Ανανέωση, ώστε να ξαναδημιουργήσουν ένα ισχυρό κοινωνικό πλειοψηφικό ρεύμα, με πολιτική έκφραση το ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΠΑΡΑΤΑΞΗ.

Οφείλουμε λοιπόν, σ’ αυτή τη νέα πορεία όλοι να συνδράμουμε δημιουργικά με την προσωπική μας στάση και συμπεριφορά, με τη μόνιμη και σταθερή μας παρουσία στα κοινωνικά δρώμενα, δίπλα στους δοκιμαζόμενους συμπολίτες μας.

Προσωπικά, σ’ αυτή τη νέα ελπιδοφόρα πορεία θα είμαι παρών με όλες μου τις δυνάμεις, ασκώντας τα πολιτικά καθήκοντα που μου έχει αναθέσει το Κίνημά μας και σε διαρκή επικοινωνία με τους πολίτες της Ηλείας.

Ωστόσο, νιώθω την ανάγκη να κάνω ένα βήμα πίσω και να δώσω τη θέση μου στο ψηφοδέλτιο της Ηλείας, προκειμένου να εκπροσωπηθεί η γενιά της υπερδεκαετούς κρίσης, αυτή που στερείται πολιτικής εκπροσώπησης και αντιμετωπίζει τους πολιτικούς με καχυποψία ως επαγγελματίες και καριερίστες χωρίς αξιακά πρότυπα και που δεν έχουν σχέση με τα δικά της προβλήματα.

Γιατί πιστεύω ακράδαντα ότι για να πάει πολλά βήματα μπροστά η παράταξή μας και ν’ ανανεωθεί πραγματικά, πρέπει να εκφράσει μεταξύ των άλλων – των πολλών που θίγει η σημερινή ασκούμενη συντηρητική πολιτική – αυτήν την πλέον αδικημένη από τις εξελίξεις γενιά της κρίσης.

Και βέβαια αυτό δεν μπορεί να γίνει από τα τηλεπαράθυρα, ούτε με επικοινωνιακά τεχνάσματα γερασμένων πολιτικά ανθρώπων, νέων κατά τ’ άλλα, ούτε βέβαια με ρατσιστικά ηλικιακά κριτήρια, απολίτικα και ισοπεδωτικά που αποκλείουν όσους προσφέρουν διαχρονικά, πολλαπλά και με συνέπεια στην παράταξη και μάλιστα με πιο φρέσκες ιδέες από πολλούς νεότερους.

Αυτό μπορεί να γίνει μόνο αν δώσουμε παράλληλα και ταυτόχρονα χώρο έκφρασης σ΄ αυτή τη γενιά και να δημιουργήσουμε έτσι μια νέα, αυθεντική και αδιαμεσολάβητη σχέση μαζί της. Ακριβώς, όπως έγινε και με τη δική μου γενιά στην εποχή της, που με την ορμητική μας κάθοδο σε κοινωνικούς και μαζικούς χώρους ανατρέψαμε παγιωμένους συσχετισμούς, συντηρητικές αντιλήψεις και δημιουργήσαμε το προοδευτικό ρεύμα που εξέφρασε το ΠΑΣΟΚ.

Αγαπητές συμπατριώτισσες και αγαπητοί συμπατριώτες,

ένοιωθα και νοιώθω πάντα ιδιαίτερη τιμή και υπερηφάνεια συμμετέχοντας στους πολιτικούς αγώνες του ΠΑΣΟΚ από το 1974 – φοιτητής στην ΑΣ0ΕΕ τότε – όταν δεν μοίραζε καρέκλες και αξιώματα, καθώς και όταν το 1977 το όνομα μου μπήκε για πρώτη φορά σε ψηφοδέλτιο της ΠΑΣΚΕ. Ακόμη, όταν εξελέγην το 1983 στην πρώτη αιρετή διοίκηση του Οικονομικού Επιμελητηρίου και όταν το 1994 εξελέγην Πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ.

Όμως, η τιμή που μου έχετε κάνει δίνοντάς μου την προσωπική σας ψήφο και ιδίως στις πολύ δύσκολες εκλογικές αναμετρήσεις, όταν δίναμε μαζί τη μάχη για την ύπαρξη του ΠΑΣΟΚ και την κοινοβουλευτική εκπροσώπησή του στην Ηλεία, με δεσμεύει πολιτικά και συναισθηματικά, ώστε πέρα από τις αυτονόητες ευχαριστίες, να βρίσκομαι πάντα δίπλα σας, ανεξάρτητα από τίτλους και αξιώματα, υπηρετώντας πάντα το ΠΑΣΟΚ , στρατιώτης του από το ξεκίνημά του.

Με την ευκαιρία αυτής μας της επικοινωνίας, θα ήθελα να ευχαριστήσω τους πρώην Προέδρους του ΠΑΣΟΚ, Κώστα Σημίτη, Γιώργο Παπανδρέου, Ευάγγελο Βενιζέλο, καθώς και την αείμνηστη Φώφη Γεννηματά που με εμπιστεύτηκαν σε κορυφαίες κυβερνητικές, κοινοβουλευτικές και κομματικές θέσεις, τις οποίες υπηρέτησα με συνέπεια, ακόμη και όταν αναγκάστηκα να διαφωνήσω παραιτούμενος από κυβερνητικό αξίωμα, υπερασπίζοντας τις ιδέες του ΠΑΣΟΚ και το συμφέρον του λαού μας.

Τέλος, σας καλώ να δώσουμε μαζί τον αγώνα, ο καθένας από το δικό του μετερίζι, για να ευοδωθεί το πολιτικό σχέδιο του Κινήματός μας και του νέου μας Προέδρου Νίκου Ανδρουλάκη” καταλήγει ο Γιάννης Κουτσούκος.

Περισσότερα Νέα