Λαϊκή Ενότητα Ηλείας: Τα θανατηφόρα συμβάντα στον τομέα της καθαριότητας δεν είναι ατυχήματα, αλλά εγκλήματα σε βάρος των εργαζομένων

24 Ιουλίου - 17:01 Τοπικά

Φρικτός θάνατος εργαζόμενης στην καθαριότητα του Δήμου Πύργου.Μια 30χρονη εργαζόμενη  με οκτάμηνη σύμβαση στον τομέα καθαριότητας, στο Δήμο Πύργου, έχασε τη ζωή της χθες 30-8-2017, όταν το βαρύ απορριμματοφόρο όχημα,  στο οποίο εργάζονταν έκανε όπισθεν και  την καταπλάκωσε.

Το νέο εργατικό δυστύχημα, με θύμα συμβασιούχο εργαζόμενη στην καθαριότητα, σημειώθηκε στο Κατάκολο.Η άτυχη εργαζόμενη, μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο του Πύργου, αλλά ήδη ήταν αργά.Τα απανωτά, ιδιαίτερα την τελευταία περίοδο, θανατηφόρα συμβάντα στον τομέα της καθαριότητας, που, κατά πλειοψηφία, αφορούν συμβασιούχους εργαζόμενους, δεν είναι στην ουσία ατυχήματα, αλλά εγκλήματα σε βάρος εργαζόμενων, οι οποίοι δουλεύουν εντατικά, υπό μεγάλη πίεση μέσα σε δρόμους με πολλή κίνηση να τελειώνουν γρήγορα, συχνά με διπλοβάρδιες και χωρίς να τηρούνται συνθήκες όχι μόνο υγιεινής, αλλά και ασφάλειας. Έντεκα άνθρωποι άφησαν την τελευταία τους πνοή στο χώρο εργασίας τους ,τον Αύγουστο ,εκατοντάδες οι τραυματίες και αρκετοί  οι βαριά τραυματίες που δεν μπορούν πια να ξαναεργαστούν.

Στην Ελλάδα των μνημονίων και της κατεδάφισης των εργατικών δικαιωμάτων δε γίνονται “ έξοδα” για την προστασία της ανθρώπινης ζωής. Χρειάζεται, ριζικός επανασχεδιασμός ασφαλείας των εργασιακών συνθηκών των εργαζόμενων στην καθαριότητα, ειδικά στα απορριμματοφόρα, για να σταματήσουμε να θρηνούμε θύματα, όσοι από εμάς τα θρηνούν και δεν τα θεωρούν, όπως φαντάζομαι οι μνημονιακοί ολετήρες, ως «παράπλευρες απώλειες».

ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΛΑΙΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΗΛΕΙΑΣ

Περισσότερα Νέα