Λύνεται το πρόβλημα των συμβασιούχων αρχαιοφυλάκων και στην Ηλεία! – Αν. Νικολακόπουλος είχε υποβάλλει σχετική αναφορά στην Λίνα Μενδώνη, προωθώντας το αίτημα του Συλλόγου που έχει συσταθεί στο νομό

24 Ιουλίου - 19:27 Τοπικά

Λύση στο θέμα που αντιμετωπίζουν οι συμβασιούχοι φύλακες Μουσείων και Αρχαιολογικών χώρων με την διάρκεια των συμβάσεων εργασίας τους, και για το οποίο είχε κάνει παρέμβαση ο βουλευτής Ηλείας Ανδρέας Νικολακόπουλος, δίνει η σχετική τροπολογία που εισηγήθηκε στη Βουλή η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη.

Πρόκειται για ένα πάγιο αίτημα των συμβασιούχων αρχαιοφυλάκων που απασχολούνται σε αρχαιολογικούς χώρους, μουσεία και μνημεία, αρμοδιότητας του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, το οποίο λύνεται με το άρθρο 3 της Τροπολογίας του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού που ήρθε στη Βουλή στο πλαίσιο της ψήφισης του Σχεδίου Νόμου του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων για τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα.

Θα υπερβαίνει τα πέντε έτη

Με την τροπολογία, δίνεται η δυνατότητα, η συνολική διάρκεια των συμβάσεων εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου, οι οποίες καταρτίζονται μεταξύ του ΥΠΠΟΑ και των αποφοίτων του Ινστιτούτου Επαγγελματικής Κατάρτισης ειδικότητας Φυλάκων Μουσείων και Αρχαιολογικών Χώρων, να υπερβαίνει το ανώτατο συνολικό χρονικό διάστημα των πέντε ετών, όπως ίσχυε.

Με την ρύθμιση αυτή επιλύεται οριστικά το ζήτημα που αντιμετώπιζε η συγκεκριμένη κατηγορία συμβασιούχων, οι οποίοι δεν είχαν δικαίωμα να υποβάλλουν αίτηση σε καμία προκήρυξη με βάση το δίπλωμα ΙΕΚ που διαθέτουν, ούτε να επαναπροσληφθούν στο ίδιο αντικείμενο.

 

Θετική εξέλιξη

Ο κ. Νικολακόπουλος, μετά και την συνάντησή του με τον Σύλλογο Πιστοποιημένων Φυλάκων Μουσείων και Αρχαιολογικών Χώρων Νομού Ηλείας, είχε καταθέσει σχετική αναφορά στην Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη, για την ικανοποίηση του πάγιου αιτήματος των αρχαιοφυλάκων, προκειμένου να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη εργασία τους στους χώρους φύλαξης των αρχαιολογικών μας χώρων.

Το θέμα είχε τεθεί από τον βουλευτή και κατ’ ιδίαν στην Υπουργό και με την τροπολογία που εισήχθη στη Βουλή ικανοποιείται το αίτημα των αρχαιοφυλάκων.

Ειδικότερα, στο συγκεκριμένο άρθρο αναφέρονται τα εξής: «Η συνολική διάρκεια των συμβάσεων εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου, οι οποίες καταρτίζονται μεταξύ του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και των αποφοίτων Ινστιτούτων Επαγγελματικής Κατάρτισης της ειδικότητας «Φύλακας Μουσείων και Αρχαιολογικών Χώρων» και έχουν συναφθεί μετά από την έναρξη της ισχύος του ν. 4049/2012 (Α’35), επιτρέπεται να υπερβαίνει το χρονικό διάστημα των πέντε ετών, κατά παρέκκλιση της παρ. 1 του άρθρου 40 του ν. 4049/2012, περί των συμβάσεων εργασίας που καταρτίζονται διαδοχικώς και εκτελούνται μεταξύ του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και των ίδιων εργαζομένων που απασχολούνται με την ίδια ή παρεμφερή ειδικότητα και με τους ίδιους ή παρεμφερείς όρους εργασίας ως επιστημονικό προσωπικό και εξειδικευμένοι τεχνίτες σε έργα έρευνας, ανασκαφής, αναστήλωσης, αποκατάσταση, συντήρησης και διαμόρφωσης αρχαιολογικών χώρων, μνημείων και έργων τέχνης ή είναι απόφοιτοι Ινστιτούτων Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΙΕΚ) στην ειδικότητα Φύλακα Μουσείων και Αρχαιολογικών Χώρων».

Όπως ανέφερε και ο κ. Νικολακόπουλος, ο οποίος δεν έκρυψε την ικανοποίησή του για την θετική αυτή εξέλιξη, με την τροπολογία του Υπουργείου αφενός λύνεται ένα χρόνιο πρόβλημα, αφετέρου διασφαλίζεται και ότι στη φύλαξη των αρχαιολογικών χώρων και των μουσείων μας θα αξιοποιούνται οι απόφοιτοι των ΙΕΚ της συναφούς ειδικότητας, οι οποίοι διαθέτουν σημαντική εμπειρία από την απασχόλησή τους μέχρι σήμερα.

Περισσότερα Νέα