Με Ιερά Αγρυπνία εορτάστηκε στον Άγ. Σπυρίδωνα Πύργου η ανάμνηση του θαύματος του Αγίου στην Κέρκυρα

24 Ιουλίου - 17:02 Τοπικά

Τριακόσια  ένα ολόκληρα χρόνια πέρασαν από εκείνο το ευλογημένο και σωτήριο ξημέρωμα της 11ης Αυγούστου του 1716, κατά το οποίο χάρις την υπερφυή και θαυματουργική επέμβαση του προστάτου της Κέρκυρας του εν Αγίοις Πατρός Ημών Σπυρίδωνος Επισκόπου Τριμυθούντος, έληξε η τρίμηνη Οθωμανική  πολιορκία της νήσου, διασώζοντας τόσο την Ορθόδοξη Χριστιανική Πίστη, όσο και την εν γένει Πολιτιστική ταυτότητα της Κέρκυρας, η οποία από τότε μέχρι και σήμερα χαίρεται την ελευθερία της.

Το θαύμα αυτό έγινε αιτία για να δοξασθεί για μία ακόμη φορά από τους κατοίκους του νησιού το όνομα του Τριαδικού Θεού! Ενώ ο Άγιος Σπυρίδων,  αποτελεί πλέον τον θεματοφύλακα της Πίστεως και της παραδόσεως της Κέρκυρας, εκδιώκοντας τους αλλόδοξους Αγαρηνούς, τους γνησίους «ταλιμπάν», που στο όνομα της θρησκείας τους, οι ορδές τους κατέσφαζαν τους λαούς, οι οποίοι αρνούνταν να αλλαξοπιστήσουν. 

Στον Ιερό Ναό Αγίου Σπυρίδωνος Πύργου, για μία ακόμη φορά με τις ευχές του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ.κ. ΓΕΡΜΑΝΟΥ τελέσθηκε το βράδυ της Πέμπτης 10 προς Παρασκευή 11 Αυγούστου, Ιερά Αγρυπνία υπό του Αιδεσιμολογιοτάτου π. Γεωργίου Χαρδαβέλλα, Ιερατικού Προϊσταμένου του Μητροπολιτικού Ναού Αγίου Νικολάου Γαστούνης, καθώς επίσης και του οικείου Εφημερίου Αιδεσιμοτάτου π. Νικολάου Κατσηδήμα.

Τον Θείον Λόγον ορθοτόμησε εποικοδομητικά επίσης ο π. Γεώργιος Χαρδαβέλλας, ο οποίος με σαφήνεια και γλαφυρότητα έκανε εκτεταμένες αναφορές στην Μεγάλη Δεσποτική Εορτή της Μεταμορφώσεως του Σωτήρου Χριστού, καθώς επίσης και στο εν λόγω θαύμα του Αγίου Σπυρίδωνος, όπου η Χάρις του Τριαδικού Θεού, επεσκίασε την Κέρκυρα, με τις πρεσβείες του Αγίου, ο οποίος από ταπεινός βοσκός προβάτων, έγινε άνθρωπος του Θεού, διότι ακολούθησε στην  επίγεια πορεία του, τον Χριστό, ενώ υπηρέτησε τον Θεό και τους ανθρώπους με πίστη και ταπείνωση, αναλώνοντας ολοκληρωτικά τον εαυτό του, στον πάσχοντα άνθρωπο.

Με την δέουσα ευλάβεια  οι Χριστιανοί της Ενορίας μας, αλλά και φιλέορτοι κάτοικοι του Πύργου, παρά τον αφόρητο καύσωνα, προσήλθαν μέσα στο πνευματικό και οικονομικό-πολιτικό “καταχείμωνο”  αυτού του θερμού καλοκαιριού, για να συνεορτάσουν το θαυμαστό και ένδοξο αυτό γεγονός, αλλά και να προσκυνήσουν την Ιερή Εικόνα του Αγίου Σπυρίδωνος, (η οποία αγιογραφήθηκε δια χειρός Θεοδώρου Χανψοπούλου εν έτει 1867), έτσι ώστε να λάβουν χάρη και δύναμη στον καθημερινό και επίπονο αγώνα τους, έχοντας ως πρότυπο και στάση ζωής, το καύχημα της Ορθοδοξίας τον Άγιο Σπυρίδωνα, αλλά και τους άλλους Αγίους και Μάρτυρες της Αγίας Εκκλησίας μας, οι οποίοι είναι οι γνήσιοι εκφραστές της Ορθοδοξίας σε κάθε εποχή, καθώς επίσης και το στράτευμα του Χριστού!

ΕΚ ΤΟΥ ΙΕΡΟΥ ΝΑΟΥ

Περισσότερα Νέα