Με λαμπρότητα ο εορτασμός της Κυριακής της Ορθοδοξίας στον Άγ. Σπυρίδωνα Πύργου
24 Ιουλίου - 17:08 Τοπικά
Αὕτη ἡ πίστις τῶν Ἀποστόλων, αὕτη ἡ πίστις τῶν Πατέρων, αὕτη ἡ πίστις
τῶν Ὀρθοδόξων, αὕτη ἡ πίστις τὴν Οἰκουμένην ἐστήριξεν…».
Ξεχωριστή και λαμπρή η Πρώτη Κυριακή των Νηστειών για την Ορθοδοξία και την Αγία μας Εκκλησία ανά τον κόσμο. Και αυτό διότι παρά το κατανυκτικό κλίμα της Αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστής, ποιούμε ανάμνηση του κορυφαίου εκείνου γεγονότος της Εκκλησιαστικής μας Ιστορίας, την θριαμβευτική νίκη της Ορθοδοξίας και την οριστική λήξη της μακράς περιόδου της Εικονομαχίας με την αναστήλωση των Ιερών Εικόνων, το οποίο συνέβη το 843 μ.Χ. στο Βυζάντιο, επί Πατριαρχίας Μεθοδίου του Ομολογητού, από την αυτοκράτειρα Θεοδώρα την Αυγούστα και τον υιόν της Μιχαήλ τον Γ΄.
Πριν από περίπου δώδεκα αιώνες και για μία μεγάλη χρονική περίοδο, αναστατώθηκε η Χριστιανοσύνη με το ζήτημα αυτής της φοβερής αιρέσεως των Εικονομάχων. Η Ορθόδοξη Εκκλησία εκείνη την περίοδο δοκιμάστηκε με διωγμούς και πολλά άλλα προβλήματα, που αντιμετώπισαν οι Χριστιανοί από τους κακοδόξους Εικονομάχους. Ο πρώτος που κήρυξε την Εικονομαχία, ήταν ο αυτοκράτορας Λέων ο Ίσαυρος και τελευταίος ο αυτοκράτορας Θεόφιλος, σύζυγος της αγίας Θεοδώρας της Αυγούστας. Η αυτοκράτειρα Θεοδώρα διεκήρυξε δημόσια ότι ασπαζόμαστε τις Ιερές Εικόνες, όχι λατρευτικά, ούτε ως Θεούς, αλλά ως εικόνες των αρχετύπων.
Στον Ιερό Ναό του Αγίου Σπυρίδωνος Πύργου, εν «πληθούση Εκκλησία», με περισσή ευλάβεια και κατάνυξη εορτάστηκε αυτό το μεγάλο και σημαντικό γεγονός για την Ορθοδοξία, όπου Ορθοδοξία σημαίνει η αληθινή πίστη και η αληθινή δοξολογία του Θεού. Η Ορθόδοξη πίστη μας είναι η πολύτιμη κληρονομιά των Πατέρων μας. Γι’ αυτό πρέπει να καυχώμαστε που είμαστε Έλληνες Ορθόδοξοι Χριστιανοί καθώς επίσης να θεωρούμε Ιερό καθήκον να φυλάττουμε και να υπερασπιζόμαστε την Ορθοδοξία μας.
Στο τέλος της Αναστάσιμης Θείας Λειτουργίας, σύμφωνα με το τυπικό της Αγίας μας Εκκλησίας και την αρμόζουσα Εκκλησιαστική τάξη και ευπρέπεια, πραγματοποιήθηκε η λιτάνευση των Ιερών Εικόνων πέριξ του Ιερού Ναού και αναγνώσθηκε το απόσπασμα από το Συνοδικό της Ορθοδοξίας.