Με μεγαλοπρέπεια και φέτος ο εορτασμός της Ζωοδόχου Πηγής στον Άγιο Αθανάσιο Πύργου (ΦΩΤΟ)

24 Ιουλίου - 17:06 Τοπικά

Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος, μέσα στο Αναστάσιμο και πανευφρόσυνο εορταστικό κλίμα της Πασχαλινής περιόδου, με ιδιαίτερη μεγαλοπρέπεια, καθώς επίσης την δέουσα ιεροπρέπεια και εκκλησιαστική τάξη στον ενοριακό Ιερό Ναό του Αγίου Αθανασίου Πύργου, μετά την λαμπροφόρο Ανάσταση του Κυρίου μας, η οποία είναι η καρδιά και το θεμέλιο της Ορθόδοξης Χριστιανικής Πίστεώς μας, εορτάστηκε η πρώτη και μεγάλη Θεομητορική εορτή του Πεντηκοσταρίου, αυτή της «Ζωοδόχου Πηγής».

Η εορτή αυτή προς τιμήν της Παναγίας μας, δεν έχει σχέση με την ζωή της Υπεραγίας Θεοτόκου όπως οι άλλες γνωστές Θεομητορικές εορτές, λόγου χάριν τα Eισόδια, ο Eυαγγελισμός και η  Kοίμησις της Θεοτόκου. H εορτή αυτή έχει σχέση με τις θαυμαστές επεμβάσεις της Παναγίας μας, προς σωτηρία δύστυχων και ταλαίπωρων ανθρώπων οι οποίοι την επικαλέσθηκαν με πίστη. H Zωοδόχος Πηγή μας υπενθυμίζει τα θαύματα, που έκανε η Παναγία στον Ιερό Ναό της Ζωοδόχου Πηγής στο «Μπαλουκλή», έξω από την δυτική πύλη της Σηλυβρίας, όπου υπήρχαν τα λεγόμενα “παλάτια των πηγών” στα οποία οι Βυζαντινοί Αυτοκράτορες παραθέριζαν την Άνοιξη, στον τόπο εκείνο που προκαλεί συγκίνηση και δέος σε κάθε Έλληνα. Aκόμη και σήμερα Tούρκοι και Tουρκάλες πηγαίνουν στην εκκλησία αυτή της Kωνσταντινουπόλεως, παίρνουν αγιασμένο νερό και θεραπεύονται. Σήμερα στην αυλή της Ζωοδόχου Πηγής βρίσκονται οι τάφοι των Οικουμενικών Πατριαρχών. Το δε αγίασμα βρίσκεται στον υπόγειο Ναό και αποτελείται από μαρμαρόκτιστη πηγή, το νερό της οποίας θεωρείται αγιασμένο. Από εδώ διαδόθηκε ο τύπος της Παναγίας Ζωοδόχου Πηγής σε όλο τον Ορθόδοξο Χριστιανικό κόσμο.

Την παραμονή της εορτής Πέμπτη της Διακαινησίμου στον Αναστάσιμο Πανηγυρικό Εσπερινό μετ΄ αρτοκλασιών και Θείου Κηρύγματος, χοροστάτησε ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Ωλένης κ.κ. Αθανάσιος, ο οποίος και πλαισιωνόταν από Ιερείς της πόλεως καθώς επίσης και τους εφημερίους του ως άνω Ιερού Ναού. Την κυριώνυμο ημέρα της εορτής, Παρασκευή της Διακαινησίμου, κατά την Αναστάσιμη Πανηγυρική Θεία Λειτουργία μετ’ αρτοκλασιών προεξείχε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ.κ. Γερμανός, ο οποίος κήρυξε τον Θείο Λόγο με τρόπο γλαφυρό, αναφερόμενος σε συναφή θέματα σχετικά με τα επίκαιρα γεγονότα της Αναστάσεως του Χριστού, του Πάσχα και της εορτής της Ζωοδόχου Πηγής, ενώ προέβη και στην χειροθεσία τριών νέων Αναγνωστών εκ της ενορίας.

Μετά την Αναστάσιμη Πανηγυρική Θεία Λειτουργία ακολούθησε πάνδημη η λιτάνευση της Ιερής Εικόνας στους κεντρικούς δρόμους του Πύργου, κάτω από τους υπέροχους ήχους της Φιλαρμονικής Πύργου «ΑΠΟΛΛΩΝ», υπό την διεύθυνση του Αρχιμουσικού κ. Ευστάθιου Θεοδόση, ενώ παρίσταντο μεταξύ άλλων ο Αντιπεριφερειάρχης Ηλείας κ. Γεώργιος Γεωργόπουλος, ο Αντιδήμαρχος Πύργου κ. Ανδρέας Σκαρτσιάρης, ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας του Δήμου Πύργου κ. Τάκης Αντωνακόπουλος, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ηλείας κ. Κώστας Νικολούτσος, ο εκπρόσωπος του Διοικητή της Σ.Ε.Τ.Η.Λ Πύργου, ο εκπρόσωπος της 117 Π.Μ. Ανδραβίδας, ο Αστυνομικός Διευθυντής Ηλείας κ. Κωνσταντίνος Στεφανόπουλος και ο Διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Πύργου κ. Ιωάννης Πετρούτσος, καθώς επίσης και πλήθος Χριστιανών.

Τιμώντας την μεγάλη αυτή Θεομητορική εορτή της «Ζωοδόχου Πηγής», η οποία είναι το μοναδικό μέσον σωτηρίας όλων μας και της οποίας η υπακοή στο θέλημα του Θεού την κατέστησε Μητέρα του Υιού και Λόγου του Θεού και συγχρόνως αέναο πηγή ευλογιών και χάριτος για το ανθρώπινο γένος, πλήθος φιλέορτων και ευλαβών Χριστιανών της Ηλειακής πρωτεύουσας κάθε ηλικίας, που ευλαβούνται την Μητέρα του Αναστάντος Χριστού, κατακλύζοντας τον περικαλλή αυτόν Ιερό Ναό, προσήλθαν το διήμερο των Θρησκευτικών αυτών εκδηλώσεων για να λάβουν την χάρη και την ευλογία της περίπιστης εικόνας της “Παναγίας της Οδηγήτριας” παρακολουθώντας τις ως άνω Ιερές ακολουθίες.

Οι εορταστικές εκδηλώσεις κορυφώθηκαν το απόγευμα της εορτής, με την τέλεση της Ιεράς Παρακλήσεως προ της Ιερής Εικόνας, υπέρ υγείας και Θείας βοηθείας των κατοίκων του Πύργου. Αξίζουν θερμά συγχαρητήρια στον Ιερατικό Προϊστάμενο Αιδεσιμολογιότατο π. Κωνσταντίνο Κοτσώνη και στους Αιδεσιμολογιοτάτους Εφημερίους π. Θεόδωρο χαμάλη και π. Άγγελο Ζέζα, καθώς επίσης και στα μέλη του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου, για την άρτια διοργάνωση της Ιερής αυτής Πανηγύρεως.

Πρεσβύτερος Νικόλαος Κατσηδήμας.

Περισσότερα Νέα