Με τηλεδιάσκεψη η συνεδρίαση του Σ.Ο.Π.Π υπό την προεδρία του Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε Ηλείας Β. Γιαννόπουλου

24 Ιουλίου - 16:24 Τοπικά

    Ο σχεδιασμός των δράσεων Πολιτικής Προστασίας για την αντιπλημμυρική περίοδο 2020-2021 απασχόλησε την συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας (ΣΟΠΠ) της Π.Ε Ηλείας, που πραγματοποιήθηκε χθες Δευτέρα 26 Οκτωβρίου 2020, με τηλεδιάσκεψη, υπό την προεδρία του Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε Ηλείας, Βασίλη Γιαννόπουλου.

   Στην έναρξη της συνεδρίασης, έγινε σύντομος απολογισμός της αντιπυρικής περιόδου 2020, για την οποία διατυπώθηκε η ομόφωνη αποδοχή τις επιτυχούς αντιμετώπισης των πυρκαγιών που εκδηλώθηκαν, ως αποτέλεσμα του άψογου συντονισμού και της συλλογικής προσπάθειας. «Η αντιπυρική περίοδος κλείνει με θετικό πρόσημο, καθώς οι πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν ήταν λίγες, οριοθετήθηκαν άμεσα και τέθηκαν αυθημερόν υπό έλεγχο. Κι αυτό έγινε χάρη στην άμεση αντίδραση και κινητοποίηση των Πυροσβεστικών δυνάμεων και του μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας της Π.Ε Ηλείας, σε συνδυασμό με την άριστη συνεργασία και επικοινωνία που είχαμε με όλη την ηγεσία του Πυροσβεστικού Σώματος, τους κ.κ Πετρούτσο, Ρουμελιώτη και Σολδάτο, όλους τους Αξιωματικούς, την Αστυνομία και τους Δημάρχους, τους οποίους και ευχαριστώ», σημείωσε ο κ. Γιαννόπουλος, κάνοντας ιδιαίτερη μνεία στην καθοριστικής σημασίας βοήθεια των προέδρων των Τ.Κ, των κατοίκων και εθελοντών σε κάθε περιοχή.

   Όσον αφορά τον σχεδιασμό και τις δράσεις Πολιτικής Προστασίας ενόψει της αντιπλημμυρικής περιόδου 2020-21, όπως τονίστηκε, ο Μεσογειακός Κυκλώνας «Ιανός», ήταν ένα «τεστ ετοιμότητας», στο οποίο η «βαθμολογία» ήταν υψηλή, για όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και τις συναρμόδιες υπηρεσίες. Στην εισαγωγική του τοποθέτηση, ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε Ηλείας κ. Γιαννόπουλος, σημείωσε μεταξύ άλλων: «Τα αποτελέσματα της κλιματικής αλλαγής είναι εμφανή. Η κατανομή και η συχνότητα των βροχοπτώσεων έχουν αλλάξει και όπως διαφαίνεται, πλέον, θα εκδηλώνονται με μικρότερη συχνότητα αλλά θα έχουν κατακλυσμιαία χαρακτηριστικά. Ο “Ιανός” είναι το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα, χωρίς ευτυχώς να δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στον νομό μας. Παρόλα αυτά, υπήρξε μέγιστη επιχειρησιακή ετοιμότητα και κινητοποίηση από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, σε ότι αφορά την αποφυγή πλημμυρικών φαινομένων. Σ’ αυτό, συνέβαλαν τα δυο μεγάλα έργα αντιπλημμυρικής θωράκισης που εκτελούνται αυτή την περίοδο από την Π.Ε Ηλείας καθώς και η ενεργοποίηση όλων των μηχανημάτων έργων, που παρενέβησαν σε σημεία που μας υποδείχθηκαν από τους Δήμους και την Πυροσβεστική Υπηρεσία», σημείωσε ο κ. Γιαννόπουλος. Επιπρόσθετα, γνωστοποίησε πως, ήδη, το Τμήμα Πολιτικής Προστασίας και η Διεύθυνση Τεχνικών Έργων της Π.Ε Ηλείας, έχουν προχωρήσει σε καταγραφή των σημείων (χειμμάρους, ρέματα, αποστραγγιστικές τάφρους) που εμφανίζουν υψηλή επικινδυνότητα, βάσει και των σχετικών αιτημάτων που έχουν υποβληθεί από τους  δήμους, και έχουν μπει σε προτεραιότητα βάσει αναγκαιότητας, για παρεμβάσεις. Οι όποιες ανάγκες θα επικαιροποιούνται βάσει των προγνώσεων σχετικά με την εκδήλωση επικίνδυνων καιρικών φαινομένων. «Είμαστε εδώ για να συνεχίσουμε την υπάρχουσα και απόλυτα επιβεβαιωμένη άριστη σχέση και συνεργασία, με όλους τους εμπλεκόμενους και συναρμόδιους φορείς και ενόψει χειμώνα», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Γιαννόπουλος.

   Επιπλέον, ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε Ηλείας, έκανε σύντομη αναφορά στο θέμα των μέτρων πρόληψης και προστασίας για την αποφυγή διασποράς του Covid – 19, για την εφαρμογή των οποίων, ως ελεγκτικοί μηχανισμοί, έχουν επιφορτιστεί, η Αστυνομία, η Πολιτική Προστασία και οι Υγειονομικές Υπηρεσίες τη Π.Ε Ηλείας. Τόνισε την ανάγκη ενημέρωσης ώστε να εμπεδωθεί στον απόλυτο βαθμό η ευθύνη όλων μας για πιστή τήρηση των μέτρων, ώστε να διαφυλαχθεί η καλή εικόνα που έχει μέχρι στιγμής ο νομός, ως αποτέλεσμα της κοινής προσπάθειας από φορείς και πολίτες.

   Ακολούθησαν οι τοποθετήσεις των αιρετών εκπροσώπων της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και των Δήμων, των Υπηρεσιακών παραγόντων, των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας σε επίπεδο Περιφέρειας και Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας, οι οποίες και επιβεβαίωσαν το καλό επίπεδο επιχειρησιακής ετοιμότητας ενόψει της νέας αντιπλημμυρικής περιόδου.

 

 

 

 

Περισσότερα Νέα