Με τον νέο Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων και αρμόδιο για θέματα ενέργειας συναντήθηκε η Δρ. Αυγερινοπούλου

24 Ιουλίου - 17:12 Τοπικά

Σειρά συναντήσεων πραγματοποίησε την Πέμπτη και την Παρασκευή η Δρ. Αυγερινοπούλου Διονυσία-Θεοδώρα, πρώην Βουλευτής Ν. Ηλείας, Ν.Δ., και Διευθύντρια του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Δικαίου, Επιστήμης και Τεχνολογίας κατά τη διάρκεια της επίσκεψής στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.

Η Δρ. Αυγερινοπούλου, η οποία ειδικεύεται, μεταξύ άλλων στις «πράσινες χρηματοδοτήσεις», δηλαδή στις χρηματοδοτήσεις για ενεργειακά και περιβαλλοντικά έργα και υπηρεσίες, καθώς και για έργα και υπηρεσίες τα οποία σχετίζονται με την αντιμετώπιση και την προσαρμογή στις κλιματικές αλλαγές, συναντήθηκε την Πέμπτη με τον νέο Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, κο Mc Dowell, ο οποίος είναι υπεύθυνος για το portfolio ενέργειας της Τράπεζας. Ο κος Andrew Mc Dowell ανέλαβε την Αντιπροεδρία, τον Σεπτέμβριο του 2016. Ο Αντικείμενο της συζήτησης υπήρξε η ανάγκη περαιτέρω επενδύσεων από τον Ευρωπαϊκό προϋπολογισμό της Τράπεζας, καθώς και από ιδιώτες επενδυτές, σε αυτούς τους τομείς, εν όψει και της ανάγκης να υλοποιηθούν το ταχύτερο και οι δεσμεύσεις για το Πρωτόκολλο των Παρισίων για τις κλιματικές αλλαγές.

Ακόμα συζητήθηκε η αύξηση των επενδύσεων σε αυτούς τους τομείς για την Ελλάδα, η οποία χρήζει μεγαλύτερης στήριξης λόγω της ανάγκης του να εξέλθει από τη κρίση το συντομότερο δυνατό, την ευαισθησία των οικοσυστημάτων και των αστικών συστημάτων της στις κλιματικές αλλαγές, αλλά και των ελλείψεων που έχει σε υποδομές σε θέματα περιβάλλοντος, καθώς και του μεγάλου δυναμικού της για να παράγει ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές. Η αύξηση των σχετικών επενδύσεων θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας, για μια ευρεία κλίματα εργαζομένων, ιδίως για τους νέους.

Ο κ. Mc Dowell δεσμεύτηκε να ανταποκριθεί θετικά σε πρόσκληση της Δρ. Αυγερινοπούλου να επισκεφτεί την Ελλάδα στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, ώστε να συζητήσουν περαιτέρω την πολιτική των επενδύσεων για την Ελλάδα στους ανωτέρω τομείς.

Στο περιθώριο της συνάντησης η Δρ. Αυγερινοπούλου πραγματοποίησε συναντήσεις με σειρά στελεχών της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων σε σχέση με το σύνολο των επενδύσεων στην χώρα μας, καθώς και για τα νέο-συσταθέντα «πράσινα ομόλογα» («green bonds»), τα οποία προορίζονται να αξιοποιηθούν για τη χρηματοδότηση υποδομών για το περιβάλλον και την ενέργεια. Τη Δευτέρα, 21 Νοεμβρίου, η Δρ. Αυγερινοπούλου θα συναντήσει στις Βρυξέλλες τους εκπροσώπους του του International Finance Corporation (IFC) της Παγκόσμιας Τράπεζας, το οποίο επιχορηγεί ιδιωτικά projects σε χώρες μεταξύ των οποίων προσφάτως και η Ελλάδα.

Περισσότερα Νέα