Με τον υπουργό Περ/λλοντος & Ενέργειας Κ. Χατζηδάκη επικοινώνησε ο βουλευτής Ηλείας της ΝΔ Κ.Τζαβάρας: Νομοθετική ρύθμιση για να μη χαθούν αγροτικές επιδοτήσεις

24 Ιουλίου - 16:31 Τοπικά

Την άρση του αδιεξόδου σχετικά με την εξαγορά των παρανόμως εκχερσωμένων εκτάσεων, μετά την πρόσφατη απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας, συζήτησε τηλεφωνικά με τον υπουργό Περιβάλλοντος & Ενέργειας, Κωστή Χατζηδάκη, ο βουλευτής Ηλείας της Νέας Δημοκρατίας και πρώην υπουργός Κώστας Τζαβάρας.

Ο Κώστας Τζαβάρας υπογράμμισε τη σοβαρότητα και την έκταση του προβλήματος στην Ηλεία, καθώς στις δασικές υπηρεσίες του νομού έχουν κατατεθεί περίπου 15.000 αιτήσεις εξαγοράς για εκτάσεις που υπερβαίνουν τα 300.000 στρέμματα, με συνέπεια οι καλλιεργητές του νομού να κινδυνεύουν με απώλεια αγροτικών επιδοτήσεων μετά την κύρωση των δασικών χαρτών. Ο Ηλείος βουλευτής τόνισε στον υπουργό ότι τον ερχόμενο Αύγουστο ολοκληρώνεται η προθεσμία υποβολής αιτήσεων εξαγοράς στα δασαρχεία και ήδη στις τάξεις των παραγωγών επικρατεί κλίμα ανησυχίας και αβεβαιότητας για το τι μέλλει γενέσθαι με τις εκτάσεις που καλλιεργούν εδώ και πολλές δεκαετίες.

Παράλληλα, του μετέφερε και τις απόψεις των στελεχών των δασικών υπηρεσιών της Ηλείας, σύμφωνα με τις οποίες ο γεωργικός χαρακτήρας των συγκεκριμένων εκτάσεων είναι μη αναστρέψιμος και πως η απόφαση του ΣτΕ δεν συμβαδίζει με την πραγματικότητα και τις ανάγκες της κοινωνίας, δυσκολεύοντας την ταχεία ολοκλήρωση της διαδικασίας της κύρωσης των δασικών χαρτών.

Για τον λόγο αυτό, επισήμανε την ανάγκη διευθέτησης του ζητήματος με νομοθετική ρύθμιση που θα ευθυγραμμίζεται με την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας και παράλληλα θα διασφαλίζει τη συνέχιση της καλλιέργειας  των εκτάσεων, καθώς και την απρόσκοπτη καταβολή των αγροτικών επιδοτήσεων.

Από την πλευρά του ο υπουργός ανέφερε ότι έχει πλήρη επίγνωση του προβλήματος και ότι έχει ήδη δρομολογήσει τη σύσταση ομάδας εργασίας που θα επεξεργαστεί τη σχετική νομοθετική ρύθμιση, αφού πρώτα λάβει την απόφαση του ΣτΕ καθαρογραμμένη.

Ο Κώστας Τζαβάρας σημείωσε πως θα πρέπει όλοι οι ενδιαφερόμενοι να καταθέσουν αίτηση εξαγοράς πριν από τη λήξη της σχετικής προθεσμίας, υπενθυμίζοντας την ευκαιρία που χάθηκε στην πρόσφατη αναθεώρηση του Συντάγματος, στην οποία ήταν ο γενικός εισηγητής της πλειοψηφίας.

«Δυστυχώς χάθηκε η ευκαιρία να προσαρμοστεί η διάταξη του άρθρου 24 του Συντάγματος στις πραγματικές ανάγκες προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος. Ο ΣΥΡΙΖΑ και η αντιπολίτευση αρνήθηκαν κάθε συζήτηση, με αποτέλεσμα σήμερα οι αγρότες να δέχονται τις δυσμενείς επιπτώσεις της πρόσφατης κρίσης του Συμβουλίου της Επικρατείας, που έκρινε αντισυνταγματικές τις διατάξεις για την εξαγορά των παρανόμως εκχερσωμένων εκτάσεων. Σε επικοινωνία που είχα με τον υπουργό Περιβάλλοντος  & Ενέργειας, κ. Χατζηδάκη, συζητήσαμε το πρόβλημα και μου μεταφέρθηκε η πρόθεση επίλυσής του με νομοθετική ρύθμιση που θα προστατέψει τους παραγωγούς της Ηλείας, σε σχέση πάντα με όσα προβλέπει η απόφαση του ΣτΕ», δήλωσε.

Περισσότερα Νέα