-Με τους κατοίκους του Γουμέρου και της Δίβρης συζήτησε ο Ηλείος οικονομολόγος Ν. Καλάκος: «Να στηρίξουμε τους συμπολίτες μας στα ορεινά της Ηλείας»

24 Ιουλίου - 19:26 Τοπικά

Την ευκαιρία συζητήσει τα προβλήματα των ορεινών και ημιορεινών περιοχών με τους κατοίκους του Γουμέρου και της Δίβρης είχε το τελευταίο διήμερο ο Ηλείος οικονομολόγος και τέως Γενικός Διευθυντής Επικουρικής Ασφάλισης & Εφάπαξ Παροχών, Νίκος Καλάκος, τονίζοντας ότι τα δημογραφικά στοιχεία της απογραφής του 2021 αποτυπώνουν τάσεις εγκατάλειψης από τον πληθυσμό.

Ο Νίκος Καλάκος άκουσε και κατέγραψε όσα ταλανίζουν τους κατοίκους και τους επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται στα ορεινά και τόνισε πως θα πρέπει να εκπονηθεί ένα ειδικό σχέδιο στήριξης και ενίσχυσης αυτών των περιοχών για να μην ερημώσουν εντελώς τα επόμενα χρόνια, με τη βελτίωση της προσβασιμότητας και των βασικών υποδομών, με έργα που θα αντιμετωπίζουν τις επιπτώσεις των ακραίων καιρικών και φυσικών φαινομένων (καθιζήσεις, κατολισθήσεις κλπ) και με τη θέσπιση ισχυρών κινήτρων εγκατάστασης και παραμονής.

Ο Ηλείος οικονομολόγος συζήτησε με τους κατοίκους και για τον ενδεχόμενο κίνδυνο πυρκαγιάς, δίνοντας έμφαση στα έργα και τις δράσεις πρόληψης, επισημαίνοντας ότι το φετινό καλοκαίρι απαιτεί εγρήγορση και προσοχή. Παράλληλα, υπογράμμισε πως θα πρέπει να στηριχθούν αποτελεσματικά οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι που ζουν στην περιοχή, προκειμένου να συνεχίσουν να καλλιεργούν και να παράγουν, σημειώνοντας ότι θα πρέπει να εξεταστεί και η υιοθέτηση πρόσθετων φορολογικών και ασφαλιστικών μέτρων που θα τους ενισχύουν αποτελεσματικά.

«Οι ορεινές περιοχές ιστορικά αποτέλεσαν εστίες ελευθερίας, διαφύλαξης της εθνικής συνείδησης και της ιστορικής και θρησκευτικής μας κληρονομιάς. Για αυτόν τον λόγο πρέπει να στηρίξουμε επαρκώς τους συμπολίτες μας που ζουν σε αυτές τις περιοχές και να αποτρέψουμε την εγκατάλειψη και τη δημογραφική συρρίκνωση. Χρειάζονται έργα και δράσεις που θα βελτιώνουν την καθημερινότητά τους, ιδιαίτερα στον τομέα των υποδομών και των μεταφορών, ενώ θα πρέπει να εξεταστεί και η θέσπιση οικονομικών κινήτρων, όπως π.χ. στοχευμένες φοροελαφρύνσεις ή χορήγηση ειδικών επιδομάτων για όσους ζουν και εργάζονται μόνιμα στην ορεινή ζώνη», δήλωσε ο Νίκος Καλάκος.

Περισσότερα Νέα