Μεγάλη άσκηση για σεισμό και απεγκλωβισμό πολιτών και μαθητών στον Πύργο (ΦΩΤΟ)

24 Ιουλίου - 17:11 Τοπικά

“Λαχτάρισαν” οι πολίτες του Πύργου το πρωί της Τρίτης όταν στις 9:30 περίπου το πρωί Πυροσβεστικά οχήματα, μπουλντόζες και ασθενοφόρα έκαναν την εμφάνισή τους στο κέντρο της Πόλης και συγκεκριμένα έξω από το Πολύκεντρο.

Γρήγορα όμως αντιλήφθηκαν ότι πρόκειται για άσκηση που είχε οργανώσει η Πολιτική Προστασία και εσκεμμένα δεν είχε δημοσιοποιηθεί οτι θα γίνει για να είναι όσο το δυνατόν πιο ρεαλιστική.

Εντυπωσιακές εικόνες κατέγραφηκαν  από διασώσεις εγκλωβισμένων μέσα από ερείπια από τους Πυροσβέστες και  εθελοντικών ομάδων που έλαβαν μέρος στην άσκηση.

Σύμφωνα με το σενάριο, προκλήθηκε δυνατός σεισμός με αποτέλεσμα να υπάρξει κατάρρευση του Πολύκεντρου μέσα στο οποίο υπήρχαν εγκλωβισμένα άτομα ενώ απο αστοχία υλικού ξέσπασε πυρκαγιά στο κτίριο της πρώην Αχαϊκής Τράπεζας. Παράλληλα υπήρξε εγκλωβισμός 3 μαθητών στο δεύτερο Γυμνάσιο Πύργου.

Για τον απεγκλωβισμό των τραυματιών χρησιμοποιήθηκε κλιμακοφόρο όχημα της Πυροσβεστικής ενώ ομάδες του Ερυθρού Σταυρού προσέφερε τις πρώτες βοήθειες έως ότου τα ασθενοφόρα παραλάβουν τους τραυματίες.

Γαβρίλης Λιατσής Δήμαρχος Πύργου:

” Η σημερινή ταλαιπωρία υπό βροχή έγινε για να υπενθυμίσουμε σε όλους , χωρίς να θέλουμε να δημιουργήσουμε ανησυχία, οτι το ενδεχόμενο μιας φυσικής καταστροφής που έχει σχέση με σεισμούς είναι ένα σενάριο που μπορεί να συμβεί ανα πάσα στιγμή. Οι εμπειρίες του 1993 είναι καταγεγραμμένες πολύ καλά στη μνήμη των μεγαλύτερων, λειτουργούν ακόμα σαν εμπειρία που μπορούν να γίνουν ασπίδα προστασίας για ότι κακό μπορεί να συμβεί. Συγχαρητήρια στην Πυροσβεστική Υπηρεσία, στον Ερυθρό Σταυρό , την Αστυνομία, την Πολιτική Προστασία καθώς και στον Δ/ντή και τους μαθητές του 2ου Γυμνασίου. Επειδή η άσκηση έχει και αρνητικά, το αρνητικό είναι οτι κάποιοι συμπολίτες μας δεν πειθαρχούν σε εκείνα που οι στιγμές απαιτούν. Αυτή η απειθαρχία στην περιπτωση σεισμού ισοδυναμεί με θάνατο.”

Στην άσκηση έλαβαν μέρος η Πολιτική Προστασία, η Πυροσβεστική, η Αστυνομία, το ΕΚΑΒ, ο Ερυθρός Σταυρός, οι Τεχνικές Υπηρεσίες, το 2ο Γυμνάσιο Πύργου  και εθελοντές

Περισσότερα Νέα