Μεγάλη πυρκαγιά, εκκενώσεις οικισμών και τραυματισμούς στο σενάριο της μεγάλης πυροσβεστικής άσκησης στο Λάλα (ΦΩΤΟ)

24 Ιουλίου - 17:17 Τοπικά

Ξεκίνησε χθες και ολοκληρώνεται σήμερα η μεγάλη Πανευρωπαϊκή άσκηση του Πυροσβεστικού Σώματος, που πραγματοποιείται στην Ηλεία.

Η άσκηση πραγματοποιείται στην περιοχή του Λάλα και ξεκίνησε μετά την ολοκλήρωση της διεθνούς διημερίδας για της πυρκαγίες, κατά την οποία εξήχθησαν σημαντικά συμπεράσματα, αναλύθηκαν διεθνείς πρακτικές και εξετάστηκε διεξοδικά τι συνέβη στις μεγάλες πυρκαγιές του 2007.

Το σενάριο της άσκησης περιλάμβανε την χθεσινή πρώτη μέρα διαδοχικά περιστατικά πυρκαγιών στην ευρύτερη περιοχή του Λάλα. Συνεδρίασε το Συντονιστικό τοπικό όργανο στο πρώην δημαρχείο του Λάλα με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκομένων φορέων και κινητοποιήθηκε η πολιτική προστασία του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας. Στήθηκε μικρός καταυλισμός στο προαύλιο του Γυμνασίου του Λάλα από τον Ερυθρό Σταυρό.

Στη σημερινή δεύτερη μέρα της άσκησης το σενάριο περιλαμβάνει επιδείνωση των καιρικών συνθηκών με αναζοπυρώσεις και επέκταση της φωτιάς προς τον συνοικισμό Πόθου, ο οποίος θα κινδυνεύσει. Οι εμπλεκόμενες δυνάμεις με τη συνδρομή εθελοντικών ομάδων διάσωσης θα εκκενώσουν το χωριό. Παράλληλα θα υπάρξουν τραυματισμοί πυροσβεστών και πολιτών, οι οποίοι θα αντιμετωπιστούν.

Την άσκηση παρακολουθούν από γειτονικό ύψωμα Έλληνες και  ξένοι εμπειρογνώμονες, ο Υπαρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος Αντιστράτηγος Γιάννης Καρατζιάς, ο Συντονιστής Επιχειρήσεων Δυτικής Ελλάδας, Πελοποννήσου και Ιονίου Υποστράτηγος Νίκος Νικολακόπουλος, πυροσβέστες και άλλοι φορείς την εξέλιξη της άσκησης. Εκεί είναι σταθμευμένο και το κινητό επιχειρησιακό κέντρο του Πυροσβεστικού Σώματος, ένα πλήρως εξοπλισμένο σύγχρονο λεωφορείο το οποίο περιλαμβάνει σύγχρονα συστήματα και υπολογιστές, καθώς επίσης και μεγάλο μετεωρολογικό σταθμό ώστε να λαμβάνει δεδομένα σε πραγματικό χρόνο.

Περισσότερα Νέα