Μενάλαος Παπασωτηρίου: Η Ηλεία έρμαιο των καιρικών συνθηκών, ενώ η κυβέρνηση αδιαφορεί προκλητικά

24 Ιουλίου - 17:12 Τοπικά

Άρθρο του Μενέλαου Παπασωτηρίου

Ο νομός μος μας το τελευταίο διάστημα επλήγη από θεομηνίες. Οι καταστροφές που προκάλεσαν τα έντονα καιρικά φαινομένα είναι τεράστιες. Ζημιές υπήρξαν σε αστικές και αγροτικές περιοχές. Πλημμύρισαν σπίτια και καλλιεργήσιμες εκτάσεις. Επίσης, στάβλοι και αγροτικές αποθήκες. Οι αγρότες μας και οι κτηνοτρόφοι απώλεσαν για μια ακόμη μια φορά μέρος του ήδη πενιχρού εισοδήματός τους. Το κακό είναι ότι η ασκούμενη από την κυβέρνηση πολιτική δεν αντισταθμίζει  ούτε κατ’ ελάχιστον τις ζημιές που υφίστανται.  Σε πολλές περιπτώσεις πλημμύρισαν τα αποστραγγιστικά αυλάκια αφού ήταν αδύνατο να απορροφήσουν τον  μεγάλο όγκο των υδάτων. Μπροστά σε αυτή την κατάσταση η   Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας μένει αδρανής.   Δεν μεριμνά για τον καθαρισμό των κεντρικών τάφρων όπου εκεί καταλήγουν τα αποστραγγιστικά αυλάκια των ΤΟΕΒ και του ΓΟΕΒ.
Ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας έχει ευθύνες  τις οποίες όμως αποποιείται. Τηρεί στάση «γιες μεν»  προς τον κ. Κατσιφάρα, που πολιτεύεται με το δόγμα «Δυτική Ελλάδα είναι μόνο η Πάτρα».
Η Π.Δ.Ε. εδώ και καιρό όφειλε να έχει υλοποιήσει  συγκεκριμένα έργα που αν είχαν γίνει οι ζημιές από την κακοκαιρία θα ήταν πολύ μικρότερες.  Επιβεβαιώνεται για άλλη μια φορά αυτό που λέγεται από πολλούς εδώ και δεκαετίες ότι η Ηλεία είναι  ξεχασμένη, εγκαταλελειμμένη σε όλους τους τομείς και κανείς εκ των τοπικών παραγόντων δεν διεκδικεί από την κεντρική εξουσία είτε αυτή βρίκεται στην Πάτρα είτε στην Αθήνα, αυτά που δικαιούται ο νομός μας. Σε σχέση με τις τελευταίες καταστροφές από πλημμύρες, σημνειώνουμε ενεικτικά ότι τίποτα δεν έχει γίνει για τον καθαρισμό του ποταμού Ιάρδανου  και της τάφρου 8. Δεν υπάρχει   τεχνική μελέτη που η εφαρμογή της θα έδινε λύση σε πολλά προβλήματα μεταξύ των οποίων είναι και ο κίνδυνος πλημμυρισμού του νοσοκομείου, πράγμα που ζήσαμε πριν από μερικά χρόνια. Ένα ερώτημα, επίσης, είναι τι γίνεται με τα παρόχθια του Αλφειού, από τα Άσπρα Σπίτια μέχρι τα Καλυβάκια και το Φλόκα;     Χρήματα δόθηκαν για αντιπλημμυρικά έργα μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές του 2007,  τόσο στην τότε νομαρχία όσο και σε δήμους. Το πώς διαχειρίστηκαν τα χρήματα αυτά είναι μία ιστορία που θα πρέπει να διερευνηθεί. Όλοι μας καταλαβαίνουμε ότι έχει γίνει μεγάλη σπατάλη.  Η ΠΔΕ έχει προκηρύξει διαγωνισμό  για  την κατασκευή  αντιπλημμυρικών έργων. Ακόμα όμως περιμένουμε να τα δούμε να υλοποιούνται. Κάποιες παρεμβάσεις που έχουν ήδη γίνει είναι βέβαιο ότι δεν αρκούν. Πολλά είναι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν με κάθε ξέσπασμα της κακοκαιρίας και οι πολίτες της βόρειας Ηλείας. Βάρδα, Λεχαινά, Γαστούνη, Βαρθολομιό πλήττονται σοβαρά.  Οι αρχές, εθνικές και τοπικές έχουν χρέος να τους προστατέψουν.

Περισσότερα Νέα