Μέτρα αστραπής για την επανεκκίνηση της κρουαζιέρας

24 Ιουλίου - 16:31 Τοπικά

Του Αγγέλου Σπ. Αγγελόπουλου

ΙΔΡΥΤΗ και ΕΠΙΤΙΜΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ

ΤΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ

ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΗΛΕΙΑΣ

 

 ΠΡΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ                                                                            Πύργος 11-06-2020

κο ΓΙΑΝΝΗ ΠΛΑΚΙΩΤΑΚΗ

Κύριε Υπουργέ

–      Προβληματισμό, ανησυχία, απογοήτευση στον κρίσιμο τομέα της κρουαζιέρας, εκπέμπουν οι επιδόσεις και στη χώρα μας λόγω του ιού COVID-19.

–      Τα μεγάλα παγκόσμια οικονομικά κέντρα αξιολογώντας τα κόστη των μεγαλυτέρων εταιρειών κρουαζιέρας, Royal Caribbean, TUI, Tui Cruises, Carnival, MSC Cruises, Celestyal Cruises, GPH λόγω ακινητοποίησης των πλοίων τους φθάνουν μέχρι τα 800 εκατομμύρια δολάρια το μήνα περίπου.

–      Η καταστροφή των εταιρειών κρουαζιερόπλοιων παγκοσμίως είναι πολύ μεγάλη έως απροσδιόριστη.

–      Είναι βέβαιο όμως ότι η ανάκαμψη θα έλθει μετά την εξάλειψη της πανδημίας, σιγά σιγά και σε βάθος χρόνου, σε όλο τον κόσμο.

Οι εταιρείες προγραμματίζουν την επανέναρξη των ταξιδίων των πλοίων τους από τα μέσα Ιουλίου 2020.

Η Ελλάδα διεθνώς έχει ένα συγκριτικό πλεονέκτημα για την απορρόφηση σοβαρού τουριστικού προϊόντος που ήθελε προκύψει μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων.

– Ο τρόπος αντιμετώπισης της πανδημίας από την χώρα μας που σχεδόν το σύνολο του ξένου τύπου προβάλει τα επιτυχή αποτελέσματα αντιμετώπισης, μας θέτει σε σοβαρό ανταγωνιστή έναντι όλων των χωρών.

Σημεία Ειδικού ενδιαφέροντος προκαλούν Ακρόπολη, Κνωσσός, Δελφοί, Αρχαία Ολυμπία, Ρόδος, Μετέωρα, Μυστράς κ.λπ.

–   Η χώρα μας έχει ένα ακόμη πλεονέκτημα, να προγραμματίζει 4 έως 6 ημέρες κρουαζιέρων μόνο σε ελληνικούς προορισμούς, κάτι που δεν μπορούν να κάνουν οι γειτονικές χώρες.

–   Υπάρχει έντονο ενδιαφέρον κατ’ αρχήν βέβαια συγκρατημένα, για τα περιφερειακά ελληνικά λιμάνια που μας αφορά στην Ηλεία.

–   Αυτά είναι: Σαντορίνη , Κέρκυρα, Μύκονος, Κατάκολο, Ρόδος, Ηράκλειο, Κεφαλλονιά-Ιθάκη, Πάτμος κ.λπ.

–   Το σημαντικο είναι ότι η χώρα πρέπει να μπορέσει να ανταποκριθεί στην παροχή υπηρεσιών άμεσα και να συνεχίσει να είναι μπροστά από τις εξελίξεις, ανακοινώνοντας μέτρα από πλευράς των λιμανιών /προορισμών για την προστασία και διαφύλαξη της υγείας των επισκεπτών.

–   Επίσης πρέπει να ενδιαφερθούν οι υπεύθυνοι να ανακοινωθούν και από την πλευρά των εταιρειών κανόνες λειτουργίας των πλοίων.

–   Πρέπει πάσει θυσία να λάβουμε ένα κομμάτι τουριστικού προϊόντος τη στιγμή που η χώρα μας είναι στον παγκόσμιο σχεδιασμό των εταιρειών κρουαζιέρας.

–   Η χώρα μας καλείται να εκμεταλλευτεί και να αξιοποιήσει όλα τα ανωτέρω θετικά γεγονότα για την επόμενη μέρα, όταν ανοίξουν ξανά οι αγορές και θα υπάρχει δυνατότητα ασφαλών μετακινήσεων και ταξιδίων.

–   Πολύ σωστά ο Δήμαρχος Πύργου και Πρόεδρος του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου κος Τάκης Αντωνακόπουλος σε τηλεδιάσκεψη με την Ένωση Εφοπλιστών Κρουαζιεροπλοίων  και φορέων Ναυτιλίας δήλωσε θετικός σε αγκυροβόλια στο Κατάκολο.

Αρκεί να ληφθούν σοβαρά και συντονισμένα μέτρα μετά από συνεννοήσεις με τους αρμόδιους φορείς για να συνταχθούν τα πρωτόκολλα για τη διασφάλιση της υγείας, των τουριστών, του προσωπικού των κρουαζιερόπλοιων και των συναλλασσομένων μαζί τους πολιτών.

Οι φορείς διοίκησης, χρήσης και εκμετάλλευσης των λιμένων, δηλαδή η Λιμενική Πολιτική πρέπει αστραπιαίως να προχωρήσει σε συνεργασία με τις κεντρικές υπηρεσίες , και τις τοπικές Λιμενικές αρχές, στη σύνταξη επιχειρησιακών σχεδίων δράσεων και αντιμετώπισης των εξελίξεων προτού να είναι αργά.

 

–   Η Αρχαία Ολυμπία είναι εδώ και περιμένει.

Το Κατάκολο και η Κυλλήνη είναι εδώ και περιμένουν.

Η Ηλεία και η ευρύτερη περιοχή της είναι εδώ και περιμένουν. 

   Μετά τιμής

     Άγγελος Σπ. Αγγελόπουλος

Περισσότερα Νέα