Μιχάλης Κατρίνης: «Ανάγκη de minimis αποζημίωσης των καστανοπαραγωγών Ηλείας, λόγω ‘’φαιάς σήψης’’»

24 Ιουλίου - 19:17 Τοπικά

Σε ερώτηση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων Γεώργιο Γεωργαντά προχώρησε ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής Μιχάλης Κατρίνης, σε σχέση με την ανάγκη de minimis αποζημίωσης των Ηλείων καστανοπαραγωγών, εξαιτίας του νέου παθογόνου της «φαιάς σήψης» που απειλεί τις καλλιέργειές τους.

Όπως επισημαίνεται στην ερώτηση, η «φαιά σήψη», μετά τη «σφήκα της καστανιάς» και του «έλκους», μετρά δύο περίπου χρόνια παρουσίας στην περιοχή της Ηλείας και απασχολεί ιδιαίτερα τους δεκάδες παραγωγούς που δραστηριοποιούνται είτε στα περίπου -βάσει νόμου- 750 καλλιεργούμενα στρέμματα, είτε στις ελεύθερες καλλιέργειες των περιοχών του οροπεδίου Φολόης (Φολόη, Κούμανι, Αχλαδινή, Μηλιές).

Σημειώνεται, επιπλέον, πως η νέα ασθένεια απειλεί και τις περίπου 100.000 νέες καστανιές που φυτεύτηκαν τα τελευταία χρόνια και προστέθηκαν στις προϋπάρχουσες 50.000, δεδομένου ότι η παραγωγή κάστανου στην περιοχή παρουσίασε αυξημένο ενδιαφέρον τόσο για τους έλληνες εμπόρους, όσο και για αυτούς των ξένων αγορών, αποτελώντας έναν πολύ σημαντικό οικονομικό πόρο για το δασόβιο και παραδασόβιο πληθυσμό της περιοχής.

Ωστόσο, όπως επισημαίνουν οι Ηλείοι καστανοπαραγωγοί, οι μέχρι πρότινος δυναμικές, όσο και εξωστρεφείς καλλιέργειές τους δεν είναι πλέον  βιώσιμες – με πολλούς από αυτούς να προσανατολίζονται ακόμη και στην εγκατάλειψή τους – καθώς μεγάλο ποσοστό της παραγωγής καθίσταται μη εμπορεύσιμο λόγω της «φαιάς σήψης», ενώ θα πρέπει να σημειωθεί πως ο ΕΛΓΑ δεν αποζημιώνει τους παραγωγούς για το εν λόγω παθογόνο.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο Μιχάλης Κατρίνης ρωτά τον αρμόδιο υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης:

  1. Αν οι υπηρεσίες του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων έχουν διερευνήσει σε βάθος τα αίτια εμφάνισης της «φαιάς σήψης», καθώς και αν έχουν αναπτυχθεί κατάλληλα πρωτόκολλα αντιμετώπισής της με τη συνεργασία της επιστημονικής κοινότητας, προκειμένου να προστατευτούν οι καστανοκαλλιέργειες της χώρας από την συγκεκριμένη ασθένεια;

  1. Αν προσανατολίζεται στη de minimis ενίσχυση των καστανοπραγωγών γενικότερα,  συμπεριλαμβανομένων των καστανοπαραγωγών της Ηλείας, ώστε να υπάρξει πλήρης αναπλήρωση του απολεσθέντος εισοδήματός τους, λόγω της μειωμένης – και φέτος – παραγωγής, ιδιαίτερα σε μια περίοδο που τα κόστη της οδηγούν πολλούς από αυτούς σε σκέψεις για εγκατάλειψη του πρωτογενούς τομέα;

 

Περισσότερα Νέα