Μιχάλης Κατρίνης: Άπραγη η κυβέρνηση και στο ζήτημα των παράνομων ελληνοποιήσεων γάλακτος

24 Ιουλίου - 19:13 Τοπικά

Σε ερώτηση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων,  κ. Γ. Γεωργαντά προχώρησε ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής Μιχάλης Κατρίνης μαζί με όλους τους συναδέλφους του, σε σχέση με την ανάγκη ψηφιοποίησης των διαδικασιών στη διακίνηση του γάλακτος, προκειμένου να παταχθεί η νοθεία του προϊόντος από τις παράνομες ελληνοποιήσεις.

Όπως επισημαίνει ο Ηλείος βουλευτής στην ερώτησή του, το γάλα που προέρχεται από παράνομες ελληνοποιήσεις, καταλαμβάνει ένα σημαντικό μερίδιο της αγοράς και αποτελεί ένα από τα πολλά προβλήματα που ταλαιπωρούν τόσο τους κτηνοτρόφους της Ηλείας, όσο και τους συναδέλφους τους σε ολόκληρη την επικράτεια.

Όχι τυχαία, ο περιορισμός των νοθεύσεων και των ελληνοποιήσεων, οι οποίες θέτουν σε μεγάλο κίνδυνο τη βιωσιμότητα της ελληνικής κτηνοτροφίας, αποτελεί πάγιο αίτημα όλων των κτηνοτρόφων και των κτηνοτροφικών συλλογικών οργανώσεων της χώρας, όπως ο Σύνδεσμος Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ), η Πανελλήνια Ένωση Κτηνοτρόφων (ΠΕΚ) και άλλοι φορείς.

Με επανειλημμένες, μάλιστα, επιστολές τους οι κτηνοτροφικές οργανώσεις καλούν την κυβέρνηση και τον αρμόδιο Υπουργό, να προχωρήσουν άμεσα στην γενικευμένη λειτουργία της εφαρμογής «ΆΡΤΕΜΙΣ», η οποία λειτούργησε εξαιρετικά επιτυχημένα, σε πιλοτικό επίπεδο, για δύο χρόνια στη Θεσσαλία, αποτρέποντας σε μεγάλο βαθμό τη νοθεία και τις παράνομες ελληνοποιήσεις.

Επιπλέον, υπενθυμίζεται ότι η λειτουργία της εφαρμογής έχει πλέον σταματήσει, παρά τις κατά καιρούς σχετικές εξαγγελίες τόσο του Πρωθυπουργού, όσο και της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και, μέχρι σήμερα, καµία ενέργεια δεν έχει γίνει, προκειμένου να ολοκληρωθεί το σύστημα, επ’ ωφελεία της ελληνικής κτηνοτροφίας.

Σε αυτό το πλαίσιο και δεδομένου ότι το σύνολο των κτηνοτροφικών οργανώσεων εκφράζουν την δυσαρέσκειά τους, όσο και τη δικαιολογημένη αγανάκτησή τους, εξαιτίας της κυβερνητικής ολιγωρίας, ο Μιχάλης Κατρίνης ρωτά τον αρμόδιο Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης:

  • Ø Πως σκοπεύει να αντιμετωπίσει το κρίσιμο, για την ελληνική κτηνοτροφία, ζήτημα της πάταξης των ελληνοποιήσεων και της νοθείας στο γάλα;

  • Ø Καθώς και αν προτίθεται να προχωρήσει στην άμεση και πλήρη λειτουργία του συστήματος «ΆΡΤΕΜΙΣ 2.0», προκειμένου να υπάρξει ένα αξιόπιστο σύστημα ιχνηλάτησης του γάλακτος και να σταματήσουν οι νοθείες, όπως προτείνουν οι κτηνοτροφικοί φορείς της χώρας;

Περισσότερα Νέα