Μιχάλης Κατρίνης: Εδώ και τώρα αποφάσεις για άμεση ρευστότητα στις επιχειρήσεις

24 Ιουλίου - 16:33 Τοπικά

Ο τομεάρχης Ανάπτυξης και Επενδύσεων του Κινήματος Αλλαγής  Μιχάλης Κατρίνης δήλωσε:

«Αρκετές επιχειρήσεις άνοιξαν και άλλες συνέχισαν να λειτουργούν σε συνθήκες αβεβαιότητας. Οι επαγγελματίες αγωνιούν και χρειάζονται άμεση ρευστότητα με ευνοϊκούς όρους από τις τράπεζες, στήριξη θέσεων εργασίας για το μεταβατικό διάστημα με επιδότηση μισθού από κοινοτικούς πόρους και φορολογικές ελαφρύνσεις μόνιμου χαρακτήρα από την κυβέρνηση. Επαγγελματίες και επιχειρήσεις διαπιστώνουν ότι η επιστρεπτέα προκαταβολή δεν έχει φτάσει στους δικαιούχους 35 ημέρες μετά την ψήφισή της. Απορούν με την απροθυμία της κυβέρνησης να μειώσει την προκαταβολή φόρου για το 2020, αλλά και τη φορολογία στις επιχειρήσεις, αγωνιούν για ενίσχυση από κοινοτικούς πόρους, ώστε να διατηρήσουν τις θέσεις εργασίας και συναντούν ανελαστικά εμπόδια στην προσπάθειά τους να δανειστούν από τις τράπεζες.

Η κυβέρνηση εξήγγειλε πολλές φορές ρευστότητα 16 δις για τις επιχειρήσεις με δανεισμό από τις τράπεζες, μέσω της Αναπτυξιακής Τράπεζας και διάφορων χρηματοδοτικών εργαλείων. Μόλις χθες ο κ. Μητσοτάκης διαπίστωσε ότι οι περισσότεροι επαγγελματίες δεν έχουν πρόσβαση στο δανεισμό που εγγυάται το ελληνικό δημόσιο, αφού οι τράπεζες ζητούν δεκάδες δικαιολογητικά, αλλά και εμπράγματες εξασφαλίσεις (ακόμα και υποθήκη πρώτης κατοικίας!) για να δώσουν δάνεια εγγυημένα σε μεγάλο ποσοστό από το κράτος. Επιβάλλουν για το δανεισμό στις επιχειρήσεις προϋποθέσεις που δε ζητάει καν το ελληνικό δημόσιο για τη χορήγηση επιστρεπτέας προκαταβολής στις ίδιες επιχειρήσεις (φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα)! Παρόλα αυτά κάποιες επιχειρήσεις φαίνεται ότι ήταν «πιο έτοιμες» για τις εξαγγελίες της κυβέρνησης, αφού την ίδια στιγμή που η μεγάλη πλειοψηφία των επιχειρήσεων αποκλείεται, το υπουργείο Ανάπτυξης φέρεται να κλειδώνει το ΤΕΠΙΧ ΙΙ λόγω υπερδέσμευσης του διαθέσιμου ποσού!

Το Κίνημα Αλλαγής ζητάει διευκόλυνση των επαγγελματιών και των επιχειρήσεων στην πρόσβαση στον τραπεζικό δανεισμό, με όρους βιωσιμότητας και όχι μόνο ενημερότητας, επίσπευση καταβολής της επιστρεπτέας προκαταβολής, επιδότηση των θέσεων εργασίας με 40% για ένα εξάμηνο και μείωση προκαταβολής φόρου στο 50% για το 2020, με πλήρη απαλλαγή για τους πληττόμενους κλάδους.

Περισσότερα Νέα