Μιχάλης Κατρίνης, Κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ: ‘’Το ΠΑΣΟΚ επέστρεψε για να δώσει ελπίδα και προοπτική στους πολίτες.’’

24 Ιουλίου - 13:47 Τοπικά

‘’ Το αφήγημα της κυβέρνησης περί ισχυρής οικονομίας θα δοκιμαστεί στη σφαίρα της πραγματικότητας και όχι της επικοινωνίας ΄΄ τόνισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ κ.Μιχάλης Κατρίνης, μιλώντας στη Βουλή κατά τη συζήτηση των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης.

Αναρωτήθηκε μάλιστα πόσο ισχυρή είναι μια οικονομία με αυτό το υπέρογκο κρατικό χρέος, τις απλήρωτες εγγυήσεις, το μεγάλο έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών που αρχίζει και μοιάζει με αυτό προ της χρεοκοπίας, αλλά και τα ληξιπρόθεσμα χρέη του δημοσίου που αυξάνονται.

Πόσο ισχυρή είναι μια οικονομία με ένα ιδιωτικό χρέος 270 δισεκατομμυρίων ευρώ που απειλεί την οικονομική και κοινωνική συνοχή.

Τόνισε ότι η κυβέρνηση έχει εναποθέσει τις ελπίδες της στο Ταμείο Ανάκαμψης, με τη διαφορά ότι το 50% των δανείων του Ταμείου Ανάκαμψης έχει καταλήξει σε μόλις 136 μεγάλες επιχειρήσεις, με τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις να είναι εντελώς αποκλεισμένες.

Αναφερόμενος στην εξαγγελία του κ.Μητσοτάκη για την κοστολόγηση των προγραμμάτων των κομμάτων από ανεξάρτητο φορέα, τόνισε ότι αν αυτό είχε ισχύσει στις πρόσφατες εκλογές, τότε το πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας θα είχε ήδη αξιολογηθεί ως ανεφάρμοστο.

Και αυτό γιατί η Νέα Δημοκρατία υποσχέθηκε  αύξηση μισθών κατά 25%, όταν στο  Πρόγραμμα Σταθερότητας που έχει καταθέσει στην Ευρωπαϊκή Ένωση έχει δεσμευτεί για αυξήσεις κάτω από 13%, για όλη την τετραετία.

Σε ό,τι αφορά στην ακρίβεια, επισήμανε ότι  η αντίληψη της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της εξαντλείται στην παράταση του market pass αλλά και του καλαθιού του νοικοκυριού, όταν οι ανατιμήσεις στα τρόφιμα κινούνται στο 25% σε σχέση με τον Μάιο του 2021, ενώ η αισχροκέρδεια κυριαρχεί, με μόλις 5 πρόστιμα να έχουν επιβληθεί.

Κάλεσε τον Υπουργό Οικονομικών να απαντήσει αν στον προϋπολογισμό του 2024 θα προβλέπονται πόροι για τη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων σε μια ενδεχόμενη ενεργειακή αύξηση του ενεργειακού κόστους.

Αναφερόμενος στις εξαγγελίες της κυβέρνησης για τους αγρότες, ο κ.Κατρίνης κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι αποκρύπτει τους κινδύνους αλλά και τις περιοριστικές πολιτικές που προβλέπει η νέα ΚΑΠ με τις συνδεδεμένες ενισχύσεις για βασικά αγροτικά προϊόντα να τίθενται σε κίνδυνο

Στηλίτευσε την πολιτική της κυβέρνησης για το ΕΚΑΒ και την κρυφή ατζέντα για τη δημόσια υγεία, τονίζοντας ότι το ΠΑΣΟΚ έχει συγκεκριμένες προτάσεις που διασφαλίζουν ποιοτικές και δωρεάν υπηρεσίες για όλους.

΄΄Το πρόβλημα δεν είναι ότι δεν υπάρχουν ασθενοφόρα, το πρόβλημα είναι ότι δεν υπάρχουν διασώστες για να τα στελεχώσουν και να καλύπτονται οι βάρδιες.

Σταματήστε να συμπεριφέρεστε σαν να έχετε αναλάβει μόλις τη διακυβέρνηση της χώρας. Σαν να μην είστε εσείς εκείνη η κυβέρνηση που αποδυνάμωσε το ΕΚΑΒ και υπονόμευσε το δημόσιο σύστημα υγείας την ίδια στιγμή που το χειροκροτούσε.΄΄ τόνισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ.

Αναφερόμενος στα εθνικά θέματα, ο κ.Κατρίνης εξέφρασε την ανησυχία του για το γεγονός ότι ο Πρωθυπουργός δεν έδωσε ξεκάθαρες απαντήσεις για το τι θα περιλαμβάνει το συνυποσχετικό της παραπομπής στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.

‘’Θα αποδεχθεί η Ελλάδα ένα υβριδικό καθεστώς σε ό,τι αφορά στα χωρικά ύδατα για το Αιγαίο;  Θα δεχθεί η ελληνική κυβέρνηση να συζητήσει θέμα αποστρατικοποίησης των νησιών ή μείωσης του στρατιωτικού αποτυπώματος;’’ τόνισε ο Μιχάλης Κατρίνης, επισημαίνοντας  ότι σε καμία προμήθεια οπλικού συστήματος δεν προβλέπεται συμμετοχή της ελληνικής αμυντικής ή ναυπηγικής βιομηχανίας.

‘’Ο κ.Μητσοτάκης θέλει να εμφανίζεται ως κάτι που δεν είναι. Μέχρι σήμερα αυτό του το επέτρεπε η ποιότητα του ύφους  που εξέπεμπε η αξιωματική αντιπολίτευση.

Τα πράγματα όμως άλλαξαν. Το ΠΑΣΟΚ επέστρεψε.

Η κυβέρνηση γνωρίζει ότι πλέον έχει απέναντί της το ΠΑΣΟΚ, τον εκφραστή της δημοκρατικής παράταξης, την υπεύθυνη πολιτική δύναμη για τη χώρα.

Και η θέση του ΠΑΣΟΚ είναι κοντά στους πολίτες που η κυβέρνηση ωθεί στο περιθώριο. Σε αυτούς θα δώσουμε ξανά ελπίδα και προοπτική.’’  τόνισε κλείνοντας την ομιλία του ο Μιχάλης Κατρίνης

Περισσότερα Νέα