Μιχάλης Κατρίνης: Οι αποζημιώσεις των πυρόπληκτων καθυστερούν 16 μήνες, αλλά για την κυβέρνηση ακόμη φταίνε …οι άλλοι

24 Ιουλίου - 19:14 Τοπικά

Τις υπεκφυγές και τις δικαιολογίες επιστράτευσε, για να αποδράσει από τις ευθύνες του ο αρμόδιος Υφυπουργός στον Πρωθυπουργό για Θέματα Αποκατάστασης από Φυσικές Καταστροφές, κ. Χ. Τριαντόπουλος, στην ερώτηση του επικεφαλής της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής Μιχάλη Κατρίνη, με την οποία ζητούσε συγκεκριμένες απαντήσεις και χρονοδιαγράμματα για την, προκλητική πλέον, όσο και αδικαιολόγητη καθυστέρηση των αποζημιώσεων των πυρόπληκτων της Ηλείας από τις πυρκαγιές του 2021.

Επιπλέον, ο Ηλείος βουλευτής με την ερώτησή του ζητούσε να πληροφορηθεί και την πορεία υλοποίησης του πολυδιαφημισμένου και πολλαπλά εξαγγελθέντος –και από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό- σχεδίου ανασυγκρότησης της Ηλείας, καθώς και τις ενέργειες που έχουν γίνει από πλευράς της κυβέρνησης για την εξεύρεση των πόρων χρηματοδότησής του.

Ειδικότερα, σε σχέση με την οριστικοποίηση των αποζημιώσεων των πυρόπληκτων επιχειρήσεων της Ηλείας  ο κ. Τριαντόπουλος τόνισε ότι παρουσιάστηκε αρκετές φορές «η ανάγκη παροχής περαιτέρω διευκρινίσεων ή και πραγματοποίησης διορθώσεων της συγκεντρωτικής κατάστασης των δικαιούχων», επιρρίπτοντας εμμέσως -πλην σαφώς- τις ευθύνες των καθυστερήσεων στην Περιφέρεια Δ. Ελλάδας.

Αλλά και σε σχέση με τις αποζημιώσεις των πυρόπληκτων αγροτών, σύμφωνα με τον κ. Τριαντόπουλο, πάλι ευθύνεται η Περιφέρεια Δ. Ελλάδας, από την στιγμή που η Περιφέρεια δεν απέστειλε την προβλεπόμενη από τις οικείες διατάξεις συγκεντρωτική κατάσταση, αλλά «67 διαφορετικές καταστάσεις για αγρότες», οι οποίες αφορούν ξεχωριστές τοπικές κοινότητες και στις οποίες «δεν είναι σαφές αν περιλαμβάνονται δικαιούχοι που πληρούν τις νόμιμες προϋποθέσεις».

Σε σχέση τέλος με σχέδιο ανασυγκρότησης της Ηλείας, ο κ. Χ. Τριαντόπουλος εξακολουθεί να τονίζει πως ισχύουν στο ακέραιο όλες «οι δεσμεύσεις της Κυβέρνησης και του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη», ενώ αφοπλιστικά υπογραμμίζει πως «τέτοιου είδους παρεμβάσεις δεν γίνονται από τη μία ημέρα στην άλλη – εφόσον, φυσικά, θέλουμε να γίνει μία ολοκληρωμένη δουλειά με υψηλά πρότυπα ποιότητας…».

Αυτό είναι το περιβόητο «επιτελικό κράτος της Νέας Δημοκρατίας σε όλη του τη ‘’δόξα’’», τονίζει από την πλευρά του ο Μιχάλης Κατρίνης και συμπληρώνει:

«Ο πολυδιαφημισμένος μηχανισμός άμεσων, όσο και δίκαιων, αποζημιώσεων για τους πυρόπληκτους επιχειρηματίες και αγρότες όλων των καθεστώτων της Ηλείας παραμένει ακόμη, με ευθύνη της κυβέρνησης, ‘’άσκηση καλών προθέσεων’’, οδηγώντας τους πληγέντες Ηλείους πολίτες, αγρότες και επιχειρηματίες, σε  οικονομική ασφυξία. Οι επικοινωνιακά προσεγμένες έννοιες της ‘’νέας φιλοσοφίας’’, της ‘’αμεσότητας’’ και της ‘’αποτελεσματικότητας’’ του μηχανισμού της κρατικής αρωγής για τις αποζημιώσεις από πυρκαγιές, που συχνά επικαλέστηκαν τα κυβερνητικά στελέχη ‘’ξεφούσκωσαν’’ στην περίπτωση της Ηλείας, υπό το βάρος ενός πρωτοφανούς διοικητικού αλαλούμ. Το δε πολυδιαφημισμένο σχέδιο ανασυγκρότησης της Ηλείας βρίσκεται ακόμη σε στάδιο …διαπιστώσεων και καμία σοβαρή προεργασία για τους πόρους που θα χρησιμοποιήσει δεν έχει γίνει, εκτός από την απαρίθμηση των δυνητικών πηγών χρηματοδότησής του, όπως το ΕΣΠΑ, το Ταμείο Ανάκαμψης, το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Θάλασσας, Αλιείας & Υδατοκαλλιέργειας. 16 και πλέον μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές του 2021 και η κυβέρνηση παραμένει έκθετη, με την Ηλεία να μετρά ακόμη τις πληγές της. Πληγές που όσο τα ‘’επιτελικά’’ στελέχη του Πρωθυπουργού δεν αναλαμβάνουν σοβαρά τα καθήκοντα και τις ευθύνες τους, θα μεγαλώνουν ακόμη περισσότερο».

 

Περισσότερα Νέα