Μητροπολίτης Ηλείας Γερμανός: Να ανοίξουν οι Εκκλησίες για τους Πιστούς, με αυστηρή τήρηση των προφυλάξεων

24 Ιουλίου - 16:21 Τοπικά

Επιστολή προς την Ιερά Σύνοδο απέστειλε την Τρίτη 8/12 ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ηλείας κ.κ. Γερμανός με την οποία ζητά να ανοίξουν οι Εκκλησίες για τους πιστούς, με την τήρηση όλων των απαιτούμενων μέτρων.  «Σε Ναούς που χωράνε 1000 ας μπαίνουν λιγότεροι από 100, 50.» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, ζητά, όπως επιτρέπεται στον καθένα ναα βγαίνει από το σπίτι του για περπάτημα, για σωματική άσκηση, για αγορές ή για να πάει βόλτα το σκύλο του, έτσι να επιτρέπεται και στους πιστούς να μπορούν να μεταβούν στην εκκλησία να προσευχηθούν.

Να σημειωθεί ότι η επιστολή του Σεβασμιωτάτου απεστάλη πριν την χθεσινή ανακοίνωση των μέτρων για τα Χριστούγεννα με την οποία στην πράξη παραμένουν κλειστές οι εκκλησίες, Είχε σταλεί ως απάντηση για την προηγούμενη ΚΥΑ με την οποία παρατεινόταν το κλείσιμο των Εκκλησιών μέχρι τις 14 Δεκεμβρίου.

Αναλυτικά η Επιστολή:

«Μακαριώτατε άγιε Πρόεδρε,

Σεβασμιώτατοι άγιοι Σύνεδροι,

‘Ελαβα το ΕΓΚΥΚΛΙΟΝ ΣΗΜΕΙΩΜΑ της 7-12-2020 με την αποστολήν της νέας ΚΥΑ της Κυβερνήσεως περί παρατάσεως των μέτρων προστασίας από τον κίνδυνον της περαιτέρω διασποράς της πανδημίας του κορονοϊού μέχρι 14 Δεκεμβρίου και θα πειθαρχήσουμε.

Όμως πρέπει να επισημάνω τις αντιδράσεις Χριστιανικών Συλλόγων και Σωματείων- έχετε λάβει και εσείς πρόσφατα τέτοιες διαμαρτυρίες – αλλά και Χριστιανών μου, οι οποίοι διαμαρτύρονται δια το κλείσιμο των Εκκλησιών μας. Νομίζω δε δικαίως.

Διότι, ενώ επιτρέπεται να βγαίνη ο καθένας μας για περπάτημα, για γυμναστική, για να παίξη ποδόσφαιρο ή μπάσκετ, να πάη στην λαϊκή αγορά, να βγάλη βόλτα τον σκύλο του, δεν επιτρέπεται στον Χριστιανό να πάη στην Εκκλησία να προσκυνήση, να εκκλησιασθή και να κοινωνήση. Βεβαίως με όλες τις προφυλάξεις (μάσκα, αποστάσεις και ολίγοι σε κάθε Ναό). ΝΑΙ, στους μεγάλους Ναούς που χωράνε χίλιοι και πλέον Χριστιανοί ας επιτραπή να εισέλθουν λιγότεροι από 100,50. Αλλά να μπουν μερικοί μέσα. Δεν νοείται τέλεσι Θείας Λειτουργίας χωρίς καθόλου πιστούς. Τώρα μάλιστα γίνονται τα σαρανταλείτουργα το πρωί (6-8 π.μ.). Λίγοι Χριστιανοί συνήθως πηγαίνουν. Ας μη εμποδίσουμε 5 ή 10 ή και 15 Χριστιανούς να λάβουν μέρος.

Μακαριώτατε και Άγιοι Αδελφοί,

Θα τα τηρήσουμε τα μέτρα, αλλά να επιτραπή ο Εκκλησιασμός ολίγων Χριστιανών. Διότι, όπως το βλέπετε και το ζήτε και εσείς, δεν έχουμε μόνον εμείς οι Αρχιερείς και οι ιερείς μας πίεσι των Χριστιανών μας, αλλά πολλοί εξ αυτών εναντιώνονται και κατά της Κυβερνήσεως. Οι Κυβερνώντες είναι Χριστιανοί. Ας το προσέξουν και αυτό.

Επί τούτοις διατελώ»

Περισσότερα Νέα