Μοναδικές εμπειρίες, νέες φιλίες αλλά και δύο βραβεία για τους Προσκόπους του Πύργου σε πανελλήνια δράση. Ο νικητής της πασχαλινής κλήρωσης των Προσκόπων.

24 Ιουλίου - 17:06 Τοπικά

Με δύο βραβεία στα σακίδιά τους επέστρεψαν οι Ανιχνευτές του 1ου Συστήματος Προσκόπων Πύργου από την 33η ΠΑΠΕ (Πανελλήνια Ανιχνευτική Πολιτιστική Ενημέρωση) που πραγματοποιήθηκε στο Άργος το τριήμερο 8-10 Απριλίου.

Το πρώτο βραβείο αφορά την έρευνά της Κοινότητας που πραγματοποιήθηκε τους τελευταίους μήνες στον Πύργο με τίτλο «Η προσβασιμότητα των Ατόμων και κινητική Αναπηρία και προβλήματα όρασης στην πόλη του Πύργου» η οποία ξεχώρισε ανάμεσα στις άλλες 74 έρευνες που παρουσιάστηκαν με θέματα κοινωνικά, πολιτιστικά και περιβαλλοντικά.

Κατά την παρουσίασή της αναδείχθηκαν οι δυσκολίες που υπάρχουν στην προσβασιμότητα των ατόμων με Αναπηρία σε διάφορες πτυχές της κοινωνικής ζωής. Στην Εκπάιδευση, τους χώρους απονομής δικαιοσύνης, τις Εκκλησίες,  τις υπηρεσίες, τις τράπεζες, το νοσοκομείο και τις υπηρεσίες υγείας αλλά ακόμη και τα καταστήματα, τους χώρους ψυχαγωγίας και τη θάλασσα. Δόθηκε έμφαση στην έλλειψη καταλλήλων ραμπών στα πεζοδρόμια και στις θέσεις παρκινγκ, ενώ ιδιαίτερη εντύπωση προκάλεσε το βίντεο που προβλήθηκε με τα ίδια τα παιδιά να προσπαθούν να μετακινηθούν στην πόλη με αναπηρικό αμαξίδιο, δυστυχώς χωρίς να είναι εφικτό. Τέλος, αναδείχθηκε και η σχεδόν παντελής έλλειψη κατάλληλων υποδομών για την πρόσβαση των τυφλών. Η έρευνα προκάλεσε τον προβληματισμό όσων την παρακολούθησαν αφού ανάλογα είναι τα προβλήματα και στις άλλες πόλεις της Ελλάδας και έγινε φανερό ότι η κοινωνία μας δεν φέρεται ισότιμα σε όλα τα μέλη της. Για την υλοποίηση της έρευνας, σημαντική ήταν η συμβολή του Σωματείου Παραπληγικών – Κινητικά Αναπήρων ΠΕ Ηλείας.

 Το 2ο βραβείο που απέσπασε η κοινότητα του Πύργου αφορά το διαγωνισμό χορού, όπου κατέλαβε επίσης την πρώτη θέση στην κατηγορία χιπ χοπ. Οι θεατές στο Αρχαίο Θέατρο του Άργους όπου πραγματοποιήθηκε ο διαγωνισμός χειροκρότησαν θερμά τους Ανιχνευτές του Πύργου ενώ θετικά ήταν και τα σχόλια της κριτικής επιτροπής που αποτελούσαν ειδικοί, οι οποίοι άλλωστε και τους έδωσαν την πρώτη θέση ανάμεσα στους διαγωνιζόμενους.

Πολυτιμότερες από τα βραβεία ήταν για τα παιδιά οι εμπειρίες που έζησαν και οι φιλίες που απέκτησαν αυτό το τριήμερο, ενώ έδωσαν ραντεβού για την 34η ΠΑΠΕ που θα πραγματοποιηθεί του χρόνου στην Ελευσίνα.

Η Πανελλήνια Ανιχνευτική Πολιτιστική Ενημέρωση είναι μια ετήσια πανελλήνια συνάντηση Ανιχνευτών με κύριο αντικείμενο την παρουσίαση ερευνών που πραγματοποίησαν τα παιδιά κατά τη διάρκεια της χρονιάς. Φέτος πραγματοποιήθηκε στο Άργος και συμμετείχαν περισσότεροι από 700 έφηβοι από όλη την Ελλάδα. Στις παράλληλες δραστηριότητες περιλαμβάνονται διαγωνισμοί χορού, ταινιών μικρού μήκους, κοινωνικού σποτ, θεατρικών δρώμενων, φωτογραφίας, σκίτσων, μουσικών συγκροτημάτων κλπ. Οι Ανιχνευτές του Πύργου ξεχώρισαν με την παρουσία τους αποσπώντας τα θετικά σχόλια αλλά και τα δύο βραβεία που προαναφέρθηκαν.

 

Κλήρωση πασχαλινού οβελία

Εντωμεταξύ το απόγευμα της Μεγ. Πέμπτης πραγματοποιήθηκε η κλήρωση των λαχνών του 1ου Συστήματος. Τον Πασχαλινό οβελία κέρδισε ο λαχνός  025. Ήδη ο νικητής έχει ειδοποιηθεί για να παραλάβει το δώρο του.


Περισσότερα Νέα