Μπαξεβανάκης: Να αυξηθούν τα ποσά των αποζημιώσεων για τους πληγέντες από τις κατολισθήσεις στην Καυκανιά

24 Ιουλίου - 17:17 Τοπικά

Ερώτηση προς τον Υπουργό Υποδομών κατέθεσε ο Δημήτρης Μπαξεβανάκης, σχετικά με την ανακατασκευή των κτιρίων που επλήγησαν από τις κατολισθήσεις στην Καυκανιά. Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ζητά την αύξηση της Στεγαστικής Συνδρομής για την ανακατασκευή, καθώς και την αύξηση του ποσοστού της Δωρεάν Κρατικής Αρωγής, στα ίδια επίπεδα που έχει χορηγηθεί σε άλλες περιπτώσεις φυσικών καταστροφών.

Η ερώτηση έχει ως εξής:

«Τον Ιανουάριο του 2014, λόγω εκτενών βροχοπτώσεων και πλημμυρών, προκλήθηκε μεγάλος αριθμός κατολισθήσεων στην περιοχή της Τοπικής Κοινότητας Καυκωνίας, του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας, της Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας. Συνέπεια αυτών των κατολισθήσεων ήταν η καταστροφή κάποιων κτιρίων.

Με την 900/Α325/13-10-2014 Απόφαση των Υπουργών Οικονομικών – Εσωτερικών – Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας – Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, χορηγείται Στεγαστική Συνδρομή (Σ.Σ.), η οποία συνίσταται από 40% Δωρεάν Κρατική Αρωγή (Δ.Κ.Α.) που χορηγείται από την αρμόδια Υπηρεσία και από 60% Άτοκο Δάνειο (Α.Δ.) που χορηγείται από τα Πιστωτικά Ιδρύματα.

Με την ίδια Απόφαση, το ποσό της Σ.Σ. που χορηγείται για ανακατασκευή κατοικίας καθορίζεται σε 600 € ανά τ.μ. και με ανώτατο όριο επιφάνειας τα 120 τ.μ., ενώ για ανακατασκευή κτιρίων επαγγελματικής χρήσης, το ποσό της Σ.Σ. καθορίζεται σε 300 € ανά τ.μ.

Με άλλη Απόφαση των ίδιων Υπουργών και συγκεκριμένα την 986/Α325/7-2-2014, καθορίζονται οι όροι της Σ.Σ. για την αποκατάσταση των ζημιών που προκλήθηκαν από τον σεισμό του Ιανουαρίου 2014 (την ίδια δηλαδή περίοδο με τις κατολισθήσεις στην Καυκανιά) σε κτίρια του νομού Κεφαλληνίας. Σ’ αυτή την περίπτωση το ποσό της Σ.Σ. καθορίζεται σε 1.000 € ανά τ.μ. και συνίσταται από 80% Δ.Κ.Α. και από 20% Α.Δ.

Επειδή η δαπάνη ανακατασκευής ενός κτιρίου δεν σχετίζεται με τα αίτια που προκάλεσαν την καταστροφή του,

Επειδή το ποσό των 600 € ανά τ.μ. δεν επαρκεί για τη δαπάνη ανακατασκευής,

Επειδή στις σημερινές συνθήκες είναι δύσκολη η εξεύρεση από τους ενδιαφερόμενους του επιπλέον απαιτούμενου ποσού,

Επειδή ο αριθμός των πληγέντων στην Τ.Κ. Καυκωνίας είναι μικρός (μονοψήφιος) και συνεπώς η πρόσθετη δαπάνη του προϋπολογισμού είναι ασήμαντη,

 

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

 1. Προτίθεστε να αυξήσετε το ποσοστό της Δωρεάν Κρατικής Αρωγής με αντίστοιχη μείωση του ποσοστού του Άτοκου Δανείου, για τους πληγέντες της Τ.Κ. Καυκωνίας;

2. Προτίθεστε να αυξήσετε το ποσό των 600 € ανά τ.μ. της Στεγαστικής Συνδρομής για την ανακατασκευή κατοικιών;»

Περισσότερα Νέα