Ν. Φαρμάκης: «Μέσω του ΕΣΠΑ η Ηλεία ξαναβρίσκει τη δύναμή της»

24 Ιουλίου - 13:47 Τοπικά

Η Ολοκληρωμένη Χωρική Επένδυση Κατακόλου – Αρχαίας Ολυμπίας η ανάπλαση των παλαιών αποθηκών ΑΣΟ, η διαμόρφωση και χρήση του πάρκου Ξυστρή, οι ενεργειακές αναβαθμίσεις σημαντικών κτιρίων είναι ορισμένα μόνο από τα έργα που «έφερε» στην Ηλεία το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα 2014-2020, μέσω του οποίου επίσης, χρηματοδοτήθηκαν 1.339 επενδύσεις, ενώ κατέστη δυνατή και η αλλαγή της τουριστικής ταυτότητας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας ως «Olympian Land», γεγονός που φέρνει την Αρχαία Ολυμπία και την Ηλεία, στην πρώτη γραμμή της νέας εποχής εξωστρέφειας της Δυτικής Ελλάδας.

Αυτά, μεταξύ άλλων επεσήμανε στον εισαγωγικό του χαιρετισμό, στην εκδήλωση με τίτλο «ΕΣΠΑ κι Έγινε!» που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τρίτης στο Πάρκο Ξυστρή, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριος Φαρμάκης.

«Μέσα από τα 30 εκ. ευρώ της χωρικής επένδυσης Κατακόλου – Αρχαίας Ολυμπίας, που απέφερε πολλά και σημαντικά έργα, όπως την αστική ανάπλαση για το κέντρο του Πύργου, την αποκατάσταση του μουσείου των σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων ή την αναβάθμιση της σιδηροδρομικής γραμμής Κατακόλου – Πύργου – Αρχαίας Ολυμπίας. Αλλά και μέσα από έργα όπως που μας φιλοξενεί σήμερα, η ενεργειακή αναβάθμιση σχολείων και άλλων κτιρίων όπως τα νοσοκομεία του Πύργου και της Αμαλιάδας» ανέφερε μεταξύ άλλων ο Περιφερειάρχης και συνεχίζοντας παρέθεσε στοιχεία που αφορούν την κοινωνική συνοχή. «Μέσα από το ΕΣΠΑ, εδώ στην Ηλεία, χρηματοδοτήθηκε με 6,4 εκ. ευρώ η ίδρυση και λειτουργία 12 δομών για την ενεργητική ένταξη και την προώθηση ίσων ευκαιριών για όλους τους συμπολίτες μας» παρατήρησε.

Επίσης, μιλώντας για την ενίσχυση της παραγωγικής δύναμης της Ηλείας, ο κ. Φαρμάκης, τόνισε:  «1.339 επενδύσεις στην Ηλεία χρηματοδοτήθηκαν από το ΕΣΠΑ 2014-2020 με ένα ποσό που φτάνει τα 34,5 εκ. ευρώ. Η Ηλεία αρχίζει να ξαναβρίσκει την παραγωγική της δύναμη».

Και συνέχισε: «Όμως, το ακόμα πιο σημαντικό για μένα, αυτό που θεωρώ ως μία από τις κορυφαίες στιγμές, όχι μόνο του ΕΣΠΑ, αλλά ολόκληρης της θητείας μας ως Περιφερειακή Αρχή, είναι κάτι άλλο: Είναι η «OlympianLand»! Η Ηλεία, μέσω της Αρχαίας Ολυμπίας, έγινε η προμετωπίδα της εξωστρέφειας και της τουριστικής προβολής όλης της Δυτικής Ελλάδας. “Ήταν δίκαιο και έγινε πράξη” που έλεγε και ένα παλιότερο πολιτικό σύνθημα. Μόνο που για εμάς, η σύνδεση της Δυτικής Ελλάδας με το πιο ισχυρό brand που έχει η Περιφέρειά μας δεν ήταν απλά ένα σύνθημα, αλλά μία μεγάλη αναγκαιότητα και ταυτόχρονα, μία μεγάλη δυνατότητα που έπρεπε να αξιοποιήσουμε».

Ο κ. Φαρμάκης, ανέφερε ότι το ΕΣΠΑ παρελήφθη το 2019 με ποσοστό απορροφητικότητας στο 20% και σήμερα αγγίζει το 90% και με 285 συμβασιοποιημένα έργα, τα οποία σήμερα έχουν φτάσει στα 7.498!

«Τα τελευταία χρόνια, νομίζω πως όλοι έχουμε γίνει πιο ώριμοι ως προς τη διαχείριση και αξιοποίηση των κοινοτικών και εθνικών πόρων. Και αυτό νομίζω ότι αποτυπώνεται σήμερα πλέον και στο ΕΣΠΑ 2014-2020, ένα πρόγραμμα με το οποίο καταφέραμε πολλά τα τελευταία 4 χρόνια. Καταφέραμε, όχι μόνο να το επιταχύνουμε ώστε να μην χαθεί ούτε ένα ευρώ για την Περιφέρειά μας, αλλά και να το βελτιώσουμε, να το στρέψουμε στην κατεύθυνση των αναγκών της ίδιας της κοινωνίας».

Στην εκδήλωση μίλησαν στελέχη της Διαχειριστικής Αρχής και τοπικοί φορείς, ενώ ολοκληρώθηκε με ανοικτή συναυλία του Άκη Δείξιμου.

Σημειώνεται ότι στον Πύργο πραγματοποιήθηκε η δεύτερη από τις τρεις  εκδηλώσεις που προγραμματίστηκαν στις τρεις Περιφερειακές Ενότητες της Δυτικής Ελλάδας, οι οποίες έχουν ως στόχο να φέρουν τους πολίτες  πιο κοντά στο ΕΣΠΑ που ολοκληρώνεται σε λίγους μήνες και να κατανοήσουν πως πρόκειται για χρήματα των πολιτών που αν αξιοποιηθούν σωστά έχουν πολλαπλασιαστικά οφέλη για την κοινωνία.

Η επόμενη, αντίστοιχη εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 13 Ιουλίου 2023, στα Δημοτικά Σφαγεία Πάτρας στις 6:30 μ.μ.

Περισσότερα Νέα